Tuin van de maand juni: Groot Sandbrink in Leusden-Zuid (U)

Iedere maand kiest de Open Tuinencommissie een tuin die in die maand veel moois te bieden heeft.
Voor de maand juni is dat Tuin Groot Sandbrink, van Aernout en Anneke van Haeften, tuin nr. 185 in de nieuwe Open Tuinen Gids 2017.

Een beukenhaag omsluit de grote boomgaard. De bomen kregen een boomspiegel met geraniums. Fruitbomen doen het op zand niet geweldig, een aantal is inmiddels vervangen door notenbomen en tamme kastanjes.

Na 25 jaar wonen en tuinieren op de betuwse klei verhuisden wij in 1997 naar het zand van ‘Groot Sandbrink’ op landgoed ‘De Boom’ te Leusden.

Een nieuw avontuur, een 1 hectare groot erf, volgebouwd met schuren en loodsen en een oude verwaarloosde boerderij wilden wij omtoveren tot tuin.

Er stonden twee oude lindebomen en verder niets dan alom gevreesde onkruiden en massa’s stenen. Na de sloop van alle ongewenste gebouwen bleef er een enorme kale vlakte over waar wij samen met vriendin en tuinontwerpster Miek Versteegh een tuinplan voor maakten.

Voor meer beschutting kwam er een houtwal en plantten we talloze hagen van haagbeuk als achtergrond voor kleurrijke borders. Achter in de tuin ontstond een bosje met voorjaarsbollen en o.a. verschillende varens en aan de andere kant een boomgaard.

Foto van het Pyrus Salicifolia Pendula laantje in het voorjaar. In juni hebben de grote grijze hosta’s het overgenomen.

Om meer hoogte te krijgen leefden wij ons uit in het planten van veel bijzondere bomen.

Op de plek waar een grote stal was weggehaald kwam een grote waterpartij met weelderige beplanting omlijst en de gierbak voor het huis werd een strakke vijver. De oude gierbak voor het huis werd vijver.

Om de zichtlijnen nog wat te versterken maakten we laantjes van Malus Red Sentinel en Pyrus Salicifolia.

de tuin wordt druk bezocht door vogels en vlinders en kikkers laten horen dat ze het reuze naar hun zinnen hebben, net als wij.

We vinden het fijn tuinliefhebbers mee te laten genieten van onze tuin en op afspraak is bezoek van harte welkom. Koffie of thee met een lekkernij staat klaar in ons bakhuis. Graag leiden we onze gasten rond. De entree is €3,50

Vanuit ons slaapkamerraam kijken we uit op de dubbele border met het oude hekje uit onze vorige tuin. er achter staat een mispel.

Aernout en Anneke van Haeften

Ons adres is: Leusderboekerweg 5

332 BG Leusden Zuid

tel: 033-286 1990

mail: haeften1@planet.nl

entree €3,50

Detail van het pottenplein tussen huis en schuur.

Border bij de vijver achter met Thalictrums in de hoofdrol.

Tegen de achtergevel een lange border met hortensia’s. nu nog onderbroken door buxus. Ertegenover laat Hydrangia Lime Light zijn enorme groeikracht zien als je hem niet tijdig snoeit.

Deel van  Lila/paarse border.

Deze rode border ontstond na het rood verven van de oude stationsbank

Van de vele rozen in onze tuin is R. Mutabilis een hele dierbare, hier in gezelschap van Phlox Utopia en Hemerocallis Summer Wine.

Aernout en Anneke van Haeften

Ons adres is: Leusderboekerweg 5