login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

De Open Tuinencommissie selecteert iedere maand één van onze Open Tuinen. Deze krijgt als “Tuin van de maand” op onze website extra aandacht. Het zijn tuinen die in de betreffende maand veel moois te bieden ...


Tuin van de Maand

De Open Tuinencommissie selecteert iedere maand één van onze Open Tuinen. Deze krijgt als “Tuin van de maand” op onze website extra aandacht. Het zijn tuinen die in de betreffende maand veel moois te bieden hebben.

Hieronder vindt u een overzicht van de Open Tuinen van de Maand die de afgelopen tijd op de website hebben gestaan:

 


Tuin van de maand oktober: Het Bergje in Amersfoort

Tuin van de maand is deze keer Het Bergje in Amersfoort. In de jaarrond bloeiende tuin van Anneke van den Berg zijn bijzondere planten als een decor gegroepeerd. Deze planten en struiken vormen ‘waves’ in de zonnige tuin. (Open Tuinengids nr 177)

 

 

lees meer


Tuin van de maand september: Tuin aan het Boord in Nuenen

Tuin van de maand is deze keer Tuin aan het Boord in Nuenen. Alle jaargetijden mooi en speciaal geopend op 18 september. (Open Tuinengids nr 299)

lees meer


Tuin van de maand augustus: Tuin Polhuis in Ermelo

Tuin “Polhuis” is de Tuin van de Maand augustus. Deze tuin is het resultaat van twee gedreven plantenliefhebbers en is gelegen in het landelijke dorp Ermelo. (Open Tuinengids nr 128)

lees meer


Tuin van de maand juli: Tuin van de Witte Wolk

Een ‘aards paradijsje’ zoals de eigenaren het zelf noemen. In het uiterste noorden van Nederland. Tuin van de maand juli is Tuin van de Witte Wolk in Nieuw Scheemda (Groningen)

lees meer


Tuin van de maand juni: Theehuis en parktuin in Valkenswaard

“Het theehuis van Mevrouw Van Best” is een begrip in Valkenswaard. De tuin is heringericht als een landschapstuin in de stijl van rond 1900, toen het theehuis werd gebouwd. Het geeft een mooi beeld van de vrijetijdsbesteding van de vermogende Valkenswaardse industriëlen van de 19e eeuw.

lees meer

 

 


Tuin van de maand mei: St Hubertushof in Leusden-Zuid

‘Sinds 22 jaar wonen wij op deze prachtige plek. Bij toeval zijn we op deze plek terecht gekomen. Een oud idyllisch huis met een tuin van 5000m2. Dromen komen soms uit! De tuin was verwaarloosd, maar daar konden wij doorheen kijken. In 10 jaar tijd hebben wij ons huis opgeknapt en tegelijkertijd in gedeeltes de tuin ontwikkeld.

lees meer

 

 


Tuin van de maand april: Tuin van Nynke Atsma in Luttenberg

‘Al bijna 40 jaar geniet ik van deze plek in het mooie Salland: een heerlijk huis met daar omheen de ruimte om me uit te leven in de 4500 vierkante meter tuin. De verzorging van dit dierbaar stukje groen geeft me energie en houdt me fit, doet een beroep op mijn inventiviteit en mijn creativiteit: wat een voordelen biedt een tuin, hoe zou ik zonder kunnen?’

lees meer


Tuin van de maand maart: Tuinfleur in Oostwold, (GR)

‘Onze tuin “Tuinfleur” is een bezoektuin in Oost-Groningen.  Eigenlijk tuinier ik al mijn hele leven lang op deze plek. Mijn vader nam van de markt zaadjes voor mijn eigen tuintje mee. Zaaien doe ik niet meer, te veel werk, maar het voelt heel bijzonder om nog steeds op datzelfde stukje grond van mijn ouders en grootouders te tuinieren.

lees meer


 

Tuin van de maand oktober: Tuin aan het Weeltje in Zwaagdijk-Oost (N-H)

‘Tijdens een fietstocht door Nederland zagen wij het boek ‘Droomplanten’ van Piet Oudolf in een bezoektuin liggen. Wij vonden het boek bijzonder en vooral de manier waarop de grassen en planten werden beschreven, sprak ons erg aan. Na een bezoek aan de tuin van Piet Oudolf in Hummelo werd ons enthousiasme alleen maar groter. Zo’n natuurlijke tuin vol grassen zou hier geweldig passen dachten we, en daarom hebben in 1998 Piet Oudolf gevraagd een tuinontwerp te maken. Voorjaar 2000 hebben wij het gras ingezaaid en de golvende borders aangeplant.’

lees meer


Tuin van de maand september: De Buitenhof in Epe (GE)

‘Dit is het verhaal hoe weidegras in 15 jaar tijd heeft plaatsmaakt voor siergras. (De ontwikkeling van weide tot een unieke Grassentuin, die organisch is ontwikkeld vanuit een Zomertuin en een Speeltuin.) Een tuinarchitect of hovenier is er niet aan te pas gekomen: gewoon op het gevoel van de tuineigenaren met ervaring van 15 jaar tuinieren.’

lees meer


Tuin van de maand augustus: Brookergarden in Hout-Blerick (L)

‘Een tuinarchitect heeft hier nooit één voet gezet. En van een concreet ontwerp of een uitgekiend beplantingsplan was ook geen sprake. De weelderige en afwisselende borders zijn in vijfentwintig jaar uit de losse pols ontstaan. Allemaal volgens onze nuchtere credo: gewoon beginnen en we rommelen maar wat aan.’ lees meer


Tuin van de maand juli: De Vriendenhof in Wanneperveen (O)

‘Toen wij (meer dan 40 jaar geleden) ons huis hier in Wanneperveen kochten, hadden wij nooit kunnen bedenken dat wij anno 2017 hier nog zouden wonen, laat staan dat onze passie voor tuinieren zo uit de hand zou lopen en wij onze tuin zouden openstellen voor andere tuinliefhebbers.’

lees meer


Tuin van de maand juni: Groot Sandbrink in Leusden-Zuid (U)

Aernout en Anneke van Haeften vertellen over hun tuin: We verhuisden in 1997 naar het zand van ‘Groot Sandbrink’ op landgoed ‘De Boom’ te Leusden. Een nieuw avontuur, een 1 hectare groot erf, volgebouwd met schuren en loodsen en een oude verwaarloosde boerderij wilden wij omtoveren tot tuin. Er stonden twee oude lindebomen en verder niets dan alom gevreesde onkruiden en massa’s stenen.

lees meer


Tuin van de maand mei: Tuin van Geke Rook in Sint Jansklooster (OV)

Een uit oude stenen opgetrokken muur omsluit deze schitterende liefhebberstuin en zorgt voor een rustieke uitstraling. Veel bijzondere vaste planten en eenjarigen worden zelf gezaaid en in deze speelse cottagetuin verwerkt. Geke vertelt over haar tuin het volgende: Zesendertig jaar geleden kochten wij in St. Jansklooster een vervallen boerderijtje. De tuin bestond uit een grasveld omzoomd door (gekregen) struiken en boompjes. Wij hadden beiden geen enkele tuinervaring.

lees meer


Tuin van de maand april: landgoed De Lievendael in Velp (NB)

Landgoed De Lievendael van Peter en Gerdy Weijnen is een landgoed van 5 ha rond een ca 300 jaar oude boerderij. Peter Weijnen zegt er het volgende over: Toen wij de LIevendael destijds kochten begin jaren zeventig stond er een oude boerderij in vrij slechte staat op 4 ha weiland zonder boom of struik met slechts een eenvoudige moestuin. Al snel werd er aan 2 zijden een inlandse beplanting aangebracht als singels en de oprijlaan werd voorzien van lindebomen.

                                                                                   lees meer


Tuin van de maand maart: De Dinkeltuin in Denekamp (OV)

Een tuin van echte verzamelaars. De nadruk ligt de laatste jaren vooral bij het zoeken en combineren van vaste planten, bolgewassen en heesters,  die in de winter of het zeer vroege voorjaar bloeien.

lees meer


prairietuin-augustusTuin van de maand oktober: Lianne’s Siergrassen en prairietuin van Lianne Pot

Lianne Pot is tuinontwerpster en heeft zich gespecialiseerd in het maken van beplantingen in Europese prairiesfeer. Lianne zegt hier zelf over: ‘De eenvoud van grassen heeft me altijd aangesproken. Wellicht aangestoken door de vele fietstochten in mijn jeugd langs de vaart met riet ontdekte ik dat er vele verschillende siergrassen waren die ook toegepast konden worden in siertuinen.

lees meer


Buitengoed 10

Tuin van de maand september: Buitengoed van Albert Tielens (NB)

Net buiten Hoeven in het Brabantse Land ligt het buitengoed, daar waar Albert in 1998 zijn verworven 2.5 ha grond omtoverde tot een groen paradijs.

lees meer


Geesteren 5

Tuin van de maand augustus: Tuin in Geesteren (Gld)

De tuin is 10 jaren geleden aangelegd en er is veel te zien. In augustus is het een feest van bloeiende planten en wuivende grassen.

lees meer


Warwinckel 1Tuin van de maand juli: Warwinckel in Zevenhuizen

Verscholen in de Zuidplaspolder in Zevenhuizen tussen de A12 en A 20 ligt WARWINCKEL.

De oppervlakte is een halve hectare en word omgeven door een hoge windsingel van ruim vijftig jaar oud, ons eigen groene eiland in de verder zeer platte polder.

De tuin is verdeeld in kamers waardoor je steeds opnieuw verast word door de verschillende sferen en borders op kleur in zowel bladvormen als bloemen, daarom blijft de tuin van vroeg tot later in het seizoen interessant, ook door het gebruik van de vele grassen.

lees meer


heerlijkheid 1Tuin van de maand juni: de Heerlijkheid Ruinerwold (DR)

Juni is in onze tuin één van de mooiste maanden in het jaar. In juni beginnen de borders steeds voller te geraken en iedere dag zie ik er wel weer nieuwe bloemen bij komen. De planten staan er fris en vol belofte bij. Vol met bloemen, maar ook met bloemknoppen die nog open moeten gaan. Is het niet deze maand, dan wel in de maanden die volgen.

lees meer


Hertgang 1Tuin van de maand mei: Landgoed De Hertgang, Halsteren (NB)

Tuinarchitect van Koolwijk ontwierp in 1958 een Engelse landschapstuin met gazons, borders, vijvers, een ommuurde tuin en een bosgedeelte met een interessante collectie bomen en struiken. Sindsdien zijn nieuwe tuinen aangelegd en is de collectie uitgegroeid tot een arboretum met ruim 600 soorten bomen en struiken.

lees meer


3

Tuin van de maand april: Dekema State in Friesland

De Buitenplaats Dekema State met gracht, singels en siertuin ligt achter een muur verscholen. Al vanaf de 19e eeuw hebben tuinbazen hier stinzenplanten gepoot en vermeerderd en de ware bloementapijten die zo ontstonden zijn nu nog te bewonderen.

lees meer


1

Tuin van de maand Maart: De Warande

Op een oude rivierduin in de bossen van het landgoed Keppel ligt onze bostuin met stinzenplanten en kwekerij. In het voorjaar, van februari tot en met mei, bloeien er de stinzenplanten.

Het voorjaar begint met soorten sneeuwklokjes, waaronder een paar bijzondere cultivars die wij uit geselecteerd hebben.

lees meer


bloemenhofTuin van de Maand Oktober – De Jorissenhoeve van Ineke Lambregts

De tuin bestaat eigenlijk uit meerdere tuinen. In elkaar overlopend zijn er de bloemenhof, het kruidenlaantje, de moestuin met de “vergeten groentes”, de waterpartijen, de bostuin, en het weiland met de Lakenvelder koeien.

lees meer


Het verdiepte pad met schaduwplanten op ooghoogte. Tussen de boomstammen is de achterkant van ons huis net zichtbaar.Tuin van de Maand September – de Verborgen Stadstuin van Harry Pierik

Als je ’s zomers vanaf de straat, de tuin inloopt, lijkt het alsof je je op een open plek in het bos bevindt in plaats van ergens midden in de stad.

lees meer


grassentuin in het boerenland en de stuwwal op de achtergrondTuin van de Maand Augustus – tuin ‘de Villa’

Elf jaar geleden was het perceel nog vooral weiland. De hele oppervlakte is twee hectare en is in verschillende fases door ons aangelegd. Er was een duidelijk uitgangspunt: de aanplant moest in het landschap passen en de omgeving moest zichtbaar blijven.

lees meer


PICT0037De Tuin van de Maand Juli – de Tuin van Joke Kuiperij en Karel Huyts in Koekange

 “Wanneer mijn tuin op z’n mooist is? De schaduwtuin is op zijn mooist in april, mei. Als je van bloeiende planten houdt. Maar op een hete dag in augustus vind ik het een heerlijke, verkoelende plek en geniet van de vele bladvormen
en het gefilterde licht.

lees meer


054 kaatsheuvelDe Tuin van de Maand Juni – De Dijkgaerd in Kaatsheuvel van Ad en Joke Vos

De Dijkgaerd noemden we onze tuin, naar de Zuidhollandsedijk. Ooit vormde deze weg de grens tussen het hertogdom Brabant en het graafschap van Holland. Nu niet meer te zien, maar altijd goed als leuke anekdote om te vertellen aan tuinbezoekers.

lees meer


PICT5583 kleurrijke borderDe Tuin van de Maand Mei – de Stekkentuin van Wies Voesten in Espel

‘In onze tuin spelen bladkleur, -vorm en -structuur een belangrijke rol. Door gebruik te maken van rood-,  grijs-, geel- en bontbladige planten, heesters en bomen proberen we een tuin te creëren die van het vroege voorjaar tot in de late herfst blijft boeien: ook ZONDER bloei.’

lees meer


tulpen 2De tuin van april – de tuin van Hetty van Baalen in Oostkapelle 

De eerste tuin is de tuin van Hetty van Baalen in Oostkapelle (Zeeland). In de maand april staat de tuin vol met bloeiende bollen en het is dan een feest om de tuin te bezoeken.

lees meer