Excursie
20 apr 2023

Studiedag Stinzenplanten in samenwerking met NTs, Gilde van Tuinbazen, Heilien Tonckens en sKBL

Samen met het Gilde van Tuinbazen, de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) en Heilien Tonckens organiseeert stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) ook dit jaar weer een studiedag over Stinzenplanten. Wij nodigen u hiervoor graag uit. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 20 april 2023 van 10.00 – 16.00 uur en begint in het dorpshuis De Bining, Wylde Tulpstrjitte 2 in Koarnjum (Cornjum).

Een selectie stinzenplanten te zien bij het Landschapspark Martenastate, foto’s Sjoerd Hogerhuis

Het programma vangt aan met enige voordrachten door vier sprekers met kennis van beheer, verzorging en de vermeerdering van stinzenplanten. Zij gaan in op het belang en de waarde van cultuurhistorisch onderzoek naar stinzenplanten. Verder lichten ze aan de hand van praktijkvoorbeelden toe, hoe zorgvuldig beheer kan worden gedaan en welke keuzes hierin gemaakt kunnen worden. Het ochtendprograma wordt geleid door moderator Heilien Tonckens.

Het programma ziet er als  volgt uit:

Programma
10.00-10.30 Ontvangst met koffie/thee en lekkers
10.30-11.00 Welkomstwoord door Yvonne Molenaar (sKBL) en moderator Heilien Tonckens. Zij geeft de eerste voordracht, getiteld: De wilde narcis, wilde plant of stinzenplant, en zijn vermeerdering.
11.00-11.30 Ada Willie (landschapsarchitect met een specialisatie in begraafplaatsen) spreekt over Stinzenplanten op begraafplaatsen: belangrijke aanvulling op de bloeiboog van funeraire oases.
11.30-12.00 De derde spreker is Johan Tamminga. Hij is als bestuurslid van de Martenastate betrokken bij de instandhouding van het park van Martenastate dat rijk is aan stinzenplanten. Hij spreekt over De ‘taak’ van vrijwilligers in het beheer van stinzenplanten.
12.00-12.30 De laatste voordracht van deze morgen geeft hoogleraar botanie Joop Schaminée. Hij spreekt over Stinzenplanten en het botanisch erfgoed in Nederland; over standplaats, behoud en borging.
12.30-13.45 De lunch bestaat uit soep, luxe broodjes en Fries suikerbrood met koffie/thee en melk.
13.45-15.30 Middagexcursie. U heeft de keuze voor een bezoek aan de op loopafstand gelegen (1) Martenastate met zijn familiegraf en het kerkhof. Hier zijn recentelijk uitbreidingen gerealiseerd. U kunt ook kiezen voor (2) Dekemastate, dat op tien minuten rijden met de auto in het nabijgelegen Jelsum ligt. Ook hier vindt u een rijke stinzenflora in het parkbos en langs de oprijlaan. Op beide plekken staan deskundige begeleiders klaar om u rond te leiden.
15.30-16.00 Het programma vangt aan met enige voordrachten door vier sprekers met kennis van beheer, verzorging en de vermeerdering van stinzenplanten. Zij gaan in op het belang en de waarde van cultuurhistorisch onderzoek naar stinzenplanten. Verder lichten ze aan de hand van praktijkvoorbeelden toe, hoe zorgvuldig beheer kan worden gedaan en welke keuzes hierin gemaakt kunnen worden. Het ochtendprograma wordt geleid door moderator Heilien Tonckens.twisselen.

Voor wie?
Deze studiedag is bedoeld voor eigenaren/beheerders van historische tuinen en parken, voor tuinbazen en voor vrijwilligers die direct betrokken zijn bij de instandhouding van deze tuinen en parken. De deelnamekosten bedragen € 55,- voor donateurs van sKBL, NTs en leden van het Gilde van Tuinbazen. Het gereduceerde tarief geldt per boeking tot een maximum van twee personen. Niet leden/donateurs betalen € 65,-.  Als u een dieetverzoek heeft, kunt u dat bij de aanmelding aangeven. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee.

U kunt zich aanmelden via het digitale aanmeldformulier en door tegelijk de deelnamekosten te voldoen.

digitale aanmeldformulier

Wij zien er naar uit u op donderdag 20 april 2023 vanaf 10.00 uur in Koarnjum te ontvangen.

Yvonne Molenaar (directeur sKBL) mede namens
Hennes Claassen (voorzitter Gilde van Tuinbazen)
Heilien Tonckens (Tonckens Groen Advies)
Ysk Vondeling (NTs)

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin