Tuin van de Maand April

Datum: 24 april 2015 t/m 25 april 2015 (meerdaags), vanaf 10:00

Start locatie: Duinweg 32, Oostkapelle

De Open Tuinencommissie zal vanaf de maand april iedere maand één van onze Open Tuinen selecteren en die als “Tuin van de maand” op onze website extra aandacht geven. Het zijn tuinen die in die maand veel moois te bieden hebben.

De eerste tuin is de tuin van Hetty van Baalen in Oostkapelle ( Zeeland). In de maand april staat de tuin vol met bloeiende bollen en het is dan een feest om de tuin te bezoeken.

tulpen 2

Hetty zegt zelf over haar tuin:

‘In het voorjaar ligt het accent van de romantische rozentuin niet op de rozen, maar op de bloembollen. De bloembollen worden tussen de vaste planten gestrooid en daar waar ze terecht zijn gekomen geplant. Dit natuurlijke effect past precies bij een romantische tuin.

tulpen 3

Het plannen van een bloembollen tuin gaat – zeker in mijn hoofd- het hele jaar door. Eerst worden er kleur combinaties van het voorgaande jaar overdacht. Ik schrijf op wat ik wel en wat ik niet meer wil. In de zomer bestel ik de bloembollen, in het najaar worden de bloembollen geplant, in de winter wachten en in het voorjaar genieten! Daarna begint het weer van voren af aan.

tulpen

Het lijkt misschien veel werk, maar als mijn tuin in april vol kleurige bloembollen staat is de moeite snel vergeten. Ik vind het bedenken van bijzondere kleur combinaties heel leuk. Ik zoek naar planten die in het vroege voorjaar interessant zijn. Uitlopende vaste planten hebben soms mooi donker blad of een bijzondere bloei. Zo zijn al mijn Euphorbia’s naar de voortuin verhuisd. Ze bloeien tegelijk met de gele en rode tulpen. Ze versterken elkaar en geven de border body.

Na de bloei worden de bloembollen gekopt. Dat wil zeggen de uitgebloeide bloemen worden eraf gehaald. De meeste bloembollen laat ik in de grond afsterven. De omringende vaste planten groeien over het afstervende loof heen en na 6 weken zie je er niets meer van! Niet alle bloembollen komen terug. Ik plant elk jaar 30% van de aantallen bij om de bloei erin te houden.

Dit jaar zijn er onder de noemer Zeeuwse Bloembollen route behalve mijn tuin nog drie tuinen in de nabije omgeving geopend op 24 en 25 april. Ook deze tuinen zijn ingeplant met bloembollen. Het betreft de NTS tuinen 233, 244 en 248.

Mijn tuin 243 is voor donateurs gratis toegankelijk op 24 en 25 april van 10.00u-17.00u

Graag laat ik het jullie zien. Misschien kan ik jullie inspireren!’

Groepen op afspraak van half tot eind juni.

Romantische rozentuin

Hetty van Baalen