login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Door het uitgeven van speciale publicaties verspreidt de NTs kennis op het gebied van tuinarchitectuur, tuinkunst en historisch groen erfgoed.


John Bergmans. Tuinarchitect en plantenkenner

In dit boek brengen Johanna Karssen-Schuurmann en Marianne van Lidth de Jeude de tuinontwerpen van John Bergmans voor het eerst samen. Deze ontwerpen overspannen het interbellum en de wederopbouw.

John Bergmans ontwikkelde zichzelf als plantenkenner en werkte als kweker, als auteur over de plantenwereld en als tuin- en parkontwerper. In Noord-Brabant en Limburg voorzag hij de industriële en burgerlijke elite, bedrijven en gemeenten van tuinen, parken en plantsoenen. Hij richtte villatuinen in, voorzag wijken van groen en ontwierp botanische tuinen, recreatieparken en begraafplaatsen.

Tegelijk besefte hij dat de groeiende belangstelling voor tuinen en tuinkunst om kennis en hulp vroeg. In talloze publicaties voorzag hij tuinliefhebbers en vakgenoten daarom van informatie over ‘het verkwikkelijke tuinvak’. Als kweker had hij zich beziggehouden met nieuwe plantenvariëteiten, als auteur zorgde hij onder andere met zijn standaardwerk Vaste planten en rotsheesters voor eenheid in de naamgeving van planten. Als tuinontwerper hield Bergmans vast aan de architectonische en landschappelijke tuinstijlen.

Johanna Karssen-Schuurmann en Marianne van Lidth de Jeude (2019), John Bergmans (1892-1980) Tuinarchitect en plantenkenner, 372 blz., ingenaaid, geïllustreerd (kleur), ISBN 978 90 8704 750 4.

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Verloren en kost in de winkel € 39,-


Bestel studie