18 juni 2024

NTs: meer bescherming voor Amsterdamse grachtentuinen!

De gemeente Amsterdam zou haar grachtentuinen beter moeten beschermen. Een dringend verzoek daartoe heeft de NTs kortgeleden, samen met de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, de VVAB, in een raadsadres aan de gemeenteraad van Amsterdam gedaan.

Oases en zuurstof

De binnentuinen zijn eeuwenoude oases van rust en groen, tijdloze paradijsjes voor mensen en vogels. En dat niet alleen: tegenwoordig weten we ook hoe groot het belang van dat groen, van die enorme bomen is voor biodiversiteit en leefklimaat. De grachtentuinen dateren uit de zeventiende eeuw en een groot gedeelte ervan, ‘keurtuinen’ genaamd, geniet al sinds 1615 bescherming. De tuinen maken verder deel uit van de stedebouwkundige structuur die is aangewezen als Beschermd Stadsgezicht en als Unesco Werelderfgoed. Je zou zeggen: beschermd genoeg. Dat klopt gedeeltelijk: niet voor niets zijn ze ze zo lang blijven bestaan. Maar toch, zo vinden VVAB en NTs, zouden de regels moeten worden aangescherpt: de bestemmingsplannen verbieden nu bijvoorbeeld wel bebouwing van het tuinoppervlak, maar niet verstening  zoals bij een ‘onderhoudsvrije’  tuin.

Hoofdgroenstructuur en bestemmingsplannen

Nu Amsterdam doende is, mede na een referendum, zijn groene plannen in een beleidsvisie vast te leggen, vragen NTs en VVAB  uitdrukkelijk aandacht voor een verbeterde en samenhangende aanpak van de grachtentuinen.  Dat kan door ze allemaal – samen met de bomen aan de grachten – op te nemen in de Hoofdgroenstructuur, door in de verschillende bestemmingsplannen de mogelijkheden tot verharding en verstening te beperken, en door groenherstel in reeds versteende tuinen te stimuleren en faciliteren.

 

Voor onze acties zijn we op zoek naar vrijwilligers

Geïnteresseerd in groene ‘monumenten’ – mooie parken, buitenplaatsen, tuinen – in je eigen omgeving of daarbuiten? En wil je je kennis en deskundigheid inzetten om die te behouden en te beschermen? Bij de Commissie Groen Erfgoed (CGE) van de NTs kunnen we je inzet goed gebruiken!

deel tuin