login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Door het uitgeven van speciale publicaties verspreidt de NTs kennis op het gebied van tuinarchitectuur, tuinkunst en historisch groen erfgoed.


Landschapstuin bij de Loosdrechtse Plassen 1977

Middenin het plassengebied van Oud-Loosdrecht ligt aan Moleneind 55 in Kortenhoef een tuin die aan alle kanten wordt omgeven door water.

 

Voor een bevriende bioloog, vegetatiedeskundige en specialist op het gebied van rozen, heeft Liesbeth een ontwerp gemaakt waarin naast veel heesters maar liefst tweehonderdvijftig verschillende soorten vaste planten een plaats hebben gekregen. Verrassend genoeg komt er maar één rozensoort in voor en nog wel een heel courante: de ‘New Dawn’. Op het verzoek van de bioloog om meer soorten luidt het antwoord van Elias: ‘Weet U dat wel zeker? Oude rozen zijn niet zo makkelijk. Weet U dat ze maar éénmaal bloeien?’ Maar ze zijn er wel gekomen, de rozen.

De eerste jaren na de aanleg is het resultaat sprookjesachtig. Daarna is het zevenblad helaas niet meer in toom te houden en heeft het riet steeds meer terrein gewonnen. Een aantal heesters is nog aanwezig en Rambler rozen groeien in de appelboom.

 

CAN11_1_20091015_0057_peer+rambler

 

Ramblers groeien in de appelboom.