Nieuws
Tuin van de maand
Gepubliceerd: 8 september 2020

Tuin van de maand september 2020: Kasteel-Museum Sypesteyn

De tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn is de Tuin van de maand september. Deze klassiek ontworpen tuin vol bijzondere planten en bomen omringt het kasteel dat jonkheer Henri van Sypesteyn begin 1900 bouwde. De tuin legde hij aan volgens de inzichten van de 17e-eeuwse tuinkunst, waarover hij ook een boek publiceerde. Het resultaat? Een oase van groen met veel bijzondere en monumentale bomen. De oud-Hollandsche tuin bevat een doolhof, een slottuin, een boomgaard, een siertuin, een grachten- en lanenstelsel en tien prachtige smeedijzeren hekken. Henny van der Wilt, al 26 jaar met ontzettend veel plezier tuinbaas op Sypesteyn, vertelt enthousiast over de vele bijzondere bomen en ander mooie elementen die de kasteeltuin te bieden heeft.

Dit bijzondere groene monument is te bezoeken tijdens het Open Monumentenweekend van 12 en 13 september. Mede om die reden hebben we de kasteeltuin Sypesteyn verkozen tot Tuin van de maand september.
Lees hieronder het verhaal van Henny en bewonder de beelden – foto’s en een filmpje gemaakt met een drone – van deze groene oase in Loosdrecht.


Ieder seizoen een feest

Iedere dag van ieder seizoen geniet ik volop als ik in de kasteeltuin van Sypesteyn aan het werk ben. Ieder seizoen brengt iets anders. In de winter komen bijvoorbeeld de lijnen, lanen en doorzichten in de tuin heel goed tot hun recht. En ligt er sneeuw en ijs, dan is het park een plaatje.

Het voorjaar, met zijn vele stinzenplanten, brengt een waar feest. Dat begint eind januari al, als de sneeuwklokken hun kopjes boven de grond steken; het zijn er duizenden. Daarna volgen krokus, winterakoniet, sterhyacint, wilde narcis, sneeuwroem, lenteklokje, bosanemoon, boshyacint, donkere ooievaarsbek en vele andere soorten. Het is erg leuk om bezig te zijn met het vermeerderen van de stinzenplanten. Ik geniet altijd erg van deze tijd.

Ook in de zomer is het hier prachtig, als de slottuin in bloei staat. We knippen dan zo’n halve kilometer aan hagen: de 100 jaar oude buxushaagjes en de beukenlaan. In de tijd van de jonkheer stonden er rozen in de buxusvakken. Die waren jarenlang vanwege ziektes verdwenen, maar nu herbeplanten we de vakken weer met rozensoorten. En de kruiden en de vaste planten die ook nog in de vakken staan, trekken in bloei volop vlinders. Vooral vanuit de loofgangen van haagbeuk, aan weerszijden van de slottuin, is het genieten van de schoonheid van de slottuin.

De herfst zorgt vervolgens voor een kleurenfeest in het park, met zijn lindelaan, beukenlaan en eikenlaan en vele andere bijzondere bomen. Het mooie strijklicht langs de lindenbomen maakt het park sprookjesachtig. De lanen zijn we nu aan het herbeplanten. Na 120 jaar moet dat een keer gebeuren. We vervangen de oude bomen, met veel aandacht, door jonge aanplant. Anders wordt het te duur.

In de herfst oogsten we natuurlijk de, onbespoten, appels uit onze boomgaard. Deze is herbeplant met verschillende oude appelrassen, zoals Bellefleur, Princesse Noble, Notarisappel, sterappel en Loosdrechts roem! We verkopen ze in onze museumwinkel. En de appels die op de grond liggen te rotten, worden opgeruimd door de 30 eenden die in de tuin leven.

Sypesteyn heeft veel bijzondere bomen. Dankzij de NTs hebben we daar nu een mooie folder over kunnen maken, met een bomen-abc. Voor iedere letter van het alfabet staat hier wel een boom. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de bitternoot, geelhoutboom, Perzische hazelaar, kurkboom, moerascypres, treurhoningboom of vaantjesboom. En achter de 17e-eeuwse fontein staat de grootste katsuraboom, ofwel Cercidiphyllum japonicum ofwel koekjesboom (vanwege zijn geur), van Nederland.

De bomen – sommige zijn ouder dan 100 jaar – bieden nestgelegenheid aan kauwen, bonte spechten, boomklevers, holenduiven, bosuilen en vele andere vogelsoorten. Er leven hier meer dan 30 soorten broedvogels. Dit jaar heeft het ijsvogeltje twee broedsels gehad en ik heb een wespendief gezien. Verder is er hier een dassenburcht, zijn er vossen en reeën, boommarters, noem maar op. Sypesteyn is kortom een walhalla voor vogels en andere beesten. Dat krijg je als je de natuur haar gang laat gaan. De variatie die zo ontstaat, is van belang voor het evenwicht in de natuur.

Het zes hectare grote park vergt veel zorg en onderhoud, vooral in het voorjaar. Met een kleine club enthousiaste vrijwilligers gaat dit fantastisch. Ik ervaar het dan ook als een voorrecht om op zo’n historische en unieke plek te mogen werken.


Kasteel-museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht
T 035 5823208
info@sypesteyn.nl
https://sypesteyn.nl/

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin