Nieuws
Tuin van de maand
Gepubliceerd: 1 mei 2024

Botanische tuin de Jochumhof, Steyl (L)

Voor mei koos de Open Tuinen Commissie van de  NTs een pareltje aan de Limburgse Maas, de botanische tuin de Jochumhof  (Open Tuinen Gids, nr 365). Verborgen achter oude muren midden in het mooiste kloosterdorp van ons land, ligt deze enclave van rust met een prachtig uitzicht over de Maas.

Geschiedenis

De tuin kent een lange geschiedenis. De oudste delen van de tuin dateren al van 1799 en hoorden bij het huis De Rijk. Aan het eind van de 19e eeuw werd hier het klooster gesticht.

In 1933 ging pater Jochum op het terrein van de kloosterboerderij aan de slag met zijn priesterstudenten: hij legde samen met hen de huidige botanische tuin aan en gaf er praktijkles biologie. Vanuit alle werelddelen brachten missionarissen plantenzaden mee naar Steyl. Dat resulteerde in een prachtige en verassende botanische tuin aan de oever van de Maas.

In 1971 werd het werk van pater Jochum overgenomen door een stichting en werd de tuin naar hem vernoemd. De stichting zorgt nog steeds voor het behoud en onderhoud van deze unieke tuin. Alle werk wordt door vrijwilligers uitgevoerd.

De Jochumhof is onderverdeeld in deeltuinen.

De rotstuin

Het oudste deel, nog door pater Jochum aangelegd, is de rotstuin met stenen uit de Eiffel en planten uit Zuid-Duitsland en Noord-Italië. De padenstructuur is sinds 1933 hetzelfde gebleven en vrijwel alle bomen en heesters van destijds staan er nog zoals de Dwergmispel, de Levensboom, Bergden en de Ginkgo.

De oudste boom is de Ginkgo biloba pendula die in de herfst prachtig goud verkleurt.

De prairie

De planten in dit deel van de tuin zijn oorspronkelijk afkomstig van de grote grasvlaktes in Noord-Amerika. De nieuwe groei begint laat, rond half april, de hoofdbloei in de nazomer is uitbundig en kleurrijk en de uitgebloeide planten blijven tot in de winter mooi. Prairieplanten zijn nuttig voor bijen en vlinders.

De bamboetuin

In de bamboetuin staan 24 soorten Bamboe afkomstig uit alle werelddelen, behalve in Europa. Sommige soorten bloeien maar een keer in de 100 jaar. Na de bloei sterft de plant af. Bamboe groeit erg snel, jonge scheuten kunnen wel tot één meter per dag groeien. De sterke, buigzame bamboestengels worden veel gebruikt als bouwmateriaal, maar ook voor het maken van gebruiksvoorwerpen en kleding.

De hortensiatuin en de rozentuin

Na de Prairie en de bamboetuin volgen de hortensiatuin en de rozentuin met vele soorten voornamelijk wilde rozen.

De heemtuin

In de heemtuin zijn op een geringe oppervlakte alle typen landschappen die Noord-Limburg kent te zien, een veengebied, stuifzand met prachtige Jeneverbessen, orchideeënrijk grasland, een oeverwal, oude Maasmeanders, een heidelandschap en akkertjes met oude granen zoals boekweit en wintertarwe. Er staat een groot insectenhotel en in de uiterste hoek ligt de peelhut.

De kruidentuin

Deze ligt in het oude paterspark tegenover het koetshuis van de paters.

Bij de restauratie van de kruidentuin is de klassieke indeling in vakken en omzoming met een beukenhaag (Fagus sylvatica) behouden. In de bedden staan verschillende soorten kruiden, een aantal bekende maar ook een aantal minder bekende, zoals bijvoorbeeld Meum.

De Tiglientuin

Nieuw en uniek aan deze tuin is de Tiglientuin: een reconstructie van het twee miljoen jaar oude landschap van het Tiglientijdperk (onderdeel van het Pleistoceen). Aan de hand van in de kleigroeves rondom Steyl gevonden plantenzaden en fossielen, wordt het landschap tussen 2024 en 2028 wetenschappelijk verantwoord gereconstrueerd.

Het paterspark

Deze tuin is ommuurd met oude kloostermuren, de oudste muren van het kloosterdorp. Het is dit gedeelte van de tuin waar paters vroeger tijdens een rustige wandeling hun brevier lazen. Hier staat een gevarieerde verzameling bijzondere bomen en struiken, zoals de reusachtige tulpenboom, de Hollandse Linde en een enorme vleugelnoot.

Verder is er een grote succulenten-kas en een mooie bijenstal.

De Jochumshof in Steyl is een Botanische tuin die in elk jaargetijde bijzonder mooi is en een bezoek meer dan waard.

Praktische informatie

Adres: 

Er zijn 2 ingangen:
Hoofdingang Veerweg 1b 5935 BK Steyl, tegenover het Missiemuseum
Horeca-ingang: Maashoek 2b Steyl
www.jochumhof.com
jochumhof@gmail.com

  • De foto’s zijn van Susanne Grüters en Ted van Meijel
  • De tuin is elke dag open van 11.00 tot 17.00 uur
  • Entree 3 euro per persoon, vrienden van de tuin en jongeren tot 18 jr. gratis.
  • Rondleidingen van 1 of 2 uur voor groepen op aanvraag mogelijk.
  • Op dinsdag en vrijdag zijn de vrijwilligers aan het werk in de tuin.

Een reportage in Binnenste Buiten van de Botanische tuin Jochumhof is te bekijken op
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/buitenleven/video/een-botansiche-tuin-met-historische-verhalen-in-steyl.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin