login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Door het uitgeven van speciale publicaties verspreidt de NTs kennis op het gebied van tuinarchitectuur, tuinkunst en historisch groen erfgoed.


Stadstuin in Heerlen, 1975

Van deze tuin aan de Weverlaan in Heerlen is slechts het beplantingsplan van Liesbeth Canneman bekend. De tuin ligt op een helling. Vanaf het terras bij de achtergevel bereikt men via enkele treden de verdiept liggende tuin. Het laag gelegen gazon wordt er omringd door heesters en bomen die zich thuisvoelen in de lössgrond. In de loop der jaren heeft de zon-minnende beplanting plaats gemaakt voor planten die graag in de schaduw groeien.

Aan de oorspronkelijke plantenlijst had Liesbeth een uitgebreid – en nuchter! – bemestingsadvies toegevoegd:  “Welke grond en welke voeding? – Wilt U het eenvoudig houden, dan gebruikt U handelspotgrond met wat scherp zand … Maar (U bent gewaarschuwd) na enige tijd krijgt U de kriebels van het zelf willen experimenteren, al of niet, na verhalen van anderen over ik weet niet wat voor geheime mengsels. Dan blijft U nuchter en kunt gebruik maken van de volgende gegevens. …….” Er volgt een uitgebreide beschrijving van meststoffen, sporenelementen en hun werking.

(bron: archief van de eigenaar)

CAN07-1_P1000945_ontw.LC

het door Liesbeth getekende beplantingsplan.

 

CAN07_2_P1000945 detail ontwerp

detail van het beplantingsplan.