2 november 2024

Grote Bunte: NTs in beroep

Bij brief van 4 oktober jl (2024)  liet het gemeentebestuur Nunspeet de NTs weten dat  het definitief geen monumentale status wenst te verlenen aan de buitenplaats Grote Bunte. Het had al eerder negatief besloten op ons verzoek daartoe, en met deze brief wees B&W ook ons bezwaarschrift tegen dat besluit af. Dit zonder acht te slaan op het advies van de Nunspeetse Bezwarencommissie, die ons bezwaar gegrond verklaarde. Ook de Monumentencommissie had in de vorige fase de NTs in het gelijk gesteld, maar dat advies werd toen door B&W eveneens genegeerd. Nu rest alleen nog beroep bij de rechter. De NTs heeft daartoe besloten, al was het alleen maar om te laten zien dat wij staan voor groen erfgoed.

Steun voor NTs van de Monumentencommissie en Bezwarencommissie

‘Er is inderdaad aanleiding om de monumentale status te overwegen’ antwoordde de Nunspeetse Monumentencommissie twee (!) jaar geleden op het verzoek van drie erfgoedorganisaties daartoe. ‘Nee, daar beginnen we niet aan’ zei het gemeentebestuur, en legde de uitspraak van de commissie naast zich neer. Nadat de NTs, opnieuw mede namens Heemschut en het Cuypersgenootschap, tegen die afwijzing het bovengenoemde bezwaarschrift  had ingediend (augustus 2023) hoorden we weer ruim een jaar niets. Tot 4 oktober jl dus. Toen bleek dat de ook Commissie Bezwaarschriften al in november 2023 ons in het gelijk had gesteld. Dat is blijkbaar een jaar lang door het gemeentebestuur onder de pet gehouden.

Twee sporen: Monumentaanvraag en Omgevingsplan

De gang van zaken is tot nog toe buitengewoon merkwaardig, om niet te zeggen ongehoord. Ondanks de protesten van NTs en de andere organisaties tegen de totale vernietiging van de buitenplaats (zie hier eerdere berichten daarover op deze site) volgt de gemeente unverfroren twee sporen. Het ene is de kwestie van de door de erfgoedorganisaties aangevraagde monumentale status, het andere is het voorbereiding van het omgevingsplan (‘Herontwikkeling Grote Bunte’). Terwijl onze aanvraag voor een monumentale status natuurlijk bedoeld was om de buitenplaats althans nog enigszíns tegen de vernietiging van het omgevingsplan te beschermen, ging met andere woorden het traject “Herontwikkeling’ ondertussen gewoon door. Dat heeft niets met elkaar te maken, stelde het gemeentebestuur ongegeneerd, het zijn twee verschillende juridische trajecten. Jawel.

Omgevingsplan “Herontwikkeling grote Bunte”

Zo komt het dus, dat op 25 oktober jl (2024) het Omgevingsplan door de gemeenteraad met grote meerderheid is goedgekeurd. Onze – natuurlijk evenzeer protesterende – zienswijze van januari 2024 op het ontwerp ervan is daarmee eveneens afgewezen. In principe zouden we opnieuw bezwaar kunnen maken – daarop moeten we ons nog beraden. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel steun we als NTs, ook uit de gemeente zelf, krijgen.  Wat betekent het reëel als Monumenten- èn Bezwarencommissie ons inhoudelijk steunen, en er – blijkens enkele artikelen in het AD – nogal wat ophef in Nunspeet is? Bij wie en waarover precies? Woningen voor senioren – klinkt dat voor velen ook niet heel aantrekkelijk? Maar hoe dan ook: helaas moeten we opnieuw constateren dat ons mooie erfgoed op deze manier wel steeds verder verkommert, en dat zonder dat er goed wordt nagedacht over een mogelijk compromis.

Conflict over landgoed de Grote Bunte in Nunspeet krijgt een vervolg:

Er komen nog minimaal twee rechtszaken over de omstreden plannen voor het historische landgoed de Grote Bunte in Nunspeet. De gemeenteraad gaf eind oktober groen licht ten aanzien van het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van de buitenplaats, maar omwonenden leggen zich daar niet bij neer en vechten het aan bij de Raad van State. Naast de omwonenden zal ook de Nederlandse Tuinenstichting, stappen ondernemen tegen de plannen voor de Grote Bunte.

De NTs heeft inmiddels al wel beroep ingesteld bij de bestuursrechter van de Rechtbank Gelderland tegen de afwijzing door B&W van het verzoek de gehele buitenplaats tot gemeentelijk monument te verklaren ondanks positieve adviezen van zowel de Monumentencommissie als de bezwarencommissie van de gemeente.

Op 4 december 2024 verscheen hierover ook een artikel in De Stentor.

Voor onze acties zijn we op zoek naar vrijwilligers

Geïnteresseerd in groene ‘monumenten’ – mooie parken, buitenplaatsen, tuinen – in je eigen omgeving of daarbuiten? En wil je je kennis en deskundigheid inzetten om die te behouden en te beschermen? Bij de Commissie Groen Erfgoed (CGE) van de NTs kunnen we je inzet goed gebruiken!

deel tuin