login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Door het uitgeven van speciale publicaties verspreidt de NTs kennis op het gebied van tuinarchitectuur, tuinkunst en historisch groen erfgoed.


Tuinjournaal december 2011: ‘de plant afgebeeld’

Het decembernummer heeft een typisch winterthema: ‘De plant afgebeeld’, met uiteenlopende artikelen. De redactie schreef over de bijzondere, herontdekte collectie aquarellen van de Biblioteka Jagiellońska van Kraków, de bewaard gebleven plantenverzameling van politicus Gaspar Fagel (1633-1688)en het Florilegium Hofwijck als kroon op de restauratie van het huis van Constantijn Huijgens in Voorburg. Maar ook over hoe je goede, sfeervolle foto’s maakt van tuinen en dat de afbeeldingen in een plantencatalogus vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Botanische aquarellen in Poolse bibliotheek door Hanneke Jelles
De Biblioteka Jagiellońska in Kraków bewaart meer dan 1.400 originele, 16e-eeuwse aquarellen van voornamelijk planten. De bijzondere collectie is herontdekt en uitgebreid bestudeerd.

Gaspar Fagel en zijn uitheemse plantenverzameling door Ronald van Immerseel
De politicus Gaspar Fagel (1633-1688) was bovenal tuinfanaat. Veertien originele planten uit Fagel’s bijzondere collectie op landgoed Leeuwenhorst zijn in Londen bewaard gebleven.

Tips en trucs voor mooie(re) tuinfoto’s door Julia Voskuil
Sfeervolle foto’s vertellen het verhaal van de tuin. Interview met tuinfotograaf Otto Kalkhoven.

Geflatteerd portret door Rose-Marie Gerritsen
Wat spreekt meer tot de verbeelding dan de foto’s in een plantencatalogus? Het ideaalbeeld klopt vaak niet met de werkelijkheid. Als je planten koopt wil je wel weten wat je krijgt.

Het hele jaar vers fruit door Hanneke Jelles
Botanische tekeningen zijn nog steeds de beste manier om nieuwe plantensoorten af te beelden. Het fluweel van de perzik, glad en glimmend zoals een tomaat of appel of voorzien van een witte waas, zoals bij sommige pruimen en druiven.

Huijgens’ Hofwijck ontsloten door Korneel Aschman
In Florilegium Hofwijck wordt aan de hand van citaten uit Huygens’ gedicht Hofwijck een wandeling gemaakt langs de meest bijzondere bloemen en planten. Het is de kroon op het vele restauratiewerk dat sinds 1914 aan het huis van Constantijn Huijgens in Voorburg is verricht.

 

Voor het downloaden van de artikelen uit dit Tuinjournaal klik hier