Nieuws
Tuin van de maand
Gepubliceerd: 1 februari 2024

Villa Ockenburgh, Den Haag

Een plek met een rijke geschiedenis

Voor de maand februari koos de Commissie Groen Erfgoed voor Villa Ockenburgh, op de grens van Den Haag en het Westland, verscholen in het hart van een eeuwenoud bos. Een historisch Rijksmonument (1654) dat op initiatief van buurtbewoners een bruisende ontmoetingsplek werd. Gelegen in de prachtige omgeving van het Zuid-Hollands Landschap, aangemerkt als een Natura 2000 gebied.

Een plek met een rijke geschiedenis. De villa had verschillende bestemmingen door de eeuwen heen. Landheer Jacob Westerbaen stichtte in 1654 Villa Ockenburgh. Hij vestigde zich als arts in Den Haag en trouwde met een van zijn patiëntes, de schatrijke Anne Weytsen. Na Anna’s dood, erfde hij al haar geld en stichtte Jacob Westerbaen landgoed Ockenburgh, geïnspireerd door zijn vrienden Jacob Cats en Constantijn Huygens. Als liefhebber van jagen, tuinieren en dichten, verliet Jacob deze wereld in 1670, achtervolgd door schulden.

In 1938 werden Joodse vluchtelingenkinderen uit Duitsland en Oostenrijk kort opgevangen in de villa. Na de Tweede Wereldoorlog diende het als de grootste jeugdherberg, tot het in 1996 haar deuren sloot. Daarna bood de gemeente Den Haag de buitenplaats te koop aan, zonder succes. De villa raakte in verval.

Burgerparticipatie

De villa stond leeg totdat in 2012 drie buurtbewoonsters de handen ineensloegen. Ze wilden van de villa via burgerparticipatie een laagdrempelige, sociaal-maatschappelijke ontmoetingsplek maken, waar iedereen kan genieten van natuur, cultuur en lekker eten. 150 vrijwilligers meldden zich aan en besteedden tienduizenden uren aan achterstallig onderhoud van de villa en de aanleg van de tuin. Een groep cultuurliefhebbers realiseerde een uitgebreid cultureel programma.

Moestuin, daktuin en kabouterpad

Op Buitenplaats Ockenburgh bevindt zich een historische moestuin, daktuin en kabouterpad. De moestuin staat vol met mooie planten, fruitbomen, groenten en kruiden. Het restaurant in Villa Ockenburgh maakt dankbaar gebruik van deze producten. In de zomer is de oogst heel groot, inclusief eetbare bloemen.

Op de daktuin “Een Kleyn Paradijs” kun je genieten van zo’n 80 soorten bloeiende planten en grassen. De naam is een knipoog naar Jacob Westerbaan, die zijn huis liefkozend “Een Kleyn Paleis” noemde. Jacob, zelf een tuinliefhebber met gevoel voor symmetrie en design, zou trots zijn geweest op het resultaat wat door een zeer brede samenwerking van vrijwel alle vrijwilligers tot stand is gekomen.

Bij de daktuin is een QR-code bordje geplaatst, zodat geïnteresseerde bezoekers op de website uitkomen en alle details van de planten via hun smartphone kunnen opzoeken: Www.villaockenburgh.nl/daktuin-plattegrond/

In 2023 hebben vrijwilligers een Kabouterpad aangelegd. Kinderen ontdekken spelenderwijs de natuur tijdens hun zoektocht naar kabouters. De vrijwilligers staan te popelen om dit jaar een historische druivenmuur aan te leggen. In de directe omgeving van de buitenplaats is ook een Kunst- en Historiewandeling te volgen of met gids te beleven.

Samen sterk

Tegenwoordig zijn er meer dan honderd vrijwilligers actief, verdeeld over verschillende groepen. Het motto is “samen sterk”. Samen waarborgen ze de toekomst van Villa Ockenburgh, zodat nog vele generaties kunnen genieten van de bijzondere natuur en rijke geschiedenis van Ockenburgh.

Bezoekers kunnen genieten van de horecagelegenheden in de villa en de kas, van de historische moestuin en het groen op de buitenplaats, en van een uitgebreid muziek- en theaterprogramma.

Buitenplaats Ockenburgh is een plek waar vriendschappen ontstaan en waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een plek in de maatschappij leren vinden. Wees welkom op deze laagdrempelige, uitnodigende en inspirerende ontmoetingsplek voor jong en oud.

Voor reportages over Villa Ockenburgh zie;

Praktische Gegevens Villa Ockenburgh

ADRES;
Buitenplaats Ockenburgh
Monsterseweg 4, Den Haag
2553RL Den Haag
www.villaockenburgh.nl

Alle dagen is men open, behalve op maandag, die is gereserveerd voor vrijwilligers.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin