login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Door het uitgeven van speciale publicaties verspreidt de NTs kennis op het gebied van tuinarchitectuur, tuinkunst en historisch groen erfgoed.


Een tuin in Utrecht 1980

De Utrechtse wijk Rijnsweerd, ontworpen door architectenbureau Alberts en Van Huut, dateert uit de jaren ’70 van de vorige eeuw.

Het echtpaar Kooiker dat een groot bewonderaar is van de tuin van de Walenburg, heeft in 1979 de hulp van Liesbeth Canneman ingeroepen voor een ontwerp van hun tuin. Het mooie zicht op het landschap moet behouden blijven.Samen hebben Elias en Liesbeth Canneman het ontwerp gemaakt: de tekening is van de hand van Elias, Liesbeth heeft de plantenlijsten samengesteld.

Vanaf het terras bij de woonkamer komt men in de achtertuin waar een kleine ronde vijver het centrale punt vormt. Op de overgang naar het formele tuintje tegen de zijgevel is een pergola geplaatst. In de voortuin leidt een toegangspad vanaf de oprit schuin naar de voordeur. Hierdoor ontstaat naast het pad ruimte voor een schaduwborder en enkele heesters. Liesbeth hield ervan om verschillende variëteiten van eenzelfde plantensoort te mengen. Er groeien bijvoorbeeld drie Ajuga reptans met ieder een andere bladkleur (‘Burgundy Glow’, ‘Multicolor’ en ‘Variegata’), een wit en een blauw bloeiende maagdenpalm, een blauw en een rood longkruid (Pulmonaria angustifolia en -sacharata) en een bruinoranje-, een rood- een geelbloeiende Epimedium.

De bewoners zijn nog steeds enthousiast over het ontwerp dat door henzelf is uitgevoerd. (bron: archief eigenaar)

CAN15-1_ontwerp_RIMG3977

Het tuinontwerp van Elias en Liesbeth

 

CAN15-2_RIMG4003 voortuin

De voortuin en het schuine pad naar de voordeur (maart 2009)