lopend
29 augustus 2021

NTs bezorgd om Huis te Vraag

De gemeente Amsterdam Zuid overweegt snelfiets- en/of doorgaande fiets- en wandelpaden aan te leggen door Huis te Vraag, een begraafplaats gelegen aan de rand van de Schinkelbuurt. Het is voor de NTs een bekende plek: het was ooit een van onderdelen van een NTs- ‘tuinen-fietsroute’  door Amsterdam – een mooie, verstilde, groene omgeving. Een plek ook met een lange historie, zie: https://www.huistevraag.nl/  Maar de unieke sfeer loopt er nu gevaar: doorgaande paden door de begraafplaats heen, die deel uitmaken van een groot openbaar Oeverpark – dat  zal ongetwjifeld de serene rust ernstig verstoren. Daarmee verdwijnt dan wat nu juist de aantrekkingskracht van dit bijzondere gebied vormt.

De  Stichting Huis te Vraag is een petitie gestart om de dreiging van het nieuwe projectplan te keren: https://petities.nl/petitions/bescherm-het-groen-en-de-rust-op-huis-te-vraag/. Samen met Heemschut en een aantal andere organisaties heeft de NTs zich tot de gemeente gewend met het dringende verzoek de begraafplaats in het Oeverpark te ontzien, en er de rust te bewaren.

 

Voor onze acties zijn we op zoek naar vrijwilligers

Geïnteresseerd in groene ‘monumenten’ – mooie parken, buitenplaatsen, tuinen – in je eigen omgeving of daarbuiten? En wil je je kennis en deskundigheid inzetten om die te behouden en te beschermen? Bij de Commissie Groen Erfgoed (CGE) van de NTs kunnen we je inzet goed gebruiken!

deel tuin

3 oktober 2021
Tuin van de maand oktober 2021: Huis te Vraag, Amsterdam
Tuin van de maand

Tuin van de maand oktober 2021: Huis te Vraag, Amsterdam

Meer dan 4.000 begraafplaatsen is Nederland rijk. Een daarvan is de (gesloten) kleine begraafplaats die eind negentiende eeuw werd geopend aan de Schinkel aan de...