Missie

In ons dichtbevolkte land gaat steeds meer hoogwaardige kwalitatieve groene ruimte verloren. Uniek groen staat onder druk vanwege bouwplannen, gebrek aan geld of adequate kennis. Onvervangbaar groen wordt bedreigd. De Nederlandse Tuinenstichting zet zich al ruim 40 jaar in voor dit groen erfgoed.

Onze kerntaken

  • Bescherming en instandhouding van hedendaagse en historische buitenplaatsen, bijzondere parken, tuinen en stedelijk groen;
  • Expertise ter beschikking stellen aan overheden en particulieren;
  • Kennis en bewustzijn vergroten ten aanzien van groen cultureel erfgoed;
  • Onderzoek doen naar tuin- en landschapsarchitecten en daarover publiceren;
  • Kennisuitwisseling door openstellen van tuinen van donateurs voor donateurs.

Lees hier ook onze statutaire doelstellingen.

Steun ons

Sta je achter onze ideeën en wil je de Nederlandse Tuinenstichting steunen? Dat kan op vele manieren!


Als donateur

Als donateur steun je de doelstellingen van de Tuinenstichting: het beschermen van waardevol groen erfgoed. We hebben je steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen. Per jaar betaal je 47 euro, maar meer mag natuurlijk ook.

Studenten krijgen korting op vertoon van hun studentenkaart; zij betalen 10 euro per jaar.

Met een (periodieke) schenking of nalatenschap

De Tuinenstichting ontvangt geen geld van de overheid. Mede dankzij onze donateurs kunnen wij ons werk blijven doen. Dit werk is vaak een kwestie van een lange adem. Wil je méér verschil maken voor ons groene erfgoed, ook in de toekomst? Kies dan voor een belastingvrije periodieke schenking. Door je donatie om te zetten naar een periodieke schenking, kunt je die zelfs verhogen zonder dat dat extra geld kost. Een periodieke schenking aan de Tuinenstichting is namelijk volledig aftrekbaar van de belasting.

Hiernaast is het mogelijk de Tuinenstichting tot erfgenaam te benoemen. Je bepaalt zelf welk percentage van je erfenis naar onze stichting gaat. Omdat wij zijn vrijgesteld van successierechten kunnen we het gehele bedrag inzetten voor ons werk.

Als sponsor

Bedrijven zoals kwekerijen, leveranciers van hoogwaardige tuinproducten, tuinontwerpers en -architecten, en hoveniers krijgen via diverse kanalen toegang tot de achterban van de Tuinenstichting. Door de bijdrage die je voor het donateurschap betaalt, help je als bedrijf mee aan een solide financiële basis voor de Tuinenstichting. Zo kunnen wij onze doelstellingen blijven realiseren.

Wil je ook sponsor worden van de Nederlandse Tuinenstichting?

Als vrijwilliger

Geïnteresseerd in groene ‘monumenten’ – mooie parken, buitenplaatsen, tuinen – en mooie tuinen in je eigen omgeving of daarbuiten? En wil je je kennis en deskundigheid inzetten om die te behouden en te beschermen? De NTs heeft regelmatig behoefte aan vrijwilligers. Bijvoorbeeld bij de Commissie Groen Erfgoed (CGE) van de NTs kunnen we je inzet goed gebruiken!

Organisatie

Bestuur

Kees Lever, voorzitter
Geeskelien Wolters, secretaris
Evert-Jan Jansen Schoonhoven, penningmeester
Annemiek Tromp, bestuurslid (Commissie Groen Erfgoed)
Michiel Plomp, bestuurslid (Excursiecommissie)
Robertien Aberson, bestuurslid (Open Tuinencommissie)

Bureau

Petra Prins, bureaucoördinator
Anneke Metselaar, secretariaat
Simone Langeweg, communicatie

Het bureau is te bereiken op maandag en dinsdag via info@tuinenstichting.nl 
of 020-6235058.

Commissies

Commissie Groen Erfgoed

Annemiek Tromp, voorzitter
Vov Besnard, secretaris
Henk Barkhof
Jan Willem Edinga
Gea de Groot-Op den Brouw
Hanny van der Heide
Johanna Karssen
Els Fischer
Marika Kerstens

Open Tuinen Commissie

Rita Bergshoeff-den Breeje, voorzitter
Robertien Aberson, NTs-bestuur
Alie Kooiman
Angelique ten Kate
Anneke van Apeldoorn
Dieneke Onderdelinden
Friekje Harmsen
Gerrit Spijker
Hanne Louwerse
Jo Willems
Johan van Straaten
Lisette Altena
Lya den Ouden
Maartje den Breejen
Marijke Leussink
Mechtild Rademaker
Tineke Out
Vera Kardaun
Marijke van der Veer

Excursiecommissie

Michiel Plomp, voorzitter
Marjorie Gisolf-Smit
Ysk Vondeling
Roswitha Kleipool-de Regt
Dieneke Onderdelinden
Jolien Veldhuyzen-Jolles
Thea Brouwer

Redactiecommissie

Maartje den Breejen, hoofdredacteur
Marian Lenshoek, adviseur
Lara de Graaf
Ronald van Immerseel
Éva Kovács
Robbert Lauret
Marc Peters
Julia Voskuil
John Wokke

Downloads

Certificering


De Nederlandse Tuinenstichting heeft van de Belastingdienst de ANBI-status gekregen en is aangemerkt als culturele instelling (CI-status). Dit heeft als voordeel dat giften aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen! Kijk voor meer informatie bij periodiek schenken op onze site. Ook zijn wij over de ontvangen giften en nalatenschappen geen schenk- en erfbelasting verschuldigd. Zo wordt ieder bedrag dat je schenktm geheel besteed aan de doelstelling: het is standhouden van groen erfgoed. Iedere ANBI-organisatie is verplicht haar jaarverslagen te publiceren op de website. Zie de NTs-jaarverslagen van de afgelopen jaren hierboven.


De Nederlandse Tuinenstichting is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet u zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op geefgerust.nl.

Partners

De Nederlandse Tuinenstichting heeft contact met veel andere organisaties. Daaronder bevinden zich overheden, maar ook particuliere zusterorganisaties die actief zijn op het gebied van het behoud van groen erfgoed en de aanleg van tuinen. Hieronder staat een aantal organisaties waarmee wij landelijk samenwerken.

Onze sponsors

Een aantal bedrijven steunt de missie van de Tuinenstichting. Wilt je ook sponsor worden van de Nederlandse Tuinenstichting? Neem contact met ons op: info@tuinenstichting.nl of 020-6235058.


De Nederlandse Tuinenstichting werkt sinds januari 2015 samen met Kwekerij Abbing in Zeist. Dit bijzondere familiebedrijf bestaat al sinds 1892. Grondlegger Jan Abbing werkte voor Koning Willem III als hovenier-tuinman, en vestigde toen zijn eigen bedrijf nabij station Driebergen-Zeist, waar de kwekerij nog steeds gevestigd is. Abbing is een begrip voor veel tuinliefhebbers; door de lange geschiedenis is binnen het bedrijf een grote vakkennis opgebouwd. Deze kennis vindt u terug in mooie en gezonde planten. Kwaliteit van planten én tuinen staan bij Abbing net zo hoog in het vaandel als bij de NTs. Daarom is de samenwerking een logische stap. Elke nieuwe NTs donateur ontvangt als welkomstcadeau een plantenbon ter waarde van € 20 van Abbing. Kwekerijabbing.nl


De Wiltfang verkoopt mooie tuinproducten, waarbij functionaliteit, duurzaamheid en verantwoord materiaalgebruik de hoofdrol spelen. De credo’s van De Wiltfang zijn: “Als functioneel ook mooi mag zijn” en “Koop minder, koop beter”. We leveren aan de kritische tuinier: enthousiaste particuliere tuinliefhebbers, maar ook mensen uit het vak. Presentatie, kennis en service zijn in overeenstemming met de producten. De Wiltfang streeft ernaar een evenwichtige lijn van eerlijke en duurzame producten aan te bieden via hun website, hun showroom en via bijzondere tuinbeurzen. De Wiltfang biedt NTs donateurs een korting van 10% bij bestellingen vanaf € 50,00, bij vermelding van het NTs-nummer. Dit kan vooraf telefonisch of per e-mail. U ontvangt dan een eenmalige kortingscode om u als NTs-donateur te kunnen registreren. Dewiltfang.nl


Tuinkassenwinkel.nl is een klein familiebedrijf gespecialiseerd in het leveren en monteren van klassieke Engelse tuinkassen. In de overdekte showroom in Nijkerk staan meer dan 25 tuinkassen opgesteld van de beste kwaliteit en de mooiste materialen. Zo leveren zij cederhouten kassen, stalen kassen en aluminium kassen voor kleinere tuinen maar ook voor parkachtige omgevingen. De specialisten van Tuinkassenwinkel helpen u graag bij het realiseren van mooie projecten! Tuinkassenwinkel.nl


Jette Sjouke Tuinprojecten helpt u om van uw tuin een heerlijke groene buitenkamer te maken waar u veel plezier aan beleeft! Ik kan helpen met een tuinontwerp, beplantingsplan of advies. Samen werken we toe naar een tuin waar u het hele jaar van kunt genieten. Met de hoeveelheid onderhoud die bij ú past.
M 06-208.25.796; info@jstuinprojecten.nl

BetuweBomen.nl is de webshop voor uw favoriete bomen en hagen. Bij BetuweBomen.nl kunt u online uw groenartikelen bestellen en deze komen we met eigen vervoer brengen wanneer u uitkomt.

Haagplanten.nl heeft een jarenlange samenwerking met de Nederlandse Tuinenstichting. Haagplanten.nl is gespecialiseerd in de online verkoop van haagplanten aan particulieren. Met alle kennis in huis kunnen wij onze klanten optimaal adviseren over de aanschaf van haagplanten. Door onze jarenlange ervaring met kwekers in het hele land leveren wij alleen de hoogste kwaliteit haagplanten aan onze klanten. Zo zorgen wij samen voor groene tuinen in heel Nederland. Haagplanten.nlGroenpartners zijn creatieve ontwerpers en ambachtelijke hoveniers met een passie voor groen en geschiedenis, maar ook moderne ontwerpen zijn ons niet vreemd. Groenpartners is 1 van de slechts 10 hoveniers in Nederland die het predicaat Tophovenier voeren. Wij zijn gespecialiseerd in groen erfgoed, lid van de Vakgroep Groenerfgoed en behoren tot de selecte groep van de Vereniging Erfgoedhoveniers. Kom langs op ons kantoor in Loenen aan de Vecht of bezoek onze website, Facebook, Pinterest of Instagram.


Bij Ruurd en Deyke zit het groenvak in de genen. Een brede kennis van planten en beplanting vormt de basis van al hun activiteiten. In het groenadviesbureau houdt Ruurd zich bezig met de beplantingsprojecten. Daarnaast werkt hij als adviseur groen erfgoed voor Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumenten (ERM). Deyke richt zich vooral op het ontwikkelen van cursussen in het historisch groen.

Kwekerij Schipper is een kwekerij van aparte 1-jarigen, Salvia’s en Dahlia’s. Open:  Vanaf 1 mei tot eind september, altijd op afspraak. Graag een email aan info@kwekerijschipper.nl om een afspraak te maken, zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd op de kwekerij zijn. Groepen tot 50 personen is mogelijk. Telefoon: 06 18181690Hoveniersbedrijf Tuinrijck heeft jarenlange expertise op het gebied van tuinontwerp, tuinaanleg, tuinrenovatie en tuinonderhoud. Met ons periodieke tuinonderhoudsabonnement bent u gegarandeerd van periodiek tuinonderhoud, met alle gemakken van dien. Onze particuliere klantenkring is voor het grootste deel woonachtig in Utrecht, De Meern, Vleuten, Maarssen, Maarssenbroek, Nieuwegein en IJsselstein, maar ook in Hilversum, Amersfoort, Den Dolder, Bosch en Duin, Bunnik en Zeist weet men ons vakmanschap te waarderen. Zakelijke klanten bedienen we tot ruim buiten de Utrechtse provinciegrenzen.


Hoveniersbedrijf Stip te Elspeet is een partner bij het ontwerpen, aanleggen, renoveren en onderhouden van tuinen. Drijfveer is het rentmeesterschap voor mens, plant en milieu. Binnen ons familiebedrijf brengen we graag tuinen tot leven. Tuinen waar groen de hoofdrol in speelt, waarbij water zoveel mogelijk behouden en gebruikt wordt en er veel biodiversiteit is. We gebruiken daarbij graag duurzame en natuurlijke materialen en uiteraard is een vitale bodem de basis van een levende tuin. Hoveniersbedrijf Stip is NL Professional bij NL Greenlabel.


Bij Kwekerij Morning Glory in Aalsmeer vindt u een breed assortiment bijzondere tuinplanten. Zowel eenjarige planten, als vaste planten en kuipplanten. Er is ook een grote collectie Salvia’s en Pelargoniums. Daarnaast vindt u er in het voorjaar en in het najaar een brede keuze aan hanging baskets. Voor openingstijden zie de website.Jac. Uittenbogaard & Zonen (JUB Holland) is een van de weinige resterende bedrijven die nog steeds zowel kweker als handelaar/exporteur is. Op de 35 ha. grote kwekerij worden volgens de strikte milieu regels van MPS ongeveer 30 verschillende soorten tulpen en 15 soorten narcissen geteeld. Daarnaast heeft het bedrijf een veredelingsprogramma voor nieuwe tulpensoorten en worden er tulpen geleverd uit de broeierij. Sinds enkele jaren heeft JUB een grote showtuin waar klanten en belangstellenden 800 soorten in het voorjaar en ruim 500 soorten in de zomer kunnen bekijken.


Het computer-programma Plantenkennis bevat uitgebreide informatie over ruim 9000 planten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. Alle kenmerken van de plant staan hierin beschreven verduidelijkt met 14.000 foto’s. Het programma heeft een uitgebreide zoekfunctie waarmee u planten kunt selecteren op basis van hun kenmerken. De PRO uitvoering van het programma biedt hoveniers en tuinarchitecten de mogelijkheid om eenvoudig beplantingslijsten samen te stellen voor hun klanten. Deze beplantingslijsten kunnen o.a. worden gebruikt voor offertes en bestellijsten.


Plantago houdt zich bezig met alles wat met plantennamen te maken heeft. Hiervoor beschikken wij over grote databases met zowel Latijnse als Nederlandse, Engelse, Duitse en Franse plantennamen. Daarnaast hebben wij van 15.000 planten ook de kenmerken beschikbaar en hebben wij een foto-bibliotheek waarin zich reeds 80.000 beelden bevinden. Dit alles leveren wij ook aan externe bedrijven t.b.v. websites en apps, zowel de complete database als maatwerk voor specifieke doeleinden. Ook kan elke tuinliefhebber op de website eenvoudig vinden waar planten te koop zijn in Nederland en België


Historisch Groen Beheer richt zich op praktisch beheer van historisch groen. Met ruim dertig jaar ervaring en vele voetstappen in het historisch groen heeft Klaas de Boer een schat aan kennis en ervaring opgedaan om klanten met raad en daad bij te staan in het beheer van historisch groen. Het werkveld beslaat (Sim)subsidies aanvragen, projecten voorbereiden en begeleiden, advies, restauratie- en beheerplannen opstellen, uitvoering coördineren en kennisoverdracht.


Willem-Jan Kuiper training & communicatie werkt als trainer en facilitator voor groepen. Zijn werkterrein ligt niet noodzakelijkerwijs in het groen, maar zijn kantoor is wel gelegen in een monumentale tuin uit de jaren 30 in Lunteren. Hij draagt de Nederlandse Tuinenstichting en haar doelstellingen een warm hart toe.

Tuinontwerpen Irene de Jong ontwerpt persoonlijke tuinen. Ook creëert zij tuinen die passen in dit tijdperk waarin we rekening moeten houden met verandering van het klimaat en waarin we zuiniger omgaan met de aarde. En dat begint met ieders eigen stukje van die aarde wat ingericht wordt als tuin. Daarnaast  verzorgt zij het onderhoud van tuinen, ook samen met de opdrachtgever.

Al meer dan 20 jaar zijn wij van Ilexcrenata.nl en Japansehulst.nl gespecialiseerd in het kweken van meerdere soorten Japanse hulst (Latijn: Ilex crenata). Deze groenblijvende haagplant heeft een uitstraling die veel weg heeft van de buxus en is daardoor een goede buxusvervanger. Wij leveren de planten via onze webshops direct vanuit eigen kwekerij aan particulieren en bedrijven. Dankzij onze jarenlange ervaring in de Japanse hulst en Portugese laurier voorzien wij onze klanten van uitstekend advies bij het aanschaffen en onderhouden van diverse haagplanten.

Contact

Contact: Telefoon: 020-6235058 / Email: info@tuinenstichting.nl
Kantoor: Nieuwezijds Kolk 28 – 1012 PV Amsterdam – Nederland
Zakelijk: KvK: 41127203 / Bank: NL28 INGB 0005 5954 46