login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Door het uitgeven van speciale publicaties verspreidt de NTs kennis op het gebied van tuinarchitectuur, tuinkunst en historisch groen erfgoed.


Tuinjournaal december 2013. Thema: Tuinen als kunstvorm

Een tuin kun je op verschillende manieren beleven. Op basis van het ontwerp, uit tuinhistorisch oogpunt of uit keuze van beplanting. Maar er is meer. Een tuin is een voorbeeld van ‘levende architectuur’, met planten die opkomen en weer verdwijnen en met indrukken die wisselen per dagdeel en per seizoen. Een bezoek aan een tuin of park wordt zo een ‘beleving’ die alle zintuigen aanspreekt en die inspireert en verrast.

 

Het thema inspireerde Julia Voskuil tot twee interviews. Ton ter Linden maakt borders vanuit zijn gevoel voor compositie. Julia Voskuil bezocht hem in zijn Friese tuin. Fleur van Zonneveld van ‘De Kleine Plantage’ benadrukt dat een ontwerp voor een border met ritme, afwisseling en evenwicht veel plantenkennis vraagt.

‘Tuinkunst is ruimtelijke kunst, zegt Éva Kovács, met als uniek element de beplanting omdat deze voortdurend verandert en onvermijdelijk doodgaat. Haar voorbeeld van tuinkunst is het landgoed Beeckestijn.

Tuinieren hoorde in de zeventiende en achttiende eeuw tot de hogere kunsten. Marian Lenshoek beschrijft de invloed van de Nederlandse landschapsschilderkunst op het tuinieren in deze periode.

Anne Wolff laat zich inspireren door de Amerikaanse architectuurhistoricus Charles Jencks, een van de grondleggers van het postmodernisme, die deze stijl toepast in zijn Schotse tuin ‘Garden of Cosmic Speculation’.

Het botanisch tekenen, ontstaan uit wetenschappelijk en economisch belang, wordt nu gewaardeerd als kunst, schijft Leslie Leijenhorst.

 

Voor het downloaden van de artikelen uit dit Tuinjournaal klik hier