Tuin van de Maand Juli: de tuin van Joke Kuiperij en Karel Huyts in Koekange

De Open Tuinencommissie selecteert iedere maand één van onze Open Tuinen. Deze krijgt als “Tuin van de maand” op onze website extra aandacht. Het zijn tuinen die in de betreffende maand veel moois te bieden hebben.

foto 3

foto: border in juli een spektakel

De Tuin van de Maand Juli is de Tuin van Joke Kuiperij en Karel Huyts in Koekange.

Deze natuurlijk ogende mooie tuin ligt bij een rietgedekte boerderij en schuur uit 1868. Joke aarzelt zelf over welke maand het mooist in haar tuin is. Ze zegt hier over:                                                                                                 “Wanneer mijn tuin op z’n mooist is? Moeilijke vraag… ik heb daar nooit direct een duidelijk antwoord op.                     De schaduwtuin is op zijn mooist in april, mei. Als je van bloeiende planten houdt. Maar op een hete dag in augustus vind ik het een heerlijke, verkoelende plek en geniet van de vele bladvormen
en het gefilterde licht.

PICT0054
foto: de schaduwtuin

De zachtgeel/paarse borders zijn in juni prachtig, met o.a. Anthemis Sauce Hollandaise, Alchemilla, Euphorbia’s, Delphiniums, Geranium Purple Haze, Potentilla recta, Digitalis grandiflora en hier en daar een witte digitalis purpurea, eenjarigen als Bupleurum, Ridolfia, een paar zachtgele rozen. Alles nog fris en fier overeind, inderdaad een plaatje, zelfs voor bezoekers die het niet zo op geel hebben.

foto 4

foto: zachtgeel/paarse border

De pluktuin is in augustus op zijn hoogtepunt, dan bloeien alle eenjarigen en dahlia’s uitbundig, de rozen zijn aan hun tweede bloei bezig. Met de omheining van het schapenhekwerk lijkt het wel een reusachtig bloemschikwerk in een grote houten mand.

PICT0037
foto: pluktuin met papavers.

In juli, als de Phloxen en Monarda’s bloeien zijn de roze/paarse borders een spektakel. Evenals de witte border, met de Hydrangeas, Artemisia lactiflora, Erigeron annuus, Gaura, de witte Salvia sclarea.

PICT4921

foto: roze border met phloxen en monarda’s

Maar het allermooist in juli vind ik toch wel de wilgenborders. Ik noem ze de wilgenborders omdat ze omzoomd worden door 10 wilgen. Deze borders heb ik aangelegd met het beeld van een bloemenweide voor ogen: speels, luchtig, gevarieerd. Dus geen grote groepen planten gerangschikt naar hoogte en kleur, maar eenlingen en kleine groepjes door elkaar, afgewisseld door grassen. Planten die natuurlijk ogen, geen chique borderprinsessen, maar natuurlijk
aandoende vormen. Hier bloeien in juli o.a. campanula lactiflora, in allerlei tinten van bijna wit tot roze, lila, zachtblauw, Knautia macedonica, Stachys, Echinaceas, Liatris, Thalictrum, eenjarige papavers in allerlei pasteltinten, maar ook in pittig donkerpaars en donkerrood. De lobelia’s beginnen te bloeien en voegen mooie verticale vormen toe in blauw, paars en aubergine tinten. De schermbloemige zoals Selinum en Achilleas zorgen voor horizontale vormen.

foto 1

foto: wilgenborders

Om het beeld van een bloemenweide in stand te houden haal ik elk najaar planten die te grote pollen gevormd hebben eruit, anders gaat het weer te veel op een klassieke border lijken. Daarbij maak ik automatisch de grond los, waardoor het zaad dat gevallen is heel makkelijk ontkiemt. Het gevolg is dat vrijwel alle planten zich uitzaaien, niet alleen de eenjarigen, maar ook de vaste planten. Zo zit ik nooit zonder Echinaceas want ik heb altijd weer nieuwe zaailingen als de oude planten het voor gezien houden. En het speelse, natuurlijke beeld houdt zichzelf door deze werkwijze vanzelf in stand.

PICT5361

foto: de pluktuin met op de achtergrond de wilgenborders

Wat het ook goed doet in losgemaakte grond is onkruid. Niet alleen in het vroege voorjaar, maar gedurende het hele seizoen voer ik halsbrekende toeren uit om deze ongewenste gasten tussen de planten uit te halen, zonder op de kostbare zaailingen te trappen. Dus al lijkt het of in deze borders alles gewoon vanzelf gaat, kosten ze me juist veel tijd en inspanning. Maar het resultaat vergoedt alles: als op ik op een warme julidag op het graspad tussen de beide borders sta en het wemelt van de bijen, zweefvliegen en vlinders, het zonlicht wordt gebroken door de inmiddels weer aangegroeide knotwilgen, de bloemen en grassen zachtjes bewegen door een vleugje wind, weet ik weer waarom ik al die moeite doe.”

De tuin van Joke is nummer 47 in de Open Tuinen Gids.

Open van juni tot en met augustus iedere di en zo van 10.00 tot 17.00 uur.

www.detuinvan.nl

Ze is iedere zondag van juni t/m augustus gratis open voor donateurs.

Groepen op afspraak.