Tuin van de maand oktober: Het Bergje in Amersfoort

Aan de voet van de Amersfoortse Berg ligt in een kleine woonwijk aan de rand van de stad onze tuin. Door de helling van de “berg” is er een hoogteverschil van bijna drie meter en de naam “Het Bergje” is dus niet zo vreemd.

Toen Joop en ik in 2001 naar Amersfoort kwamen en het woonhuis uit begin jaren zestig lieten verbouwen, hadden we al ideeën over de eenheid tussen binnen- en buitenruimte. De terrasvloer zet zich daarom binnen voort en de overstekken van het huis zijn een belangrijk element bij het beleven van de tuin. Heel plezierig om uit de zon of uit de regen te kunnen zitten, ook voor bezoekende groepen.

Aanvankelijk, toen ik nog full time voor de klas stond en Joop ook een drukke baan had, heb ik de tuin “onderhoudsarm” laten aanpassen. Enkele onderdelen zoals het gazon werden al vervangen door borders. Er stonden 300 coniferen, tot 8 meter hoog. Die moesten verdwijnen en ook de laurier rondom de hele tuin was geen langer leven beschoren. De rododendrons en veel hortensia’s bleven en drie resterende eiken natuurlijk ook. De twee vijvers en de paden bedekt met gravier d’or (gele dolomiet) dateren van dat jaar.

De enkele eiken die in diverse tuinen in onze wijk staan, zijn de restanten van het eikenhakhoutbos. Uit dat bos hakten de Amersfoortse bakkers in vroeger tijden hun hout voor de oven. De stobben bleven staan en daaruit groeiden dan steeds weer nieuwe stronken op. Nu zijn het hoogstammige eerbiedwaardige bomen. We moesten er helaas één zieke laten weghalen, dus nu staan er nog twee en die hoge stammen bieden gastvrijheid aan twee Ramblers, een Bobby James en een American Pillar.

Pas na mijn pensionering dus vanaf 2006 ben ik me gaan toeleggen op het “ intensief tuinieren”. Kon ik in de vakanties mijn creativiteit eerder kwijt in het beeldhouwen, vanaf dat jaar begon ik te “schilderen met planten”. Adviezen van tuinvriendinnen en veel zelfstudie in de winters leerden mij de planten met al hun eigenschappen kennen.

Nu bloeit de tuin het hele jaar door. De bolgewassen overheersen in januari (sneeuwklokjes) tot juni (alliums) en intussen nemen de 100 rozen en de vele clematissen het over en in het najaar grassen met heleniums en asters. Tegelijkertijd groeien er in de tuin veel van de meer dan 600 andere soorten op.

Elke plant heeft zo langzamerhand een eigen plek gekregen. Dat was experimenteren. Niet alleen met kleuren, waarvan ik aanvankelijk geel en oranje had uitgebannen. Nu zijn die overigens uitbundig aanwezig. Veel meer eigenschappen spelen bij die plaatsing een rol. Natuurlijk zon/schaduw/halfschaduw, vorstgevoeligheid, bloeiperiode (veel langbloeiers) en hoogte, maar ook de bladvormen. Daar komt nog bij dat elke plant zijn geschiedenis heeft. In deze tuin, gevonden op een bepaalde kwekerij , in de tuin van een vriendin of in een Europese particuliere tuin of kasteeltuin. De nieuwste aanwinsten bracht ik pasgeleden mee uit Ierland.

Voor de nazomer heb ik naast de grassen en de vele dahlia’s, asters, monnikskappen, rudbeckia en heleniums, silphium.

“Veel werk, zeker”, zegt menig bezoeker. Maar elke dag in de tuin lopen en ervan genieten is geen werk. En flink aanpakken om de tuin weer als een schilderij te zien liggen, geeft een heel tevreden gevoel. Het meest bevredigend vind ik dat bezoekers en helpers inspiratie opdoen bij “Het Bergje”. Dat vind ik het aardige aan dit intensieve tuinieren.

Het Bergje

Anneke van den Berg-Caljouw

Maria Montessorilaan 2

Amersfoort

hetbergjeamersfoort@gmail.com

hetbergjeamersfoort.nl

Open dagen: 27 en 28 april en 17 augustus. Voor NTS-donateurs gratis op die dagen.

Groepen zijn welkom op afspraak.