Vera Kardoun

Mijn groenleven startte al vroeg in de kinderjaren en werd gevoed door al het schoon in onze ouderlijke tuin. Er stonden grote groepen vaste planten, heesters en bomen. Ik zie nog voor mij rode Monarda’s, gele Wederik, rose Phloxen, paarsblauwe Asters, maar ook Azalea’s, Rhododendrons en honderden Narcissen. Allemaal blijvend op mijn netvlies gebrand.
In Groningen aan de kunstacademie volgde ik de opleiding tot docent Tekenen en Kunstgeschiedenis. Zo kwam ik vanuit Limburg in een heel andere wereld terecht. Weidse landschappen, andersoortige planten, zelfs exotische planten in de Hortus van Haren. We hebben er wat af getekend. Het was ook de tijd van wol spinnen, plantaardig verven, eigen wijn bottelen en experimentele daktuin met potten van afgedankte olijfolieblikken.
Ik kwam weer in Limburg terecht en werkte er 40 jaar als docent in de kunstvakken aan Havo top, Pabo en de Kunstacademie Maastricht 1e graadsopleiding Fine Arts and Design in Education.
Toen ik met mijn man en kinderen van Maastricht naar het glooiende Geulle vertrok, bood zich eindelijk de gelegenheid om een eigen tuin te creëren. Het weiland werd omgetoverd tot een tuin met vele hoekjes en moestuin, aangepast aan het glooiende landschap. De kinderen konden er naar hartenlust spelen en snoepen. Dit werd mijn nieuwe passie. Ik kreeg ruimte om de volledige opleiding tot hovenier te volgen en ging mij naast het docentschap ook toeleggen op het ontwerpen van tuinen voor anderen.
Plantaardig verven heb ik recent weer opgepakt, de cirkel is daarmee weer zo goed als rond.