login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Overzicht open tuinen en parken met sneeuwklokjes in 2016

Februari en maart 2016: open tuinen en parken met sneeuwklokjes

Het bezoeken van tuinen met sneeuwklokjes wordt steeds populairder. In februari en maart zijn in het hele land particuliere tuinen en parken speciaal opengesteld om het publiek te laten genieten van de eerste lentebode. De openstelling is een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting.

De open tuinen en parken variëren van klein tot groot. In sommige ziet het onder de bomen wit van de sneeuwklokjes, in andere zijn veel bijzondere soorten te zien. Bij hevige sneeuwval of langdurige vorst blijven de tuinen wellicht gesloten. Kijkt u vooral op de website voor actuele informatie voordat u op pad gaat.

Hebt u een tuin met sneeuwklokjes en wilt u uw tuin of park op ons overzicht vermelden? Laat het ons weten: info@tuinenstichting.nl.

Een mooie en interessante documentaire over Sneeuwklokjes, gemaakt door Harry Pierik, van de Verborgen Stadstuin kunt u hier bekijken

 

Provincie Groningen

1187 0310 hcgwww.clauzingfotografie.nl

NIEUW SCHEEMDA

de Tuin van de Witte Wolk
Theo en Nirad Verbeek-Heemskerk
Hamrikkerweg 132, 9943 PD Nieuw Scheemda
0598 446 406, nirad@dewittewolk.nl / www.dewittewolk.nl
tuin nr. 12, Open Tuinen Gids 2015

‘In het wandelgedeelte van onze tuin markeren vele sneeuwklokjes de paden. Zo dapper en lief in deze nog kale en koude wintertuin.
Onze tuin is het gehele jaar geopend. U bent van harte welkom. Als u even aanbelt hebben wij een kopje koffie of thee voor u’.


 OOSTWOLD

Hilda Mensinga-Bruins

Goldhoorn 15, 9682 XN Oostwold
0597 551 395, mensingabruins@planet.nl

tuin nr. 15, Open Tuinen Gids 2015

Open: in verband met het weer uitsluitend na afspraak per telefoon of e-mail. Gratis entree; u kunt opwarmen en krijgt iets te drinken aangeboden.

Wij hebben een aantal royale groepen Galanthus nivalis en groenpunters. Van mijn sneeuwklokjesreizen naar Engeland heb ik verder een zeventigtal soorten meegenomen.


OOSTWOLD

Tuinfleur

De heer en mevrouw van Delden

Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold

www.tuinfleur.nl

tuin nr. 13, Open Tuinen Gids 2015

Open: zondag  28 februari en zondag 6 maart 2016, van 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 3,-  incl. koffie en iets lekkers. Groepen zijn ook op andere dagen welkom, op afspraak.

6.000 m2. diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in 10 tuinkamers, grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars).

Wij organiseren samen met nog drie andere tuinen de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.tuinfleur.nl)


STADSKANAAL

The Stonefarm

Anna en Tinus Scheltens

Zijdstukkerweg 7

9501 LB Stadskanaal

tinus.anna@hetnet.nl, www.westerwoldsetuinen.nl

Open: zondag 28 februari en zondag 6 maart 2016 van 11.00 – 17.00 uur. Voor groepen op andere dagen na afspraak. Entree: vrije gift.

20.000 m2. Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1.400 m2) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzenplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.

Wij organiseren samen met nog drie andere tuinen de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.stonefarm.nl).


STADSKANAAL

City Channel Garden

Lida Lourens

H.J. Kniggestraat 101

9501 NJ Stadskanaal

www.kijktuin-city-channel.nl

Open: zondag 28 februari en zondag 6 maart 2016 van 11-17 uur. Voor groepen op andere dagen na afspraak. Entree: € 3.- (incl. koffie en iets erbij).

2.500 m2. Tuin met in het vroege voorjaar bloeiende Camelia’s, sneeuwklokjes in alle soorten en maten, gevolgd door botanische krokussen. Verrassende combinaties van exclusieve bollen zoals Scilla, Fritillaria, Muscari en Puschkinia.

Samen met nog drie andere tuinen neem ik deel aan de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.kijktuin-city-channel.nl).


WARFFUM

Oude Pastorietuin

Grietha en Mijnard Scheers

Pastorieweg 24, 9989 BM Warffum

Open: zaterdag 5 en zondag 6 maart 2016 van 12-17 uur. Gratis entree.

Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, Scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.

Dezelfde dagen vinden de Helleborusdagen plaats op De Kleine Plantage in Eenrum.

www.dekleineplantage.nl/


WINSCHOTEN

WubsBos

Jannie Bos

St. Vitusholt 86

9673 AK Winschoten

0597 420 896, www.wubsbos.nl

(Tuin nr. 27, Open Tuinen Gids 2015)

Open: zondag 28 februari en zondag 6 maart van 11-17 uur. Entree vrije gift. Voor groepen op andere dagen na telefonische afspraak.

1.700 m2. bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzenplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin.

Samen met nog drie andere tuinen neem ik deel aan de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.wubsbos.nl).

 

Provincie Friesland

www.clauzingfotografie.nl

www.clauzingfotografie.nl


Menno Landstra
Tjerkebuorren 1
8734 GX Easterein
Tel 06-53471826
De natuur gaat nu heel snel met dit zonnige weer, daarom is besloten dat de tuin de komende 4 weekenden opengesteld wordt.
Open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur  in februari: 20-21 en 27-28, in maart: 5-6 en 12-13.Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree 4.50 Euro, incl. koffie/thee/iets lekkers.

De tuin rond de pastorie werd 150 jaar geleden door Gerrit Vlaskamp aangelegd in landschappelijke stijl en veel van de oorspronkelijke aanleg is bewaard gebleven en door ons zorgvuldig gerestaureerd. Omgeven door eeuwenoude solitaire bomen is in het vroege voorjaar in het gazon een zee van  stinzenplanten te zien.  In maart en april bloeien daar duizenden  Galanthus nivalis en  ‘Flore Pleno’, winterakonieten, Crocus tomassianus, Crocus vernus en Anemone nemorosa. Ook  een wandeling door de andere delen van de tuin, over de slingerpaden langs de pastorie en de gerestaureerde druivenkas is de moeite waard.

FRANEKER

Martenatuin Martenastins

Voorstraat 35
8801 LA Franeker

Open: Vrij toegankelijk van 08-18 uur. Voor informatie: www.martenatuin.nl/martenastins

De Martenatuin is een grote landschapstuin gelegen achter de Martenastins, midden in de binnenstad van Franeker. Vanuit de Voorstraat, de drukste winkelstraat van Franeker, loopt u zo de prachtige en rustige tuin in.
De tuin is vooral bekend om zijn grote verscheidenheid aan stinzenplanten, die hier in het voorjaar bloeien.


JELSUM

Dekema State

Dekemawei 5, 9057 LC Jelsum

www.dekemastate.nl

(Tuin nr. 30, Open Tuinen Gids 2015)

Open: De tuin van Dekemastate is in deze tijd niet officieel open. Maar dinsdag t/m vrijdag is het hek bij de oprijlaan meestal open. Wie speciaal voor de stinzenplanten komt kan vooraf het best even bellen met tuinbaas Wim Hoogendam (058 257 00 20). In januari zijn wij gesloten, vanaf 2 februari 2016 zijn we weer bereikbaar.

Voor en naast het koetshuis een aardig veld sneeuwklokjes en op diverse plekken ook wat polletjes en gevuldbloemige sneeuwklokjes. Als eerste van de vele stinzenplanten bloeien onder meer boerenkrokus en Corydalis.


KOARNJUM

Martenastate
Martenawei 2
9056 PE  Cornjum
www.martenastate.nl
Het landschapspark van Martenastate is gedurende het gehele jaar vrij toegankelijk.
In het voorjaar bloeien de stinzenflora uitbundig. Het is een van de rijkste vindplaatsen van deze prachtige voorjaarsbloeiers in de provincie. Onder de oude lanen vormt zich in deze tijd van het jaar een tapijt van duizenden bol- en knolgewassen.

KOLLUM

Philipppusfenne

Voorstraat 87

9291 CE Kollum

Open: in maart na telefonische afspraak (zie www.philippusfenne.nl)


RAUWERD

Jongemastate

Open: Het park is vrij toegankelijk. Voor informatie: www.itfryskegea.nl/Natuurgebied/Park-Jongemastate/


STIENS

Stinze Stiens (Doktershus)

Smelbrêge 6

9051BH Stiens

Open: 2016 van 10-12 u. en 14-15.30 u. Vrij entree.

 www.stinze-stiens.nl

Een stralende stinzenpracht in het centrum van Stiens. De tuin heeft nog de oude structuur en het reliëf van de negentiende-eeuwse slingertuin. Een deel van de vele soorten stinzenplanten komen zeker al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw voor in de tuin. In het vroege voorjaar bloeien  Sneeuwklokjes, Crocussen (Crocus vernus), Winterakonieten rijk en daartussen staan Lenteklokken. Later bloeien, wat minder massaal, Holwortel en Boshyacinth, Kievitsbloem, Gevlekte en Italiaanse Aronskelk. In juli de Piramidevogelmelk en in de herfst de Herfsttijloos en Herfstcrocus. Ook rond de kerk van Stiens bloeien veel Sneeuwklokjes en Winterakonieten en is er later een fraaie mengeling van witte en roze Holwortel.

www.stinze-stiens.nl/tun/stinzenflora/stinzenflora-in-de-dokterstun/


VEENKLOOSTER

Fogelsangh State

Kleasterwei 1, 9297 WR Veenklooster

Open: Het park is met een jaarkaart toegankelijk of door € 1,- te betalen bij tuinmanswoning of museum. Meer informatie: www.fogelsangh-state.nl

Het dubbele sneeuwklokje, maar ook andere typische stinzenplanten bloeien in februari in het park. Bij de hoofdingang van de State aan het begin van het park staan de meeste al eeuwenoude exemplaren.


VEENWOUDEN

Schierstins

Hoofdstraat 1

9269 Veenwouden

Open: Voor openingstijden zie website: www.schierstins.nl

 

Provincie Drenthe

www.clauzingfotografie.nl

www.clauzingfotografie.nl

ASSEN

Overcingel

De heer Van Lier Lels

Oostersingel 27, 9401 JZ Assen

Open: Van zaterdag 28 februari tot maandag 14 maart 2016 is de tuin rond het huis interessant vanwege de sneeuwklokjes en later de krokussen. Tijdens de bloei is de toegang tot het privégedeelte gratis.

Het park is het hele jaar geopend op vertoon van wandelkaarten, die voor € 1,- verkrijgbaar zijn aan de voordeur van de buitenplaats Overcingel. Eén wandelkaart is geldig voor een heel jaar voor een gezin plus eventuele introducés. Bovendien is tijdens de bloei van de sneeuwklokjes en de krokussen ook het privé-gedeelte van de tuin gratis toegankelijk.

De tuin is een oase van rust en natuurschoon in het centrum van Assen, aangelegd in ongeveer 1825 in landschapsstijl bij de buitenplaats Overcingel, met in het vroege voorjaar gewone sneeuwklokjes, Galanthus nivalis, in verwilderde vorm.


KOEKANGE

De Tuin vol Woorden

Koekangerdwarsdijk 53,

7958 SR Koekange

(Tuin nr. 48, Open Tuinen Gids 2015)

Open: vrijdag 19 februari 2016 van 12.00-15.30 uur. Toegang is gratis.

In de loop van jaren heb ik bijzondere kleinoden verzameld. Boeiend en subtiel. Mijn bostuin is bij uitstek geschikt voor sneeuwklokjes. Galanthus nivalis is daarnaast overdadig aanwezig en zorgt voor witte ‘sneeuwvlakken’ op de bosbodem. Heel bijzonder. Er zijn bijzondere soorten sneeuwklokjes te verkrijgen. De winter is vaak wispelturig; check voor u komt de website: www.bureautuinleven.nl.

 

Provincie Overijssel

 www.clauzingfotografie.nlwww.clauzingfotografie.nl

DENEKAMP

De Dinkeltuin

Cor en Maria van Bakel

De Gervelink 30

7591 DT Denekamp

(tuin nr. 67, Open Tuinen Gids 2015)

Open: Donateursdag (zie: www.dedinkeltuin.nl) in het vroege voorjaar van 2016. Voor donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting is de entree gratis; andere bezoekers betalen € 2,50 (de opbrengst is bestemd voor een goed doel), inclusief koffie of thee en iets lekkers.
Als de winter een beetje meewerkt zijn er meer dan 125 soorten en variëteiten sneeuwklokjes. Daarnaast zijn er 100 soorten en variëteiten Helleborus te zien en voorjaarsbloeiende bollen en heesters (o.a. Hamamelis). Er zijn ook sneeuwklokjes te koop.


HENGELO

De Stadstuin

Mevrouw A. Pohlmann

Hengelo

074 243 85 89

Open: Gezien de grootte van de tuin zijn bezoekers welkom na telefonische afspraak vanaf 1 februari, afhankelijk wat de natuur ons brengt. Als u belt krijgt u ook het adres van de tuin. Gratis entree.
Kleine tuin met verwilderde soorten en variëteiten.


MARKELO

Landgoed Weldam

Weldam 1

7475 MN Markelo

Route en parkeren: zie www.weldam.nl

Open: De tuin van Weldam is het gehele jaar geopend op werkdagen (maandag t/m vrijdag) 9-16 uur. Ook in de maand februari. Entree € 2,50 per persoon.

De kasteeltuin is een voorbeeld van neobarok, een in de negentiende eeuw aangelegde zeventiende-eeuwse tuin. Eduard André ontwierp in 1885 deze tuin, met o.a. een 145 m lange berceau van beuk, parterres de broderie en doolhof. Maar ook planten zoals rozen, rododendrons en perkplanten. De houten uitkijktoren midden in de doolhof biedt een fraai uitzicht over de prachtige, historische tuin. Het kasteel is niet te bezichtigen.

Sneeuwklokjes en overige bolgewassen (stinzenplanten) komen vooral voor in het park rondom de kasteeltuin.

 

Provincie Gelderland

www.clauzingfotografie.nl

www.clauzingfotografie.nl


TERWOLDE

Landgoed Matanze

Familie van Rijckevorsel van Kessel
Deventerweg 10
7396 AX Terwolde
www.matanze.nl
(nr 145 in de NTs Open Tuinen Gids 2015)
Geopend: vrijdag 4 maart , van 10.00 tot 16.00 uur Toegang is gratis
matanze.nl/bed-breakfest/ontdekken/tuinwandeling
‘In de tuin van het 17e eeuwse landgoed Matanze is al vroeg in het voorjaar veel moois te bewonderen.

In februari en maart overal sneeuwklokjes, soms ook aparte soorten,  maar vooral tegen de dijk zijn er heel veel,  gevolgd door vroege narcissen en  sneeuwroem. Ook de gerestaureerde koude en warme kas, de eeuwenoude ‘Heksenkring’ van lindebomen en de vele gesnoeide buxus-en taxusvormen maken een bezoek meer dan de moeite waard’.


VORDEN

De Wildenborch

Wildenborchseweg 20, 7251 KG Vorden

www.wildenborch.nl

(tuin nr. 149, Open Tuinen Gids 2015)

Open: Sneeuwklokjesdagen op zaterdag 20 en zondag 21 februari 2016, van 10.30-15.30 uur. Op onze site zal worden aangegeven of de data eventueel worden verschoven i.v.m. het weer: www.wildenborch.nl. Toegang € 2,50; kinderen tot 12 jaar gratis. Er is koffie/thee met koek verkrijgbaar in onze theeschenkerij en er worden planten uit eigen tuin verkocht, meest sneeuwklokjes en winterakonieten. Honden zijn niet toegestaan, ook niet als zij aan de lijn lopen.

Grote velden witte klokjes strekken zich uit door de tuin en door het bos. Langs de paden, langs het water en tussen de klimop onder de hoge lindebomen. Sneeuwklokjes in vele soorten en maten, enkel en dubbel, groot en klein. De gele gezichtjes van de winterakonieten prikken hier en daar door het wit heen, maar nemen ook uitbundig hun eigen plaats in. In de tuin is een route uitgezet om niets van al dit moois te missen.


WARNSVELD

De Overtuin

Stichting Warnsveldse Monumenten

Molenstraat 6, 7231 KN Warnsveld

www.deovertuin.nl

(tuin nr. 150, Open Tuinen Gids 2015)

Open: zondag 28 februari 2016 van 11-17 uur. Entree: € 3,-; donateurs Nederlandse Tuinenstichting: € 1,50. Kinderen t/m 16 jaar onder begeleiding vrij toegang. Tevens Entdag in samenwerking met de Noordelijke Pomologische Vereniging.

Duizenden sneeuwklokjes tooien als voorbodes van de lente de stinzenveldjes in de Overtuin. Afhankelijk van het winterweer zullen ook de toverhazelaar en de gele kornoeljes hun tere geel laten zien. Kom dwalen langs de gebogen paadjes en genieten van verrassende doorkijkjes en monumentale oude bomen.


WOLFHEZE

De Boschhoeve

Boshoeve 3
6874 NB Wolfheze
www.boschhoeve.nl

Sneeuwklokjesfeest: donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 februari 2016 van 10-17 uur. Entree: €4,- per persoon (kinderen gratis).

Het derde lustrum van ons Sneeuwklokjesfeest! Een feest dat inmiddels is uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar toch vooral van sneeuwklokjes. We hebben diverse gespecialiseerde kwekers uitgenodigd, waardoor het aanbod sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende planten zeer aantrekkelijk is.

 

Provincie Utrecht

www.clauzingfotografie.nl

www.clauzingfotografie.nl

DE BILT

Landgoed Oostbroek

Bunnikseweg 39

3732 HV De Bilt

Route: http://www.utrechtslandschap.nl/p3.php?RubriekID=2018

Open: Landgoed Oostbroek, eigendom van het Utrechts Landschap, is het hele jaar geopend; toegang tot het park is gratis. Het landgoed heeft gemarkeerde wandelroutes.

Het Essen-Iepenbos van Oostbroek staat bekend om haar sneeuwklokjes. In het vroege voorjaar kleuren grote delen van het landgoedbos wit. Het gaat voornamelijk om het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het dubbele (of gevulde) sneeuwklokje (G. nivalis ‘Flore Pleno’). Daarnaast zijn Galanthus nivalis ‘Viridapice’ en Galanthus nivalis ‘Scharlockii’ aanwezig; beide met een groene punt op de buitenste bloemdekbladeren, maar met verschillende schutbladen en bloemsteellengtes.


BOSCH EN DUIN

Frida Waasdorp

Dennenweg 25

3735 MP Bosch en Duin

030 229 25 75

(tuin nr. 159, Open Tuinen Gids 2015)

Open: in februari en maart 2016 alleen na telefonische afspraak. Entree: € 3,- t.b.v. de Nederlandse Tuinenstichting; gratis entree voor NTs-donateurs. Koffie en thee horen erbij.
Bostuin met veel verschillende, elkaar opvolgende voorjaarsbloeiers. Start met winterakonieten, Cyclamen coum, krokussen en sneeuwklokjes. Het aantal verschillende sneeuwklokjes is de laatste jaren gegroeid tot ruim 240, soms al vergezeld van andere bolgewassen en een enkele vroegbloeiende Corydalis.


HAARZUILENS

Kasteel de Haar

Kasteellaan 1

3455 RR Haarzuilens

Open: park en tuin zijn dagelijks open van 09-17 uur (behalve tijdens evenementen). Entree: € 4,- per persoon; kinderen van 4 t/m 12 jaar € 3,- per persoon. Kinderen jonger dan 4 jaar gratis.

De vastenavondzotjes zijn weer met duizenden tegelijk te bewonderen in ons park. Wat zijn dat dan, vraagt u zich af. Verdwaalde carnavalsgangers uit het zuiden des lands? Nee hoor; het zijn die hele frisse witte sneeuwklokjes die als één van de eerste stinzenplanten de lente voor ons aankondigen. We hebben de gewone enkele. Maar de echte kenner gaat natuurlijk op zoek naar het dubbele sneeuwklokje.


VEENENDAAL

De Palmentuin

Parelgras 19a, 3902 AP Veenendaal

(tuin nr. 184, Open Tuinen Gids 2015)

Open: zaterdag 20 en zondag 21 februari, zaterdag 27 en zondag 28 februari en zaterdag 5 en zondag 6 maart 2016 van 11-17 uur. Voor groepen zijn we ook op andere dagen open, na overleg. Voor actuele informatie en route: www.depalmentuin.nl.nu

Ik bied u graag de mogelijkheid om vroeg in het seizoen in mijn tuin te komen ruim 100 soorten sneeuwklokjes te bekijken die ik heb verzameld en 60 soorten kerstrozen. Met de bloeiende sneeuwklokjes verwelkomen we de aanstaande lente.

 

Provincie Noord-Holland

www.clauzingfotografie.nl

www.clauzingfotografie.nl

HEEMSTEDE

Huis te Manpad
Herenweg 7-11, 2105 MB Heemstede

Open: bezichtiging met gids vanaf 1 februari 2016: iedere zaterdag 10.00 uur en iedere dinsdag 14.00 uur verzamelen bij het toegangshek. U hoeft zich niet aan te melden. Gratis entree.

Groepen van minimaal tien personen: graag contact opnemen met Mieke Wilmink, tel. 023 528 75 28 of via wilminkmieke@gmail.com (zonder kosten, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de tuin wordt op prijs gesteld. Groepen kunnen bepalen welke dag ze willen komen).

In de bosborders in het park bloeien grote groepen verwilderde sneeuwklokjes, waaronder het dubbele sneeuwklokje. Om de groei van onze stinzenplanten te stimuleren passen we actief hakhoutbeheer toe, wat de kale plekken in het bos verklaart.


LOOSDRECHT

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht

Open: Speciaal voor de sneeuwklokjes: iedere zaterdag en zondag vanaf 1 maart 2016 van 11-17 uur. Het kasteel is die periode nog gesloten. Entree tot de tuin bedraagt € 2,50 per persoon. Informatie: www.sypesteyn.nl

Kasteel- museum Sypesteyn is in het voorjaar een feest van stinzenplanten. Samen met de crocussen vormen zij een kleurrijke lappendeken. Het 6 hectare grote park van Sypesteyn is begin 1900 aangelegd door jonkheer C.H.C.A. van Sypesteyn.


ZUID-SCHARWOUDE

Vierseizoenentuin

Ellen Helder

Koperwiek 11

1722 DA  Zuid-Scharwoude

tel. 0226 312 179

(Tuin nr. 209 Open Tuinen Gids 2015)

Open: vanaf eind februari en geheel maart 2016; graag na telefonische afspraak. Koffie/thee. Gratis entree.

Mijn liefhebberstuin van 800m² is bezaaid met een weelde van geel en wit (winterakonieten, sneeuwklokjes, Leucojum vernum en de samen met de sneeuwklokjes bloeiende Chimonanthus praecox, Lonicera fragrantissima, Viburnum x Bodnantense ‘Dawn’, naakte jasmijn. Met andere woorden: een weelderig eerste seizoen.


ANDIJK

Sneeuwklokjesgala

De Jong Lelies, Harde Grondweg 1A, 1619 PN Andijk (voorheen Zaanse Schans)

Zondag 7 februari 2016 organiseert Gerard Oud het jaarlijks Sneeuwklokjesgala. Het evenement wordt gehouden in Andijk. Bekende exposanten bieden hun sneeuwklokjes in het groen aan. Er zijn prachtige soorten te zien en natuurlijk ook te koop.

U bent van harte welkom vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is € 2,- en er is voldoende parkeerruimte. Voor meer informatie en een routebeschrijving kunt u kijken op www.sneeuwklokjesgala.nl

Voor meer info Gerard Oud Tel.: 0228 – 591 300 Mobiel: 06 – 23 359 738 Email: Gerardoud@tele2.nl

 

Provincie Zuid-Holland

1183 0310 hcgwww.clauzingfotografie.nl

DEN HAAG

In de parken Oostduin/Arendsdorp en het Haagse Bos komen massaal sneeuwklokjes voor; in Sorghvliet en het landgoed Reigersbergen staan veel dubbele sneeuwklokjes. De parken zijn vrij toegankelijk.


DEN HAAG

Sorghvliet

Woensdag 3 februari 2016 10.30 uur. Wandeling met IVN Den Haag: Marialichtmis in de natuur. Start: Scheveningseweg 24, Den Haag. Tram 1, halte Goekooplaan. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis.

meer informatie: www.ivndenhaag.nl


DORDRECHT

Annie Fallinger

Rijksstraatweg 100

3316 EH Dordrecht

Open: vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 februari 2016 van 10-17 uur. Entree: € 2 per persoon.

In deze liefhebberstuin zijn ruim vijfhonderd verschillende sneeuwklokjes gecombineerd met prachtig bloeiende kerstrozen. Annie is de houder van de Nationale Plantencollectie Galanthus. U kunt hier dan ook vele verschillende cultivars bekijken in forse pollen. Veel sneeuwklokjes zijn te koop; er is tevens een winkeltje.


LEIDSCHENDAM

Rozenrust

Woensdag 17 februari 2016 14.00 uur. Wandeling met IVN Den Haag: Winter/Voorjaar? Start: Veursestraatweg 102 A. Bus 45, halte Rozenrust. Aanmelden vooraf is niet nodig; deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)


RIJSWIJK

Te Werve

Zondag 7 februari 2016, 10.30 uur. Vroege voorjaarswandeling met IVN Den Haag. Start ingang Van Vredenburchweg 101-105, Rijswijk. Bus 23 of tram 17. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)


WASSENAAR

De Horsten

Zondag 31 januari 2016 10.30 uur. Stevige doorstapwandeling met IVN Den Haag. Ingang Papeweg, entree € 1. Bus 90 halte Lange Kerkdam, 10 min lopen. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

 

Provincie Zeeland

www.clauzingfotografie.nl

www.clauzingfotografie.nl

HEINKENSZAND

Landgoed Landlust

Dorpsstraat 100a

4451 AC  Heinkenszand

Open: Vrij toegankelijk voor wandelaars. Door het bos lopen enkele onverharde paden. Landlust wordt beheerd door de Stichting Het Zeeuwse Landschap: www.hetzeeuwselandschap.nl

Landgoed Landlust is gelegen in het dorp Heinkenszand. De geschiedenis van dit kleine park met vele bomen gaat terug tot in de 16e eeuw. Het gebouw dat er nog staat is het voormalig koetshuis en was tot 2007 het hoofdkantoor van Het Zeeuwse Landschap. Er zijn in het vroege voorjaar vele stinzenplanten te vinden, zoals daslook en gevlekte aronskelk. Ook de sneeuwklokjes ontbreken niet. Naast het gewone sneeuwklokje bloeit het groot sneeuwklokje, het lenteklokje en het zomerklokje.


KLOETINGE

Buitenplaats Kloetinge

Familie Lenshoek

Marktveld 19, 4481 BH Kloetinge

(Tuin nr. 237 Open Tuinen Gids 2015)

Open: zondag 14 februari 2015 van 11-16.30 uur. Gratis entree. U krijgt warme chocolademelk.

Een tapijt van verwilderde sneeuwklokjes op het grote gazon en bijzondere soorten elders in de tuin.


KLOOSTERZANDE

Park van Hof te Zande

Kloosterzande

Open: het park ligt achter het voormalige gemeentehuis, Hof te Zandeplein 11 en is het hele jaar vrij toegankelijk.

Het ‘park’ is onderdeel van de gemeentelijke groenvoorzieningen. In een ver verleden bevond zich hier een Uithof Te Zande gesticht door de monniken Cisterciënzers abdij Ter Duinen in België.


MIDDELBURG

Tuintje op Landgoed Ter Hooge

Koudekerkseweg 200 A

4335 SP Middelburg

(tuin nr. 241, Open Tuinen Gids 2015)

Geopend op zondag 14 februari 2016 van 11 tot 16.30 uur. Gratis entree en chocolademelk.

Op het privéterrein van landgoed Ter Hooge bevindt zich een besloten bostuin met stinzenplanten langs een lindelaantje In het vroege voorjaar bloeien hier sneeuwklokjes, winterakonieten, krokussen en Helleborus.

 

Redactie Marian Lenshoek

Fotografie door Hans Clauzing www.clauzingfotografie.nl