login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

De NTs Open Tuinen Gids 2017 is verschenen Voor 2017 koos de Open Tuinencommissie het thema ‘Tuinen van de 21ste eeuw’. Niemand kan de toekomst voorspellen. Maar op tuingebied zijn er toch 'trends' zichtbaar waardoor het ...


Open Tuinen Gids

De NTs Open Tuinen Gids 2017 is verschenen

Voor 2017 koos de Open Tuinencommissie het thema ‘Tuinen van de 21ste eeuw’. Niemand kan de toekomst voorspellen. Maar op tuingebied zijn er toch ‘trends’ zichtbaar waardoor het enigszinds mogelijk is je voor te stellen hoe de tuinen in de 21ste eeuw zich zullen ontwikkelen.

Mede door de grote invloed van de tuinortwerpen van Piet Oudolf zullen de tuinen natuurlijker en met meer grassoorten worden aangelegd. het feit dat tuineigenaren dikwijls beiden een baan hebben maakt het noodzakelijk de tuinen minder bewerkelijk te maken. Aan de andere kant wordt het steeds duidelijker dat in onze maatschappij met alle informatie die op ons anfkomt de behoefte ontstaat buiten bezig te zijn. Wat tuineigenaren al lang wisten en wat nu bevestigd wordt door rapporten van deskundigen is dat het werken in de natuur voor lichaam en geest heilzaam is. We hopen dat deze Gids ook jonge tuineigenaren zal inspireren om een natuurlijke tuin aan te leggen met sterke planten die niet zoveel onderhoud nodig hebben.

In deze gids vindt u de volgende artikelen: ‘Tuinieren in de Toekomst’, door Tom de Witte; ‘Mijn eigentijdse landelijke tuin’, door Reggy Horsthuis; ‘Tuinen Mien Ruys: De experimenten gaan door in de 21e eeuw’, door Monique Bruins Slot, en ‘Groene Historie – Groene Toekomst’ door Johan Vlug, Rita Bergshoeff en Robertien Aberson.


Aanvullingen en rectificaties Open Tuinen Gids 2017


Groningen

e10 (pag. 75), Het jaarlijkse evenement Panorama Westerkwartier, een Tuin & Kunstmeerdaagse vindt geen doorgang maar zal weer in 2018 plaats vinden.

Drenthe

Tuin 53, De tuin van Joke Kuiperij in Koekange detuinvan.nl: Bij de bezoektijden staat dat groepen op afspraak welkom zijn van half juni tot half september. Dat moet zijn van half mei tot half september.

Utrecht

e48 Open Tuinen Langbroekerdijk: Er staat op pag. 196 en 197 dat dit evenement op 1 en 2 april plaats zou vinden maar dit vindt plaats op 1 en 2 juli.

Tuin 170, Het Bergje Amersfoort: Er staat 23 september open dag in de gids, dit moet zijn zaterdag 16 september; En
voor groepen van min. 10 pers. op afspraak.

Tuin nr 177, in Driebergen/Rijsenburg: afspraken kunnen uitsluitend per brief gemaakt worden.

Noord Holland

Tuin 208, Die Lang Huys, Beemster: er staat dat er een open tuinendag is op 14 mei, maar dit klopt niet. De open tuinen dagen beginnen vanaf 21 mei.

Tuin 214, Achter de Tuinpoort in Haarlem: Er staat: zondag 18 juni open tuinen dag. Deze open dag gaat helaas niet door in verband met ziekte. Clothilde en Maarten van Poll-Dumolijn hopen volgend jaar wel weer open te zijn tijdens de open tuinen dag voor donateurs.

Gelderland

Tuin 126, ‘n Dijk van een Tuin-Gameren: Helaas hebben de eigenaren moeten besluiten de tuin niet meer open te stellen voor publiek.
Tuin 132, Tuin van Letty: Bij open tuin dagen op datum moet staan open dag voor donateurs gratis op 3 september.
Tuin 150, Kijk- en Theetuin Ons Joppe, het juiste emailadres is: g.bredewout@telfort.nl
Tuin 163, Tuinen van de Wiersse, het juiste emailadres is: info@dewiersse.com
evenement 36 op pagina 129, 2 en 3 juni Open Tuinen Neerijnen: Juke Hudig is niet open, De Weldam en De Kasteeltuin wel
Limburg
Tuin 310, De Carishof: Bij evenementen op datum moet staan zo 23 en zo 30 april de open tuindagen van Klimmen. En deze tuin is niet open op zondag 7 mei.
Tuin 313, Jardin de Louise, Molenhoek: De tuin is niet open op 17 juni, maar alleen op zondag 18 juni en zondag 20 augustus.

Beoordeling

Alle tuinen die in de gids staan zijn vooraf bezocht door leden van de NTs Open Tuinencommissie.
Het principe dat gehanteerd wordt bij de vraag of een tuin geschikt is voor opname in de Gids, is dat de tuin qua vormgeving, beplanting of ligging en/of in cultuurhistorisch opzicht interessant moet zijn.

De beoordeling van een tuin is altijd subjectief, maar het uitgangspunt is dat in een ‘goede’ tuin een balans is gevonden tussen elementen zoals vaste planten, groenblijvers, struiken, bomen, gras, water en eventuele kunstwerken. Een duidelijke structuur ligt aan de basis van een goed ontwerp.

Iconen

Het aantal iconen dat bij de tuinbeschrijvingen gebruikt wordt is veranderd. De iconen die aangaven om wat voor tuin het ging zijn vervallen. Een tuin is immers dikwijls een combinatie van tuinstijlen en daarom moeilijk te typeren met een of meer iconen. De huidige zes iconen zijn de iconen die aangeven of er plantverkoop is, een B&B, honden zijn toegestaan of de tuin voor rolstoelgebruikers toegangkelijk is en of de tuin nieuw is in de gids.