Blog
Nieuws
Gepubliceerd: 22 november 2021

Succesvolle opknapbeurt Oude Pastorie

Werken in een tuin met geschiedenis

De dag was grijs, maar de stemming zat er toch al snel in bij de welkomstkoffie en het zelfgemaakte gebak. Afgelopen zaterdag, 20 november, hebben NTS-vrijwilligers een dag gewerkt in een beroemde tuin in Oosterbeek, ‘De Oude Pastorie’ (OTG 164). Deze tuin lag in de frontlinie van Operatie Market Garden, gericht tegen nazi-Duitsland in september 1944. Er waren een paar grote klussen waar de eigenaresse goed hulp bij kon gebruiken. Omdat het hier om heel bijzonder groen erfgoed gaat, besloot de Nederlandse Tuinenstichting haar te helpen.

Tijdens de zware gevechten in september 1944 werd het huis ingericht als eerstehulppost voor de vele tientallen (zwaar) gewonde soldaten. De moeder van het jonge gezin dat er woonde, Kate ter Horst, zette alles opzij om deze soldaten te helpen. Het leverde haar de bijnaam ‘de Engel van Arnhem’ op. In de film A Bridge too far komt het huis voor en wordt Kate gespeeld door Liv Ullmann. De romantische tuin is een gedenkplaats, een zogenoemde lieu de memoire. Achtenvijftig Britse soldaten kregen er tijdelijk een graf.

Mevrouw Lambrechtsen, de huidige eigenaresse van huis en tuin, is een dochter van Kate ter Horst. Tijdens de zware gevechten heeft zij dagenlang met haar broertjes en zusje in de kelder van het huis gezeten. Tijdens onze lunch vertelt mevrouw Lambrechtsen over die onvoorstelbare periode en ook hoe totaal kapotgeschoten Oosterbeek erbij lag na de oorlog. Geleidelijk aan is daarna het huis weer opgekalefaterd en is de tuin weer hersteld met de kippenhokken, de rozen en de groentebedden. Maar bij de oude Libanonceder kwam een beeldhouwwerk ter ere van de overleden Britse soldaten. Het is een plek waar tot voor kort oud-strijders nog langskwamen.

Afgelopen zaterdag hebben we er met elf vrijwilligers (inclusief mevrouw Lambrechtsen en haar dochter) hard gewerkt. Een oude lekke vijver hebben we uitgegraven en ‘opgerold’ en we hebben met een nieuw rubberen dekzeil de vijver weer opnieuw ingebed en de randen met plaggen belegd. Een dode Malus is vervangen door een Malus ‘Red Sentinel’ en verder hebben we veel kleine klussen geklaard. Het was een supergezellige, constructieve dag waar we allemaal met veel plezier en een voldaan gevoel op terug kijken.

De Gelderlander heeft ook aandacht besteed aan onze actie. Lees hier hun verslag.
https://www.gelderlander.nl/arnhem/hulptroepen-voor-de-tuin-van-engel-van-oosterbeek-deze-tuin-staat-voor-veerkracht-herijzenis~aa5f9d61/

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin