Blog
Gepubliceerd: 28 april 2023

Jong-NTs van start met Het Vinkenhof in Vlaardingen

In het jaarplan 2023 is Jong-NTs één van de aandachtspunten van de NTs. Met dit project willen we een jongere doelgroep meer betrekken bij ons werk en met hen werken aan het groene erfgoed van de toekomst. Het project begint nu concrete vormen aan te nemen. Maak daarom kennis met de trekkers van Jong-NTs: Tim Tabak (30 jaar, adviseur projecten en gebiedsontwikkeling bij Nest NatuurInclusief) en Madelief Miro Moelee (27 jaar, masterstudent Klinische psychologie), jonge mensen met een passie voor alles wat groeit, bloeit en fladdert. Zij hebben de ambitie om hun woonplaats Vlaardingen te vergroenen en te verduurzamen en buurtbewoners te enthousiasmeren voor tuinieren. Op de NTs-website zullen zij voortaan regelmatig een blog bijhouden over hun vorderingen.

Ontmoetingsplek creëren voor mens en natuur

“Het begon bij onze tuin, of liever tuintje, in Vlaardingen,” legt Tim uit. “Omdat die al snel te klein werd voor wat wij wilden – het liefst zouden we heel Nederland vergroenen en verduurzamen –, gingen we op zoek naar een andere, grotere, plek. En nu hebben wij van de gemeente zo’n 535 m2 geadopteerd, een grasveldje waar niets mee gebeurde. Daar willen we een tuin van maken met drie functies: een moestuin, een voedselbos en een bloemenpluktuin. We noemen de tuin Het Vinkenhof.”

“Tuinieren zien wij als de ultieme manier om in contact te zijn met de natuur. Het is onze droom om een ontmoetingsplek te creëren voor mens en natuur. Dat betekent dat we bij elke plant die we in de grond zetten, rekening houden met wat die betekent voor dieren en dergelijke,” vult Madelief aan. “Onze ontmoetingsplek moet niet alleen mooi zijn, maar ook de biodiversiteit ondersteunen en zorgen voor een duurzame en verantwoorde voedselproductie – groente en fruit – voor de buurtbewoners, althans op een redelijke schaal. Zo kunnen zij tegelijkertijd zien waar het voedsel vandaan komt en hoe dat eruit ziet voordat het in de winkel ligt. Zo willen we ook bewijzen dat voedselproductie binnen de stad best heel goed kan.”

Oorspronkelijke en huidige situatie

Voedselproductie en esthetiek

Tim: “De gemeente Vlaardingen heeft als voorwaarde gesteld dat het door ons geadopteerde veldje een openbare plek blijft voor iedereen. Daar hebben we ons ontwerp op aangepast. De gemeente heeft ons ook een flinke bijdrage voor ons project gegeven. Daarnaast krijgen we subsidie van het Fonds Schiedam-Vlaardingen. Ook de NTs ondersteunt ons, financieel én met advies, ideeën en motivatie. Zo heeft Robert-Kees Henry, lid van de Raad van Advies, met ons meegedacht over het ontwerp van de tuin. Op onze projectaanvraag bij de gemeente staat dan ook dat het een gezamenlijk project is. Na een voorbereidingstijd van acht maanden, zijn we onlangs dan echt van start gegaan. Er is een laag van 50 centimeter aarde gestort, omdat de grond van het veldje vervuild bleek te zijn. En aan de hand van het ontwerp hebben we schelpenpaden aangelegd. Samen met de ligusterhaag om de tuin heen zorgen die voor de basisstructuur. En zo meteen gaan de eerste plantjes de grond in, onder andere bieslook. Voor het einde van het jaar hopen we de grootste structuren van de tuin klaar te hebben. Het duurt immers een aantal jaren voordat je in een voedselbos een echt goede productie hebt.”

Madelief: “Maar ook deze zomer zal de tuin al bezoekwaardig zijn, vooral door de vaste planten en éénjarigen. En in de herfst zullen we al een oogst hebben van de eenjarige gewassen, zoals tomaten, aardbeien en pompoenen. Volgende lente zijn dan de vaste structuren af qua (vruchtdragende) bomen, struiken en vaste planten. Die gaan we in de herfst planten. Zo zal het type oogst door de jaren heen gaan veranderen van éénjarige naar meerjarige gewassen. We hebben nu al kratten vol planten staan – gesplitst en opgekweekt van planten uit mijn moeders tuin – die nodig de grond in willen. Het is allemaal best spannend, vind ik. Moeder natuur creëert in overvloed, maar hoeveel leveren bijvoorbeeld tien courgetteplanten op? Hoeveel mensen kun je daar blij mee maken? Het is overigens niet onze bedoeling om van de tuin een moestuincomplex maken. We willen ons juist onderscheiden door ook aandacht te besteden aan de esthetische kant. Hoe geweldig mooi zijn bijvoorbeeld niet de courgettebloemen? Andere esthetische elementen die de tuin tot een fleurig en mooi geheel moeten maken, zijn bijvoorbeeld bloesembomen en dahlia’s. Voedselproductie kan immers best samengaan met esthetiek. Sommige planten ondersteunen elkaar bovendien. Denk aan de combinatie van tomaten en basilicum en daaronder Tagetes, ofwel afrikaantjes.”

Sociale cohesie

Tim: “Zo kun je ecosystemen creëren op een klein oppervlak.” Hij vervolgt: “We merken dat er bij onze generatie steeds meer interesse voor tuinieren is, terwijl de meeste jonge mensen daar in hun eigen omgeving vaak niet de ruimte voor hebben. Daarom lijkt het ons leuk om daar braak liggende plekjes in de gemeente voor te gebruiken en buurtbewoners op die manier laagdrempelig in contact te brengen met tuinieren. Het is de bedoeling dat zij mee gaan helpen bij het onderhoud van de tuin.”

Madelief: “Dat daar belangstelling voor is, blijkt wel uit het feit dat twee jongetjes van 10, 12 jaar oud iedere dag voor onze deur staan om te vragen of we in de tuin gaan werken. Zij zijn heel enthousiast om mee te helpen, en hebben al zonnebloemen en Tagetes gezaaid en gaan nu pompoen zaaien. De jongens krijgen een eigen stukje grond waar zij kunnen tuinieren. Ook kwam er laatst een man naar ons toe die vertelde altijd al een stoofperenboompje te hebben gewild. Die gaan we dus aanplanten, zo dicht mogelijk bij zijn huis. Zo hopen we met ons tuinieren een fijne ontmoetingsplek te realiseren, die ook meer sociale cohesie in de buurt kan brengen.”

Trots

“Ik denk dat ik straks trots zal zijn op het geheel, het kernconcept van de tuin,” zegt Madelief. “Of als we de eerste maaltijd uit de tuin kunnen oogsten.”

“Of als we volgende lente rondlopen in Het Vinkenhof en er vlinders zien fladderen, bijen horen zoemen en buurtbewoners genietend zien rondlopen,” vult Tim aan. “Als de kale plek die ons stukje grond was, dan een bruisende plek is waar mensen, vogels en andere dieren, bloemen en planten elkaar ontmoeten, in goede harmonie.”

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin