Blog
Nieuws
Gepubliceerd: 17 april 2024

Jong NTs – Blog 7: Terug van nooit weggeweest

Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste update uit Het Vinkenhof. Nu lijkt het misschien alsof er in de tussentijd weinig is gebeurd in de tuin, maar niets is minder waar! De tuin heeft de winter goed doorstaan en Tim en Madelief hebben een hoop leuke nieuwtjes die ze in deze blog met jullie willen delen. Zet je schrap!

‘In de laatste blog waren we druk bezig met de voorbereidingen voor de aanplant van ons mini-voedselbosje. Gelukkig was dat tot nu toe een groot succes: vorig najaar hebben we zo’n tien fruitbomen en twintig bessenstruiken geplant en die lijken allemaal te zijn aangeslagen. Veel bomen en struiken bloeien zelfs deels al! Bij de bomen hebben we gekozen voor verschillende rassen zoete kers, pruim, peer en nashipeer. De bessenstruiken bestaan vooral uit verschillende soorten kruisbes (onze favoriet!), aalbes en zwarte bes. Ook hebben we een dwergmoerbei geplant: we zijn erg benieuwd naar hoe dat gaat uitpakken.

Dit jaar vullen we het voedselbosje aan met verschillende vaste en eenjarige eetbare gewassen. Zo gebruiken we in sommige delen aardbei als bodembedekker en hebben we daglelies op verschillende plekken aangeplant. De bloemen van daglelies zijn niet alleen prachtig: ze zijn ook eetbaar en hebben een heerlijk aromatische smaak. Verder vullen we het voedselbos aan met groenten die we over hebben en die niet meer in het moestuingedeelte passen, zoals tuinboon, rode kool en sla. Zo creëren we zo veel mogelijk variatie: één van de belangrijkste elementen van een succesvol voedselbos.

In de tuin doet het voorjaar al echt zijn intrede. De planten in de vasteplantenborder zijn mooi aan het opkomen en soms zelfs al aan het bloeien, zoals de Erysium (muurbloem) en de eerste Geums ‘Mai Tai’. Met die eerste bloei komen ook de eerste bijtjes, zoals gehoornde metselbijen. Die maken niet alleen dankbaar gebruik van de bloemen maar ook van onze ‘bijenboom’, ofwel een boom vol met bijenhotels: nog zo’n leuk projectje waar we de afgelopen periode druk mee zijn geweest.

Intussen is ook het zaaien begonnen en staat het huis en balkon vol met zaailingen van allerlei bloemen en groenten. In de volgende blog meer daarover. Tot dan!’

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin