Nieuws
Tuin van de maand
Gepubliceerd: 8 oktober 2020

Tuin van de maand oktober 2020: De Doolman in Heinkenszand

Deze maand heeft de Open Tuinen Commissie De Doolman in Heinkenszand (OTG 2020 nr. 302) gekozen als Tuin van de Maand. De tuin van Jopie Koens en Ton Altena verdient meer aandacht dan de beschrijving in de Gids weergeeft. De strakke lijnen van de iets verheven tuin sluiten mooi aan op de strakke lijnen van het huis, dat weer een eigentijdse vertaling is van de traditionele Zeeuwse Schuur. De veelkleurige borders worden omringd door het authentieke Zeeuwse Landschap. Dat verdient een uitnodigender beschrijving! De beschrijving wordt dan ook aangepast in de gids van 2021.
Voor nu alvast een uitgebreidere versie. Veel lees en kijkplezier!


Een interessante tuin voor alle seizoenen

Die vraag kregen wij, of wij tuin van de maand wilden zijn? Natuurlijk, wat een eer, wij zijn nog maar een jaar of drie lid van de NTs en vinden dit dus erg leuk.

Wij zijn Jopie Koens en Ton Altena en onze tuin heet DE DOOLMAN, vernoemd naar de plek waar onze tuin ligt. Deze plek, van oudsher de Doolman genoemd, ligt in de Zak van Zuid-Beveland, ongeveer 10 km onder Goes in Zeeland. Nu weet iedereen ons te plaatsen. In 2008 zijn wij op deze plek gaan wonen. De eerste drie jaar, toen we het oude huis afbraken en het nieuwe bouwden, was dat in portocabines en caravans. Vanaf 2011/2012 zijn we de tuin gaan opbouwen. Een nieuw huis en een nieuwe tuin: hoe vaak komt dat voor, helemaal vanaf nul beginnen? Die uitdaging hebben we van harte aangegrepen. Ton heeft zich als architect veel bezig gehouden met het huis, Jopie stortte zich als verwoed tuinliefhebber volledig op de tuin. Zo zijn we samen tot dit resultaat gekomen.

We wilden graag midden in de tuin wonen, vandaar het vele glas in de woning. Omdat de natuur om ons kavel zo mooi is, wilden we geen hoge schuttingen en hagen rondom de tuin. Toch wil je wel de nodige privacy en een achtergrond om een mooie border op te bouwen. De uitdaging waar we voor stonden, was om een tuin te ontwerpen die mooi zou zijn, zowel van dichtbij als alles overziend. Een tuin ook die het gehele jaar door interessant zou zijn, niet alleen in de lente maar ook in de zomer, herfst en winter.

Onze tuin ligt op een oude dijk, ongeveer 1 meter boven de straat. Hierdoor hebben wij al een natuurlijke barrière naar de omgeving. Op de erfgrens van de voortuin hebben we een haag met veldesdoorns geplaatst van ca 60 cm hoog. Hierdoor zien we net niet de auto’s die voorbij rijden maar houden we wel het uitzicht op de weel ( het watertje met weide) aan de overzijde van de straat. Een keurig ‘geleend landschap’, zoals dat heet. We werken veel met grassen. Die geven niet alleen een mooi wuivend effect en tegelijkertijd een stukje extra privacy, ze zijn ook een mooie verwijzing naar en aansluiting op het aangrenzende landschap.

Jopie wil het liefst zo veel mogelijk mooie en sterke planten in de tuin. Om het geheel te structureren hebben we een strak raster van borders ontworpen, met daarbinnen kleurafspraken: roze/blauw/paars aan de randen en in de hotborder, in het verlengde van het huis, geel/oranje/rood. Om toch nog een rustig geheel te krijgen is er een witte border in het midden en staan er buxusblokken en -bollen tussen de diverse borders. Kortom: de tuin heeft een strak raster van looppaden maar met een losse beplanting binnen de borders, natuurlijk wel binnen het kleurpallet.

De hotborder (geel/oranje/rood) is onze favoriet. Hij ligt in het verlengde van de woonkamer, pal op het zuiden. Door de felle kleuren van de planten, nog eens extra ondersteund door het zonnetje, is dit een border waar je blij van wordt, het hele jaar door. Op dit moment staat de beplanting 2 tot wel 3 meter hoog, in maart/april is deze border weer helemaal laag en kaal en kunnen de voorjaarsbollen hun gang gaan: tulpen narcissen en keizerskronen. Helaas hebben we veel last van muizen die onze tulpen en andere bollen opeten, dus het is elk jaar weer aanvullen en afwachten wat er opkomt.

Aan de andere kant van ons kavel hebben we een droge sloot met daarachter een boerenland; elk jaar een ander gewas, dat is best wel leuk. De slootrand is in het verleden, door de vader van Jopie, aangeplant met diverse struikenbossen (taxus/meidoorn e.d.). Die hebben we iets uitgedund en daarvoor heeft Jopie een border bedacht met veel roze, paars en blauw. In de bakken voor de pergola bloeit de wonderboon [ricinus] mooi en dit jaar hebben we op de pergola een prachtig bloeiende cobea

Bij de bouw van het huis hebben we de oude stenen gebruikt van het vorige huis (dat ook weer was gebouwd met oude stenen van de gesloopte boerderij van de buren). Van de bakstenen die we over hadden, hebben we verhoogde bloembakken gemaakt achter het huis. In eerste instantie voor de kruiden- en groentetuin, maar momenteel voor de kruidentuin en de eenjarigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elk jaar zaaien we de nodige eenjarigen in de kas en potten we ca. 80 dahlia’s op. In mei gaat alles naar buiten, om de gaten in de borders op te vullen en het bloeiseizoen te verlengen. We zijn in 2019 naar Hamm Duitsland geweest, waar we de tuin van Piet Oudolf hebben bekeken. Daar zagen we prachtige borders met eenjarigen, dus je raad het al… Dit najaar gaat een aantal borders op de schop. Die passen we aan omdat de plantengroepen veel te groot worden. De molinia’s gaan we splitsen omdat die niet meer zo hoog worden, een paar struiken gaan eruit en een paar bomen komen daar voor terug. We doen nu nog een laatste poging om groepen echinacea’s te krijgen. En dan staan er ook nog zeven kratten met narcissen en tulpen klaar om te worden geplant; dit jaar wel wat meer in bakken, om de muizen minder kans te geven Volop inspiratie voor een tuinaanpassing.

De filmpjes die we nu hebben laten zien, zijn van eind september 2020. Op onze website www.doolman.nl en Facebook.com/ staat nog veel meer informatie en beeldmateriaal, van alle seizoenen. Verder houden we ook een plantenlijst bij, de nieuwe plantjes zetten we er jaarlijks bij. Ondertussen hebben we ergens rond de 400/450 verschillende planten.

Blijf gezond en de vriendelijke groeten

De Doolman
Jopie Koens & Ton Altena
Oudekamerseweg 22, 4451 NC Heinkenszand
06 22 03 09 22, tuin@doolman.nl
www.doolman.nl, facebook.com/dedoolman/

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin