Alie Kooiman

Mag ik me even voorstellen?

Mijn naam is Alie Kooiman, sinds eind juli 2020 kerngroeplid van de Open Tuinen Commissie voor Zeeland. Jarenlang was ik werkzaam als beleidsmedewerker en adviseur cliëntenraden in de zorg.

Van kinds af aan ben ik een bevlogen tuinierster. Steeds in kleine tuinen, zo ook in onze huidige tuin van 500 vierkante meter. Te klein om officieel open te stellen voor bezoekers. En gelukkig groot genoeg om actief lid te kunnen zijn van twee inspirerende tuinclubs. Het is een echte liefhebberstuin, waarin lievelingsplanten zoals Dierama, Clerodendron en Ceanothus staan, vaak meegenomen van vakantiereizen naar hét tuinmekka van Europa: Engeland. We zagen daar tuinen zoals Sissinghurst, Great Dixter en Kiftsgate, maar ook Bodnant Garden en Powis Castle in Wales, Inverewe in Schotland.

Samen met een vriendin organiseerde ik bovendien vele jaren tuinreizen naar Zuid-Engeland, zodat we nog veel meer moois konden bekijken. En ik steeds beter leerde zien wát nu een tuin tot iets speciaals maakt, waardoor het voor liefhebbers de moeite van een bezoek waard is.

Die kennis wil ik graag inzetten bij het werk voor de Open Tuinen Commissie, samen met compagnon Hanne Louwerse. We hebben, ondanks de korte tijd waarin we nu samenwerken, al drie nieuwe tuinen mogen toevoegen aan de Open Tuinen Gids.  We hopen die trend in 2021 te kunnen voortzetten: nieuwe tuinen vinden, en ook de banden met bestaande Open Tuin Eigenaren aanhalen. Want hun werk vormt tenslotte de basis van een inspirerende gids!