Nieuws
Tuin van de maand
Gepubliceerd: 1 mei 2023

Kwekerijtuin VijverplantenLand, Veldhunten

Voor de maand mei is gekozen voor kwekerijtuin VijverplantenLand in Veldhunten. (Open Tuinen Gids 2023 nr 174).

In 1997 besluit Angelique van der Meer het bedrijfsleven vaarwel te zeggen en in het bedrijf ‘Vijvercentrum Midden-Veluwe’ van haar schoonmoeder te stappen.

Eenvoudig te doen, want de schoonmoeder liet hoveniers links liggen, omdat het al druk genoeg was met particuliere bezoekers, waardoor Angelique de mogelijkheid kreeg zich te richten op een eigen doelgroep.

Al snel nam ze ook de kweek van planten op zich voor het Vijvercentrum en kreeg ze de principes van het biologisch evenwicht al snel onder de knie. Mede geholpen door het feit dat ze tijdens haar studie al de vakken microbiologie, milieukunde en biotechnologie kreeg. Een passie voor natuur hielp daar natuurlijk ook bij.

Van ‘Vijvercentrum Midden-Veluwe’ naar VijverplantenLand in de Achterhoek 

In 2001 werd de kwekerij verplaatst naar de Achterhoek, waarop de naam veranderde in VijverplantenLand. Sindsdien is de kwekerij zich meer en meer gaan toeleggen op het zo duurzaam mogelijk kweken van vijverplanten en worden klanten in Nederland en België beleverd. Deels via de webshop en deels via direct contact.

De locatie waar het VijverplantenLand is gevestigd is het ‘oudershuis’ van Angelique en was al in de 12e eeuw een bewoonde plek. Van meer recente datum zijn nog sporen van de historie aan de oude boerderij te zien.

Tuinarchitect Michiel Pieters van Groenplan heeft het masterplan ontworpen voor het kwekersterrein en Harry Esselink heeft de voortuin opnieuw vormgegeven.

De kweek vindt plaats in 6 grotere moderne buitenvijvers met elk hun eigen diepte. Een extra kwekersterrein(tje) is momenteel in ontwikkeling, waarop de zogenaamde ‘pakvoorraad’ klaar wordt gezet.

Achter op het terrein staat een grote natuurvijver gepland, waaromheen het de bedoeling is dat er een natuurrijke chaos ontstaat. Zo loopt de tuin in de toekomst over van modern strak in verwilderde natuur.

Deze vijver krijgt een zogenaamde amfibische zone. Dit is een soort aflopend zandstrand vol met moerasplanten, waar dieren het water makkelijk in en uit kunnen gaan en insecten als bijen makkelijk en veilig kunnen drinken.
Bovendien wordt de vijver aangelegd als zwemvijver, waarmee we willen laten zien dat een heldere zwemvijver heel goed mogelijk is zonder pompen en filterinstallaties. We adviseren hoveniers hier al jaren met succes in. Je moet alleen wel accepteren dat je in een natuurlijke omgeving zwemt; inclusief kikkers en evt. vissen.

Samen met Bijendirigent Lukas Groen is van hem de eerste bijenkast van Gelderland geplaatst met de Zwarte bij. De Bijendirigent heeft tot doel deze inheemse soort de herintroduceren en te versterken in de regio, als tegenwicht tegen de bijensoorten die commerciële imkers gebruiken voor een hoge honing-productie. De honing die hier geproduceerd wordt is dus voor het volk zelf.

Samen met ‘t Olde Ras uit Doesburg is een streekeigen boomgaard aangeplant met soorten die het moeilijk hebben en soms met uitsterven worden bedreigd.

Geopend op Afspraak. Voor vrienden en andere bezoekers is de tuin gratis te bezoeken.

VijverplantenLand is lid van Wilde Weelde, de vakgroep groenbedrijven die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving vanuit een ecologische visie.

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin