Tuin van de maand april 2022: Huis Landfort

Voor de tuin van de maand gaan we deze keer naar het oosten van het land. Dit enorme landgoed kent een rijke historie.
Foto: Albert Speelman
Huis Landfort, Megchelen (Oude IJsselstreek)
Op de landsgrens met Duitsland, in het zuidelijkste puntje van de Achterhoek ligt Huis Landfort. Deze buitenplaats uit 1823, met een geschiedenis die teruggaat tot 1434, bestaat uit een heerlijk landschappelijk park, een groot neoclassicistisch landhuis, een Ottomaanse duiventil, een koetshuis met oranjerie en een moestuin met een lange leifruitmuur van precies 80,17 meter. Sinds 2017 is stichting Erfgoed Landfort (sEL) eigenaar van het centrale deel van de buitenplaats dat in totaal 50 hectare. omvat. Hiervan is 44 hectare toevertrouwd aan de zorg van het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK).
Na jaren intensieve renovatie wordt Huis Landfort vanaf mei 2022 (beperkt) opengesteld voor publiek.
Gerenoveerde orangerie en moestuin
Historie
In 1823 streek de familie Luyken er neer. Dit rijke Duits-Nederlands koopmansgeslacht gaf een enorme impuls aan de ontwikkeling van de buitenplaats. Naast betrokkenheid van de Duitse architect-aannemer Johann Theodor Übbing (die in dienst was op de nabijgelegen Anholtse Wasserburg), raakte ook landschapsarchitect Jan David Zocher jr. betrokken bij de renovatie en herinrichting van het landschappelijke park met slingerpaden en een meanderende beek. De Ottomaanse duiventil, een ontwerp van Übbing, diende voor huisvesting van maar liefst 164 paar duiven, zwanen, ganzen, kippen en fazanten. Dit bouwwerk is voor ons land een zeldzaam bouwkundig fenomeen, evenals een inpandige oranjerie. Op geen enkele andere buitenplaats is een dergelijk winterverblijf voor (sub)tropische planten gerealiseerd.
In oude luister
De moestuin rond de 18de-eeuwse visvijver is door adviseur Korneel Aschman op basis van originele tekeningen geherintroduceerd. Tevens zijn een verdwenen grachtje, een zichtheuvel en zichtlijnen hersteld, en is een hoogstam en half-hoogstam fruitgaard aangelegd. Onder de fruitbomen bevinden zich meerdere historische rassen. In het park is naar ontwerp van landschapsarchitectenbureau Debie & Verkuijl o.a. de bijzondere planten- en boomsoortenrijkdom teruggebracht. Er zijn vijf enorme medaillons opgenomen die volgens een motief ingezet worden met eenjarige- en vetplanten.
Op het Kleine Erf, zoals het huiseiland wordt genoemd, kunt u het hele jaar genieten van dit bloemrijke park; velden met duizenden stinsenplanten in het voorjaar zoals de holwortel, vingerhelmbloem, wilde hyacint, wilde narcis en bosanemoon, kleurrijke bloemen en een roze rozenpracht in de zomer, in de herfst geven de lindebomen de tuin een prachtig gele kleur en in de winter als alles kaal is, is het boeiende lijnenspel van de paden en gazons duidelijk zichtbaar. Bijzonder om te benoemen zijn de vele magnolia’s, de voor ons land zeldzame Franse Aardkastanje met eetbare knolletjes en een collectie Japanse sierkersen.
Stinzenplanten
Het omliggende park is vrij toegankelijk voor publiek en zeker een wandeling of fietstocht waard. Voor een bezoek aan het Kleine Erf -in- of exclusief een rondleiding door het Landhuis- is een ticket benodigd. Voor informatie over entreeprijzen, openingstijden en praktische wetenswaardigheden kijkt u op www.erfgoedlandfort.nl of facebook @erfgoedlandfort