Agenda
Tuin van de maand
Gepubliceerd: 30 augustus 2021

Tuin van de maand September

De tuin van het Begijnhof in Breda

Door Olga de Kort, regio-adviseur Groen Erfgoed voor West Brabant

Het Begijnhof in Breda is een van die bijzondere, achter de muren van oude huizen verscholen en voor de haastige voorbijganger verborgen plekken, die eenmaal ontdekt een onuitwisbare indruk op de bezoeker maken. Iedereen die door de eeuwenoude poort van het hofje naar binnen loopt, wordt getroffen door de onverwachte stilte, rust en vredigheid. Vlakbij het centrum van de drukke Brabantse stad, op een steenworp afstand van winkelstraten en een veel bezocht park, en dan toch zó anders dat men zich haast in een andere wereld waant. De wereld van zingende vogels, geurende bloemen en onverstoorbare kalmte, waar je graag nog even wilt blijven.


Voor vele bezoekers is het dan ook een verrassing dat dit sfeervolle hofje geen museum is maar een ‘levend monument’. ‘Wat wonen jullie hier mooi!’ dat horen de bewoonsters van enthousiaste toeristen die tijdens hun ontdekkingsrondje in het Begijnhof zowel de ‘moderne begijntjes’ als hun huisjes met uitbundig bloeiende bloembakken nieuwsgierig bekijken. Ja, daarvan zijn de hofdames zich zeker bewust. Net als de bezoekers genieten ze van de stilte en schoonheid van het hofje en van de kleuren en de geuren van de weelderige tuin.


De tijd waarin iedere begijn haar eigen kruidentuintje had, ligt ver in het verleden. Ook de rozentuin uit de naoorlogse jaren is er niet meer. De huidige kruidentuin met ruim 136 planten werd in 1970 aangelegd en wordt sindsdien onderhouden door de gemeente Breda. De twee tuinmannen Marc en Marco zorgen met veel liefde en toewijding voor de groei en bloei van kruiden, bloemen en struiken. Beide vinden het een grote eer om hier te mogen werken en ze genieten van elk moment dat ze hier mogen doorbrengen. Ze beseffen goed dat het aan hen is om ‘dit stukje cultureel erfgoed van Breda voor de volgende generaties in stand te houden’. Ze zijn tenslotte ‘niet alleen met onderhoud bezig maar ook met het béhoud’, zoals Marco het treffend verwoordt. Dat vergt veel werk dat vaak ongezien blijft voor de tuinbezoekers. Marc legt graag uit dat in een tuin als deze ‘de periodieke bloei heel belangrijk is’. Elk seizoen heeft zijn kleuren en zijn eigen bloeiers die de tuin zo aantrekkelijk en levendig maken, ongeacht of je hem in zomer of in het vroeger voorjaar meemaakt.


Er groeien bijzondere planten in de tuin van het Begijnhof met vaak bijzondere namen en eigenschappen zoals winterakelei, gevlekte scheerling, heilig boontje, guichelheil, de brave Hendrik, de gezegende distel, engelentrompet of vingerhoedkruid. Het is een feest om dat alles te zien groeien, maar als ervaren tuinmannen letten Marc en Marco voortdurend op dat de grond ‘geschikt en luchtig’ blijft, dat de kruiden om de zoveel tijd verplaatst worden en eenjarige planten ieder jaar opnieuw gekweekt worden. En desgewenst vertellen de Begijnhof-tuinmannen de bezoekers ook nog over de eigenschappen van de kruiden en welke geschikt zijn ‘voor soep of voor parfum’. Heel dankbaar en afwisselend werk dat veel bijdraagt aan de goede indruk van het Begijnhof en de beleving ervan door bezoekers en bewoonsters.

Marc en Marco, de tuinmannen van het Begijnhof


Begijnhof
Catharinastraat, Breda
Website Begijnhof

Open dagelijks, tussen 10 en 18u.
Op 22 en 28 september geeft Olga de Kort om 10.30 uur een rondleiding in de tuin.
Aanmelden via olgadekort@gmail.com

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin