Nieuws
Tuin van de maand
Gepubliceerd: 1 november 2023

De Pionier-Ster,Grijpskerke

Voor de maand november heeft de NTs gekozen voor de bloemrijke tuin de Pionier-Ster, net buiten het dorp Grijpskerke, gelegen aan de Pioniersweg in Walcheren, Zeeland.  (Open Tuinen Gids 2023, nr  282). Een tuin waar in deze periode van het jaar meer dan 2000 bollen in de grond worden gestoken.

Over de tuin  

Het is een tuin met een knipoog naar vroeger “toen alles beter was”. Het wegeling, een karrespoor, welke toegang geeft tot een groot deel van de tuin. Een schapenhek rond de groentetuin “om beesten buiten te houden”. Deze is in gebruikt om eenjarigen een steun of klimrek te geven. Een dorpspomp, zodat we de gieters kunnen vullen en stenen randen om het gras uit de borders te houden. Dit alles geeft een nonchalante sfeer die samen met het schitterende uitzicht op het omringende landschap de tuin zijn eigen karakter geeft.

Zowel voor als achter het huis liggen langgerekte borders en eilanden gevuld met vaste planten, grassen en rozen. Het gezellige terras voor het tuinhuis staat vol interessante potplanten en kijkt uit over een groot deel van de voortuin vol grassen, luchtige vaste planten en bijzondere heesters.

Een heuvel en droge dijk zorgen voor afwisselende niveauverschillen. Tijdens een wandeling langs de royaal gevulde borders valt behalve een verzameling pioenrozen ook een weelde aan geurige rozen te ontdekken.

Achter het huis slenteren we over een karrenspoor van schelpen rond de moestuin die omzoomd is met een schapenhek.

Naast de groenten is er ook een afwisseling van eenjarige en klimmers, waarvan het hele jaar boeketten worden geplukt. Voor de kas staat over de hele breedte van de groentetuin een pergola overladen met kleurige rozen en clematissen.

Direct achter het huis genieten we vanaf de veranda van de grote borders gelegen rond een frisgroen grasveld. Een border is opnieuw ingeplant en heeft nu meer een prairiesfeer met o.a. Echinacea, Stipa, Deschampsia, Veronica, Sedem, Salvia en Asters.

Naast het huis is nog een dubbele rozenborder met veel Engelse rozen, vaste planten en bloembollen.

Als afscheiding van de mini boomgaard is een halfronde klassieke taxushaag geplant afgezoomd met de fraaie roos Queen of Sweden. Ruim 100 soorten rozen zijn in de hele tuin verwerkt in alle soorten en maten.

Voor het huis lag tot najaar 2022 nog een grasveld. Vol in de zon. Dat is elk jaar een probleem om het mooi te houden.

Klimaatbestendige tuin

Nu is het een klimaatbestendige tuin. Planten die tegen de droogte kunnen maar door een goede drainage ook de vele regen kunnen weerstaan. Sierlijk, luchtig en kleurrijk vanaf het vroege voorjaar met bloembollen tot laat in het jaar met Asters en Rudbeckia’s.

De tuin doet al een aantal jaren mee met de Zeeuwse bloembollenroute die op 19 en 20 april 2024 weer wordt gehouden.

Samen met nog een paar tuinen laten we zien hoe kleurrijk het tuinjaar begint met de vele soorten bloembollen. Tulpen, narcissen, hyacinten, irissen en nog veel meer.

Bestellen en planten bollen 

In augustus worden de bollen besteld. Ruim 2000 worden er weer bijgeplant, bij de al meer dan 10.000 die voorgaande jaren de grond al in zijn gegaan. Als de bollen gearriveerd zijn worden sommige soorten zo snel mogelijk geplant, anders drogen ze te veel in. Bijvoorbeeld: Sneeuwklokje, Erytronium en Aconitum.

In november worden de tulpen, narcissen, Alliums, ten, Irissen, Camassia’s en Leucojum’s geplant.

Per border wordt de combinatie klaargezet in bloempotten. Deze worden tussen de planten gezet om zo een mooie verdeling te krijgen. Daarbij zijn foto’s en aantekeningen van grote hulp. Strooien tussen de planten is geen optie daarvoor staat het te vol. Ze worden met de hand tussen de planten verdeeld. Op deze manier wordt de kleurcombinatie mooi herhaald wat een rustgevend effect heeft.

Voor het planten wordt een bollenplanter met steel gebruikt. Zo kan er snel en met kracht geplant worden.

Grote Alliumbollen krijgen altijd een handje grit in het plantgat om te voorkomen dat ze gaan rotten. Nadat de laatste bol in de grond is gegaan, is het meeste werk in de tuin gedaan. Een beetje knippen om het winterbeeld mooi te houden, gereedschap nakijken en de potplanten naar hun winteropslag brengen. Dan breekt er een periode aan met minder tuinwerk tot januari om in het voorjaar de eerste bollen weer tot bloei te zien komen.

Wij zien u graag volgend jaar april  weer in onze tuin.

Voor degenen die niet kunnen wachten, kijk dan naar de opname gemaakt in de zomer van 2021 door het televisieprogramma ‘Binnenste Buiten’:  https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/buitenleven/video/een-pionier-ster-in-de-bloementuin

Praktische Informatie:

  • Geopend vrijdag 19 en zaterdag 20 april, Zeeuwse Bloembollen, voor informatie zie: routehttps://tuindepionierster.nl/Zeeuwse-Bloembollenroute
  • vrijdag 8, zaterdag 9, vrijdag 28 en zaterdag 29 juni van 10.00 tot 17.00 uur Zeeuwse Tuin 2-daagse
  • vrijdag 26 april, vr 3, vr 10, vr 17, vr 24, vr 31 mei en vr 14 en vr 21 juni van 13.00 tot 17.00 uur.
  • Daarnaast vanaf 1 juli op afspraak.
  • Voor vrienden is de tuin gratis op vrijdag, 26 april en op vrijdag 21 juni.
  • Entree: € 4,00.

ADRES:

Willeke Verschuur
Pioniersweg 2 A
4364RE Grijpskerke
06-21636724 0118-460924
www.tuindepionierster.nl

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin