Tuin van de Maand September: de Verborgen Stadstuin van Harry Pierik

De Open Tuinencommissie selecteert iedere maand één van onze Open Tuinen. Deze krijgt als “Tuin van de maand” op onze website extra aandacht. Het zijn tuinen die in de betreffende maand veel moois te bieden hebben.

Tuin van de Maand September is de Verborgen Stadstuin van Harry Pierik

Als je ’s zomers vanaf de straat, de tuin inloopt, lijkt het alsof je je op een open plek in het bos bevindt in plaats van ergens midden in de stad. De omringende huizen van twee tot drie verdiepingen zijn zorgvuldig aan het oog onttrokken. Binnen in de verborgen stadstuin ben je buiten. Méér dan op straat.

Achterin het 'voorportaal' van de verborgen stadstuin leidt een geheimzinnig paadje door diepe schaduw naar het grotere, achterste deel

Achterin het ‘voorportaal’ van de verborgen stadstuin leidt een geheimzinnig paadje door diepe schaduw naar het grotere, achterste deel

Door het assortiment aan planten en hun onderlinge rangschikking wordt de sfeer opgeroepen van varen valleien, tropische tuinen en nevelige hellingen. De verborgen stadstuin ligt tussen de huizen en onder bomen en is daardoor nogal schaduwrijk. Vele schakeringen in groen voeren de boventoon.

Foto: Tropische sfeer aan het schaduwpad, met stroompje en links van het midden de boomvaren Dicksonia squarrosa.

In 1984 was een groot deel van de tuin een hobbelig veldje vol kweek, zevenblad en haagwinde, bezaaid met oudroest, matrassen, glasscherven en plastic. Toen alle rommel in bouwcontainers was afgevoerd en het onkruid gewied, trok ik met mijn schop vloeiende lijnen in de grond. Daarna groef ik er paden. Overtollig zand heb ik gebruikt om een grasheuvel van te maken. Allerlei boompjes, met name vlieren, heb ik aan de rand, op twee meter van de afscheiding geplant.

Koperen waas over de bladeren van de krent. Daaronder groensculpturen, bordertjes van hooguit een kubieke meter waar soms wel dertig verschillende planten in staan. Het effect van een caleidoscoop.

Oude fruitbomen liet ik staan; zij dienden als uitgangspunt van het ontwerp. Ik wilde een tuin waarop ik zelf niet uitgekeken kon raken. Het hele jaar door, moest er wat te beleven zijn.

4

Foto: Grasheuveltje gemaakt van overtollig zand uit de verdiepte paden met rechts de craquelé-stam van de oude suikerpeer. Op de achtergrond is de ‘hortensiaheuvel’ te zien.

Bloei in alle seizoenen, bij matige of strenge vorst, altijd vloeiende lijnen en boeiende vormen. Evenwicht tussen al dan niet berijpte bladverliezende en wintergroene heesters. Er bloeien hier in de wintermaanden duizenden sneeuwklokjes. Meer dan tweehonderd verschillende soorten en cultivars.

Het grote bloembed met, van hieruit praktisch onzichtbaar, het grasheuveltje en daarachter de ‘hortensiaheuvel’. Een rijk gedetailleerde eenheid met een natuurlijke uitstraling.

De tuin om je heen verandert terwijl je er door wandelt. Verdiepte paden slingeren in vloeiende lijnen door het gras, onder oude fruitbomen en langs diverse borders die als eilandjes en schiereilandjes van weelderige veldboeketten uit donkere achtergronden op doemen. Deze eilandjes geven het effect van een caleidoscoop, terwijl je er door en om heen loopt wisselen de perspectieven en coulissen.

6

In deze gemengde border bloeien eerst de sneeuwklokken, gevolgd door vele lentebollen, zoals narcissen, Fritillaria en Tulipa species . Uiteindelijk ontwikkelt zich in zomer en nazomer dit hoog oprijzende bloembed. Een zorgvuldig gecomponeerde, rijk gedetailleerde eenheid van bloem, bes en blad.

Ook zijn er allerlei verrassingen in de tuin. Zo word je, naast wat een hortensiaheuvel lijkt, als het ware een door licht lentegroene waas omringd konijnenhol ingetrokken. Daarachter bevindt zich een beplante volière met een stroompje waar de vogels graag in baden. Even verderop ga je bijna kopje onder in de tuin.

Het verdiepte pad met schaduwplanten op ooghoogte. Tussen de boomstammen is de achterkant van ons huis net zichtbaar.

Als je door het verdiepte pad loopt bevind je je letterlijk in de tuin, met schaduwplanten op ooghoogte. Het pad is er namelijk zo diep, dat je net over de bolletjes en de vaste planten heen kunt kijken. Op het diepste punt, het grootste uitzicht. Met andere woorden het diepste punt als een visueel hoogtepunt.

Doorkijkje vanonder de vaantjesboom, Davidia involucrata. Boven de organische snoeivormen uit rijst de waaierpalm Trachycarpus fotunei.

De verborgen stadstuin heeft een oppervlakte van duizend vierkante meter.

Na telefonische afspraak is de tuin het hele jaar door te bezoeken voor groepen van minimaal 5 personen.                 Entree € 3,00 pp

Open dagen waarop u individueel kunt komen, zie www.tuinharrypierik.nl
Entree € 3,00 pp

Voor donateurs is de tuin elk jaar gratis te bezoeken op de laatste zondag in augustus.

Meer informatie is te vinden op de website:

www.tuinharrypierik.nl