login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Door het uitgeven van speciale publicaties verspreidt de NTs kennis op het gebied van tuinarchitectuur, tuinkunst en historisch groen erfgoed.


Tuinjournaal december 2010: Verzamelingen

Alle planten die wij nu kennen als tuinplant, zijn op enig moment in de natuur verzameld. Het nieuwe Tuinjournaal, dat 1 dec verschijnt, staat in het teken van verzamelingen. Kernwoorden bij dit thema zijn passie, uitdaging en initiatief. Zowel het historisch verzamelen komt aan bod, als ook het ‘hedendaags plantenjagen’.

Plantenjagen, levensgevaarlijk…

 

Brian Kabbes reist nog steeds de wereld over op zoek naar nieuwe (tuin)planten: “Zeker in vroeger tijden was het plantenjagen een gevaarlijk beroep en menig verzamelaar is jammerlijk aan zijn eind gekomen. Voor de avonturiers die toen op pad gingen was geldelijk gewin de belangrijkste drijfveer. Spectaculaire nieuwe planten brachten een vermogen op en vonden gretig aftrek. De jacht nam soms groteske vormen aan en het gebeurde zelfs dat men van een bijzondere, nieuwe plant een beperkt aantal verzamelde en naar Europa zond, terwijl de rest in de natuur werd vernietigd. Op die manier was je er zeker van dat de door jou verzamelde planten exclusief en dus peperduur bleven”.

Het tegenwoordige plantenjagen verloopt echter heel anders dan vroeger. En zelfs tochten rondom huis leveren de hedendaagse ‘plantenjager’ soms interessante vondsten op. Naast dit spannende artikel van Brian Kabbes wordt door opentuineigenaar Frida Waasdorp het verzamelvirus van de ‘gewone’ tuineigenaar beschreven.

De Viburnum is een van de meest populaire bloeiende houtige plantgeslachten. Eva Kovacs  schrijft over het beheer en behoud van de NPC-collectie Viburnum van Ward van Teylingen. In een artikel van geheel andere aard beschrijft Anne Wolff hoe de flora die werd afgebeeld op de excentrieke schilderijen van Giuseppe Arcimboldo vrijwel meteen tot verzamelobjecten verheven werden.

 

Voor het downloaden van de artikelen uit dit Tuinjournaal klik hier