Nieuws
Tuin van de maand
Gepubliceerd: 1 november 2021

Tuin van de maand november: Boschwijk in Soest

Het is alweer begin november. En dat betekent de bekendmaking van de tuin van de maand.

Deze maand is het de beurt aan de tuin Boschwijk. Het echtpaar Herman en Beline Geertsema verzorgt de tuin en Beline vertelt er met trots over:

“De tuin Boschwijk  ligt op de grens van Soest en Baarn. De oorspronkelijke tuin is begin van de 20e eeuw aangelegd. De tuin is 2 ha groot. Sinds 1998 wonen wij hier en voelen het als een groot voorrecht te genieten van de tuin en ervoor te zorgen. Herman’s ouders woonden hier sinds 1948. Grote bomen zoals beuken, verschillende soorten eiken, zilveresdoorn, tulpenboom, Stewartia, Styrax, Enkianthus en nog veel meer geven de tuin een parkachtig karakter. Er zijn onverwachte hoekjes en paadjes met een afwisselend karakter. Er is een vijver met een eiland, vaste planten borders, een moestuin, een schaduw tuin , een wilde bloemenweide. Een groot grasveld geeft de tuin allure en een grote zichtas. De hele zomer wordt er uit de tuin gegeten. April- mei is het één groot feest met de bloeiende rodendrons, Magnolia’s, Prunussen, Viburnum. Velden met sneeuwklokjes, Anemone nemerosa, boshyacintenen en narcissen. In de late zomer geven de laat bloeiende vaste planten en de herfstkleuren, in combinatie met het tere herfstlicht de tuin een bijzondere sfeer.

Omdat we tuin van de maand november zijn, hebben we gekozen voor herfst foto’s. Het is wel moeilijk al die mooie foto’s met bloemen uit de andere maanden nu niet te laten zien.”

Zondag 14 november is er een extra open dag tussen 11.00 en 16.00 uur.  Donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting hebben gratis toegang. Alle andere belangstellenden kunnen voor slechts € 5 pp. genieten van al het moois van de tuin Boschwijk.

Aanmelden per mail: belinekeij@gmail.com

Foto’s: Aadje Geertsema (copyright)

Foto links: De oprijlaan in de herfst. De zilveresdoorn(Acer sacharinum) is een prachtige monumentale boom van wel 100 jaar.

Foto rechts: Betula utilis op het voorterrein, geplant in 1971, met de prachtige witte stam.


Foto links: Colchicum (Herfststijloos) Langs de oprijlaan staan sneeuwklokjes, wilde narcissen (o.a. Narcissus lobularis) en nu in de herfst is er een prachtige groep herfststijloos (Colchicum), die ieder jaar groter wordt.

Foto rechts: De border in september –oktober. Omdat we zoveel voorjaarsbloeiende bomen en struiken hebben, is de border juist beplant om in het najaar nog kleur te hebben van Asters, Solidago en Aconitum


Foto links: De Cercidiphyllum japonicum, de katsuraboom , aangeplant voor de herfstkleur

Foto rechts: De bloemenwei. Al 16 jaar zijn we bezig de grond te verarmen en nu eindelijk begint het wat te worden, met hulp van de gele ratelaar.


Foto links: Deze Japanse Acer (Acer palmatum ‘Dissectum Atropurpureum’) noem ik vaak het juweel van de tuin. Kleurt prachtig oranje en vormt samen met een klimhortensia als bodembedekker en een Cryptomeria japonica ‘Cristata’ een mooie achtergrond voor deze echte Japanse lantaren.

Foto rechts:  Acer palmatum ‘Dissectum Atropurpureum’


Foto links: Het grote grasveld vanuit het huis

Foto rechts: Malus ‘Golden Hornet’, Heptacodium jasminoides en Aralia californica


Foto links: De vijver met een een moerascipres in herfst tooi

Foto rechts: De luchtwortels van de moerascipres


Foto links: Het Japanse of Monet bruggetje

Foto rechts: Het Victoriaanse speelhuisje


Foto links: De hele winter hebben we plezier van de zaden van de Lunaria rediviva, vooral als de zon er door schijnt.

Foto midden: Na het rooien van een aantal coniferen kwamen er honderden vingerhoedskruiden. Onrust in de grond!

Foto rechts: Astilbes doen het heel goed op een vochtig stuk in de halfschaduw en bloeien in juli-augustus.


Foto links: Pinus x schwerinii, Foto rechts: Herfstsfeer


Foto links: De moestuin. Iedere maandag komt vriendin Eveline om voor de moestuin te zorgen.

Foto midden: Niet alle hosta’s worden opgegeten door de slakken en dan geven ze in de herfst een mooie kleur

Foto rechts: Bij de voordeur is een perk wat we het hele jaar interessant proberen te houden, vooral met oranje, rode en een beetje gele tinten. In de nazomer geven de lampion planten(Physalis franchetii) nog veel kleur


Boschwijk is tuin nr. 207 in de Open Tuinen Gids van 2021,
Praamgracht 3
3761 LA Soest

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin