Tuin van de maand september: De Buitenhof in Epe (GE)

Iedere maand kiest de Open Tuinencommissie een tuin die in die maand veel moois te bieden heeft. Voor de maand augustus is dat de tuin De Buitenhof van Familie Geerling in Epe, nummer 123 uit onze Open Tuinen Gids 2017.

Dit is het verhaal hoe weidegras in 15 jaar tijd heeft plaatsmaakt voor siergras. (De ontwikkeling van weide tot een unieke Grassentuin, die organisch is ontwikkeld vanuit een Zomertuin en een Speeltuin.) Een tuinarchitect of hovenier is er niet aan te pas gekomen: gewoon op het gevoel van de tuineigenaren met ervaring van 15 jaar tuinieren.

De Privétuin

Toen in het begin van de jaren negentig Henk en Yvonne Geerling en hun kinderen vanuit het bosgebied naar het buitengebied van Epe verhuisde, werden eerst een paardenbak en weilanden aangelegd. Voorts werden bij de Veluwse boerderij een voortuin met buxus en floxen, een groene lijnentuin, een kruidentuin gerealiseerd. Nu is er een kindertuin voor de kleinkinderen, die alle sporen heeft van vallen en opstaan. Er is een voorjaarstuin onder een grote walnoot. Dit was de schaduwtuin van Yvonne, maar sinds haar overlijden is het karakter van deze tuin aan het veranderen. De oorspronkelijke elementen voor het paardrijden zijn nog op het hele erf nog aanwezig.

De Zomertuin.

De Zomertuin ontstond toen er tijd vrij kwam om het tuinieren verder gestalte te geven. Met de tuin en de kwekerij van de familie Oudolf in de buurt kwam de liefde voor een combinatie van bloeiende planten en siergrassen tot ontwikkeling. Een en ander omzoomd door beukenhagen, die een fraai lijnenspel mogelijk maken en veel privacy geven.
In de Zomertuin zijn nog steeds bloeiende planten uit die eerste periode aanwezig zoals: Stachys, Persicaria, Helenium, Sanguisorba, Astilbe, Eupatorium, Euphorbia en vele andere soorten. In deze tuin is gekozen voor lange zichtlijnen. De plattegrond ziet eruit als een wagenwiel. De bloemenpracht voert daarbij duidelijk de boventoon. Inmiddels zijn de buxushaagjes rond de borders verdwenen, wat meer ruimte geeft voor winterharde vaste planten. In de winterperiode wordt alles teruggesnoeid en in het voorjaar is het een feest om te zien hoe alles weer uitbundig gaat groeien.

De Speeltuin.

De Speeltuin is op bescheiden schaal ontstaan in dezelfde periode als de Zomertuin. Het begon als plaats voor mooie planten die niet in de Zomertuin pasten, of te klein waren om tussen volwassen planten te zetten. Dit was een prima plek om ze verder op te kweken. Zo kwam het moment dat de inmiddels aangeschafte siergrassen waren uitgegroeid tot volwassen planten. Daar kon meer mee! Dit werd het begin van de Grassentuin. Intussen heeft de Speeltuin zich verder ontwikkeld als een soort proeftuin voor nieuwe planten. Het karakter is vrijblijvender en spontaner dan in de wat meer formele Zomertuin. Dat betekent soms verrassende combinaties van kleur en plantvorm. Voor zaailingen biedt de plek de mogelijkheid om maar eens af te wachten. Zij mogen hier ‘spelen’. Soms zijn er tegenvallers, die gaan naar de composthoop.

De Grassentuin.

Een foto van Ernst Pagels (internationaal bekende grassenkweker uit Lehr in Duitsland) had indruk gemaakt bij Henk. Pagels stond daar bijna verborgen midden in zijn manshoge grassen. Dat was zo verrassend, iemand tussen zwierende grassen die hem overstegen. Zo één met de natuur. Met dat idee/gevoel is de Grassentuin ontstaan, iets anders dan een hedendaags bekende prairietuin.
Maar in de Grassentuin op de Buitenhof vindt U geen exotische bloemen, geen uitbundige kleuren en geen lavasplit als bodembedekker. Vooral groen en bescheiden kleurnuances in grijs, lichtblauw en paars/rood. Daardoor komen de verschillende bladstructuren en groeiwijzen prachtig tot hun recht. Dat maakt de Grassentuin juist zo bijzonder. Het is een echte beleving als in de herfst de wind door de metershoge grassen waait. Zelfs bij het kleinste zuchtje wind ruisen de pluimen. De beleving wordt versterkt als ook het zonlicht en kleine waterdruppeltjes het beeld completeren.
Een kronkelend pad leidt door de Grassentuin, waarmee na iedere bocht wéér een verrassing wacht. In deze tuin komen ook de verschillende typen grassen volledig tot hun recht. Miscanthus, Pennisetum, Molinia en vele andere soorten zijn in vele variëteiten gebruikt.

In de Grassentuin is gewerkt met kleur. Als de grassen bloeien, is duidelijk een hoek te herkennen met geel/grijs dan wel donker/blauw of rood/bruin. Ook is er een hoek met vooral bontbladige soorten. Gelukkig is de tuin groot genoeg (1 ha) om alles tot zijn recht te laten komen.
Voor liefhebbers zijn er planten te koop. Het zijn overtollige planten die na het scheuren opgepot zijn. De Buitenhof is geen kwekerij: er wordt niet gezaaid en niet gestekt. Er is geen kas en alles gebeurt in de volle grond. Maar goede dingen weggooien hoort niet bij de levensstijl van Henk. Inmiddels is De Buitenhof op meer dan voortreffelijke wijze beschreven in een aantal toonaangevende tijdschriften en boeken. Ook daar is goed te zien hoe grasland kan veranderen in een unieke grassentuin.

Contact.

De Buitenhof (Grensweg 8, 8162 RV Epe) is open voor bezoek van groepen na afspraak.

E-mail: geerling.epe@zonnet.nl

of telefonisch 0578-613203.

Verder is De Buitenhof onderdeel van bijzondere tuinroutes. In 2017 “Open tuinen en bijzondere kwekerijen langs de A28” en ook: “Lint van Tuinen langs de IJsselvallei”.

Kosten voor bezoekers zijn niet van toepassing. Koffie, thee, etc. horen bij de gastvrijheid van het huis. Tuinieren beleef je samen en wordt niet in geld uitgedrukt!

Verdere informatie: www.debuitenhofepe.nl.

N.B.: op 2 en 3 september is de tuin geopend in het kader van de Ijsselbiennale.

Zie pagina van het evenement Lint van tuinen langs de IJsselvallei  in onze agenda

De foto’s bij dit artikel mogen niet hergebruikt worden zonder individuele toestemming van de eigenaar.