Blog
Gepubliceerd: 15 november 2023

Het Vinkenhof – Gastblog 1: Een paradijsje aan het water

Dag lezers,

Dit keer nemen Daniela en Kevin, een bevriend tuinkoppel, jullie mee naar hun prachtige tuintje in Zuidland, Zuid-Holland. Geniet ervan!

Tim en Madelief


Hoi lieve tuinfans

Wij zijn Daniela en Kevin en allebei hebben we het tuinieren meegekregen vanuit onze families. Onder andere ingelegde augurken waren bij ons een ‘must’. Onze favoriete augurken zijn gefermenteerd met melkzuurbacteriën en heel veel knoflook. Die koop je niet in de winkel, want onze oma’s en moeders maken uiteraard de allerlekkerste (feit).

Na een periode van balkontuinieren bij ons appartement in Rotterdam, gingen we helemaal los toen we in 2021 eenmaal een eigen huis met een tuin hadden. Voordat we echt in de tuin aan de slag gingen, hebben we het een en ander over tuinieren gelezen, vooral over permacultuur in de boeken van Sepp Holzer. Zijn boeken gaan echter vaak over grotere projecten met veel hoogteverschillen, terwijl ons tuintje in Zuidland maar 60 vierkante meter omvat.

Omdat de mogelijkheden oneindig leken, hebben we hulp gevraagd aan Madelief en Tim van het Vinkenhof in Vlaardingen, die al eens een prachtige tuin hadden aangelegd. Zij hebben ons toen geholpen om een ontwerp voor onze tuin te maken. Dit was inclusief kwartelhok, zodat we niet alleen eieren maar ook gelijk mest en mulch hebben voor de tuin. Daarbij kregen we nog een berg aan tips die ons supergoed op weg hielpen. De uiteindelijke aanleg van de tuin was overigens vrij eenvoudig omdat we hebben gekozen voor houtsnipperpaden. En via Marktplaats konden we mooie ronde stenen ophalen, die we hebben gebruikt als afscheiding tussen de paden en perken. De eenvoud maakt het extra leuk.

De achterkant van onze tuin ligt aan een slootje naast de dijk. Hier hebben we een plekje langs het water gemaakt, waar je in alle rust kan zitten genieten van alle vissen, eenden en zwanen die voorbijkomen. We kijken al uit naar komend jaar, wanneer we daar heerlijk kunnen zitten. Hopelijk onder het genot van onze nieuwe Italiaanse druiven met aardbeismaak genaamd Uva fragola/Isabella. NOM!

Het tuintje hebben we aangelegd volgens de principes van de No Dig-methode van Charles Dowding en volgens die principes onderhouden we het ook. Voordat we de tuin konden aanleggen, moest er eerst veel gras uit. Ons eerste idee was om alles om te spitten maar gelukkig brachten Madelief en Tim ons op de hoogte van de No Dig-methode. We sneden de grasmat in kleine vierkantjes met een schop en schudden daar zo veel mogelijk bodemleven uit. En dat was nogal wat: wormen, larven van de langpootmug en hele salamanderfamilies. Een ander voordeel was dat het oude onkruidzaad uit de grond niet bovenop kwam te liggen, waardoor we later weinig tot geen onkruid hoefden weg te halen. Vervolgens hebben we wel per ongeluk brandnetels ingezaaid omdat we brandnetels met zaad voor brandnetelgier hebben gebruikt. Geluk bij een ongeluk: we maakten van de brandnetels stamppot of thee, en ook de kwartels waren er erg blij mee.

De doelen die we met onze tuin hebben, veranderen nog elk jaar omdat we het gevoel hebben dat er nog zoveel te ontdekken valt. Ons eerste jaar was vooral gericht op … alles. Het afgelopen jaar jaar hebben we geprobeerd wat meer de focus te leggen op augurken en tomaten, met wat inheemse en geneeskrachtige kruiden erbij. En daar moesten natuurlijk ook nog de dahlia’s en zinnia’s bij. En zo stond de tuin uiteindelijk toch weer heel vol, vooral met bloemen. De zonnebloemen en cosmea’s van vorig jaar kwamen ook nog onverwacht terug en stalen de show, en een beetje het licht … Vooral ik (Daniela) vind het nog moeilijk om uitgezaaide bloemen weg te halen. Ik gun ze hun plekje, en de vogels en bijtjes gun ik de bloemen. Heel misschien volgend jaar beter!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin