Algemeen

De Open Tuinencommissie selecteert uit het donateursbestand van de Nederlandse Tuinenstichting tuinen van hoge kwaliteit met de bedoeling om deze voor donateurs open te stellen en op te nemen in de Open Tuinen Gids. Twee leden van de commissie bezoeken alle tuinen die zich voor openstelling aanmelden. Als de tuin geschikt is bevonden, maken zij vervolgens een beschrijving van de tuin.

Ook zorgen de leden van de Open Tuinencommissie voor acquisitie van bijzondere tuinen. Aan het begin van ieder tuinseizoen verschijnt jaarlijks de Open Tuinen Gids waarin ongeveer 300 beschrijvingen van tuinen staan. Deze tuinen kunnen door donateurs op de aangegeven dagen gratis worden bezocht.