Tuin van de maand
Gepubliceerd: 28 juli 2022

Tuin van de maand augustus 2022: Landgoed Rhijnestein (Cothen, U.)

Rhijnestein heeft een Middeleeuwse verdedigingstoren en een poortgebouw als basis. Dit omgrachte complex is rond 1300 gebouwd aan de Kromme Rijn en werd in de loop der eeuwen uitgebreid met diverse bijgebouwen. In 1827 kocht een voorouder van de huidige bewoners het geheel aan. In het midden van de 19e eeuw is de toren gerestaureerd en later uitgebouwd tot een min of meer symmetrisch gebouw. In deze tijd zijn de eigenaren ook begonnen met de tuinaanleg volgens de toen heersende mode: de Engelse landschapsstijl.


Die landschapstuin is voor en naast het huis nog steeds aanwezig, met grasvelden omzoomd door majestueuze beuken, eiken en kastanjes en diverse heesters, een zichtas op de Utrechtse heuvelrug en een antieke zonnewijzer. In het voorjaar is er een rijkdom aan stinzenplanten.

Aan de achterzijde van het huis, langs de rivier, is aan het begin van de 20e eeuw, nu ruim 100 jaar geleden, een meer geometrische tuinaanleg gerealiseerd. Hier bepalen een concentrisch aangelegde rozentuin en een lang wandelpad geflankeerd door vormgesnoeide buxussen het beeld. Eveneens uit deze tijd dateert de zeldzame kastanjeberceau.


Op de vruchtbare rivierklei groeit alles als kool. De regio staat dan ook bekend om de teelt van kersen, appels, peren, enzovoort. Ook op Rhijnestein is er een appel- en perenboomgaard, voor eigen gebruik. Verder is er een kleine pruimenboomgaard, waar tevens kweeperen en mispels groeien. Een bessenbogerd ontbreekt evenmin.


De oude moestuin, die de vele monden van de familie en hun logés in het verleden heeft gevoed, is nog steeds in gebruik. Een aantal mensen uit het dorp huren hier een stukje grond om hun eigen groenten te verbouwen. Dat heeft altijd een gemoedelijke en bedrijvige sfeer en zo ligt de moestuin er ook steeds goed verzorgd bij.

Langs het omgrachte gedeelte en achter de moestuin langs loopt de oude laan: de oorspronkelijke weg van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Tegenwoordig is dit stuk van die oude weg onderdeel van het besloten gedeelte van het terrein. Het is van het openbare gedeelte afgesloten met een 18e-eeuws hek. Het verlengde van deze laan staat bekend als de Beukenlaan en ligt langs de grote wei voor het huis op de oude dekzandrug. Destijds werd hier tol geheven, maar tegenwoordig is deze laan opengesteld.

Voor wandelaars en fietsers zijn de wegen rondom de privétuin en de Beukenlaan altijd opengesteld. U kunt dan alvast een indruk krijgen van het besloten gedeelte. Ook vanaf de Kromme Rijn kunt u – per kano – een gedeelte van de tuinaanleg bewonderen. Tijdens Open Monumentendag (zaterdag 10 september) maken wij graag een uitzondering en zijn bezoekers van harte welkom in de tuin. Bovendien kunnen leden van de Tuinenstichting het hele jaar door met reductie en op aanvraag een groepsrondleiding krijgen.


Frederique Reigersman-van Lidth de Jeude

Landgoed Rijnestein (Open Tuinengids nr. 189)
Rhijnestein 2
3945 BD Cothen
www.rhijnestein.nl
Oppervlakte: 14 ha

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin