login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Rode beuk Domies Toen kandidaat Boom van het jaar

De rode beuk in Domies Toen is kandidaat ‘Boom van het jaar’. Domies Toen heeft, samen met de ST Oude Groninger Kerken, de beuk voorgedragen omdat er in de lente grote zorgen bestonden of de beuk de droogte wel zou overleven. Hoe meer aandacht voor deze bijzondere boom met het mooie verhaal, hoe beter! Vindt u dat deze prachtige rode beuk het verdient om boom van het jaar te worden? Breng dan uw stem uit dan via www.deboomvanhetjaar.nl/stem-groningen. Dit kan tot 14 oktober, 12 uur!

Deze boom heeft een bijzondere geschiedenis. Hij is rond 1850 aangeplant in de tuin van de dominee (‘Domies Toen’) van de Petruskerk in Pieterburen. Dat was toen iets bijzonders. Op het Hogeland was het een ongeschreven wet dat wie ten minste 50 bunder land had, een rode beuk voor zijn boerderij mocht zetten om zijn status te tonen. De dominee was dus van goede komaf. In 1880 is rond de rode beuk een slingertuin ontworpen, met hoogteverschillen, kronkelende paden, niervormige vijver en stinzenplanten. De doorsnede van de kroon is nu 24,5 meter.

Meer informatie