login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Door het uitgeven van speciale publicaties verspreidt de NTs kennis op het gebied van tuinarchitectuur, tuinkunst en historisch groen erfgoed.


Tuinjournaal december 2015: Tuinen en onderhoud

Wie geen tijd wil of kan besteden aan vaste plantenborders,
maar toch zo veel mogelijk bloemen in de tuin wil, kan een alternatieve bloemenborder overwegen,suggereert Éva Kovács.
Maar dan wel op basis van een doordacht sortimentsplan.

Een goede planning door het jaar heen maakt het tuinieren ook makkelijker. Goed voorbeeld zijn de prachtige borders van de tuinen familie van Schelven in Terschuur.’wat ik doe is niets bijzonders, mijn stelling is: regelmaat is minder werk”, legt Albertine van Schelven uit.Hoe ga je om met een bewerkelijke tuinaanleg? De haagjes van de  barokke broderiekeparterres in de tuin van Paleis Het Loo, voorheen Buxes, zijn vervangen door Ilex crenata “Dark Green”. Een mooie oplossing, maar het fijnere lijnenspel van de Ilexhaagjes vraagt om een andere aanpak van het onderhoud. En Ilex moet vaker worden gesnoeid. De tuindienst van Het Loo ontwikkelde speciaal gereedschap om het onderhoud makkelijker te maken, ontdekte Martje van den Bosch.

Gelukkig wordt de historische tuin-en parkaanleg steeds vaker meegenomen bij de herbestemming van monumenten.”zonder park geen huis”, signaleert Ronald van Immerseel in een visie van het Rijksvastgoedbedrijf op de herbestemming van Huis Doorn. Interessant is dat het Rijksvastgoedbedrijf het park hierin omschrijft als een “levend,  groen collectiestuk van rijksmuseum Huis Doorn”, dat “de bezoeker ook als zodanig kan beleven”.
Een duidelijke erkenning dus voor de status van het groene erfgoed!

 

Voor het downloaden van de artikelen uit dit Tuinjournaal klik hier