login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Overzicht van tuinen en parken met sneeuwklokjes in 2014

Februari en maart 2014: open tuinen en parken met sneeuwklokjes

In het vroege voorjaar zijn de sneeuwklokjes op hun hoogtepunt en dit is dan ook de beste tijd van het jaar om ze te bekijken. In februari en maart zijn particuliere tuinen en parken speciaal opengesteld om het publiek te laten genieten van de eerste lentebode.

De openstelling is een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting, die een aantal eigenaren bereid vond om hun tuinen of parken open te stellen vanwege de sneeuwklokjes.

De open tuinen en parken variëren van klein tot groot. In sommige ziet het onder de bomen wit van de sneeuwklokjes, in andere zijn veel bijzondere soorten te zien. Actuele informatie over data, adressen en openingstijden van de tuinen en parken staan in januari op de website van de Nederlandse Tuinenstichting: www.tuinenstichting.nl. Bij hevige sneeuwval of langdurige vorst blijven de tuinen wellicht gesloten. Kijkt u vooral op de website voor actuele informatie voordat u op pad gaat.

Hebt u een tuin met sneeuwklokjes en wilt u uw tuin of park op ons overzicht vermelden? Laat het ons weten via onze e-mail of telefonisch op 020 623 50 58 op maandag, dinsdag en woensdag van 10-13 uur.

 

Evenementen

Nationale Galanthus Collectie

Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 februari 2014 van 10-17 uur kunt u de Nationale Galanthus Collectie bekijken in de tuin van Annie Fallinger, Rijksstraatweg 100, 3316 EH Dordrecht. Zie tevens ons opentuinenoverzicht.

Sneeuwklokjes Gala

Zondag 9 februari 2014, van 10 tot 17 uur; Kalverringdijk 40 in Zaandam (nabij Zaanse Schans) op het terrein van Claasen Jachtbouw. Dit evenement wordt voor de 7e maal georganiseerd. Toegang: € 2. Meer informatie: www.sneeuwklokjesgala.nl

Sneeuwklokjesfeest

Donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 februari 2014 van 10-17 uur bij Kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze Diverse gespecialiseerde kwekers zijn uitgenodigd, met hun sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende planten. Tevens lezingen. Zie tevens ons opentuinenoverzicht.

Sneeuwklokjesdagen op Texel

Zaterdag 1 maart 2014. Om 10 uur ontvangst met koffie/thee dicht bij de veerhaven en bezichtiging van een prachtige stinzentuin in een duinbos. Voor niet-Texelaars vertrek boot 9.30 per auto vanuit Den Helder. Bezoek aan een kweker van sneeuwklokjes die veel soorten heeft (ook verkoop). Lunch in een gezellig restaurant in het bos bij de sneeuwklokjes. Aanmelden via: gerda.bloem@planet.nl Tel.0222 318632 of 0653 535 810.

Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout, België organiseert op zaterdag 8 en zondag 9 februari 2014 van 10-17 uur een Sneeuwklokjesweekend, met verkoop van sneeuwklokjes en andere bolgewassen Een heel weekend sneeuwklokjes met liefhebbers, kwekers en andere specialisten. Tevens tentoonstelling en een verkoop van bijzondere soorten en zeldzame cultivars. Informatie: www.provant.be

Schneeglöckchentagen Oirlichen Blumengarten

De Duitse Sneeuwklokjesdagen in Nettetal bij de Oirlichen Blumengarten vinden plaats op zaterdag 22 en zondag 23 februari 2014 van 10-17 uur, entree € 3 per persoon. De standhouders zijn afkomstig uit Nederland, België, Oostenrijk en uiteraard Duitsland. Voor meer informatie en route: www. oirlicher-blumengarten.de.

Sneeuwklokjesreis

In verband met de grote belangstelling voor de jaarlijkse sneeuwklokjesreis organiseert Garden Tours in 2014 een reis van 10-16 februari 2014 naar Ierland, onder leiding van Hanneke van Dijk Voor informatie: www.gardentours.nl

Groningen

Leens

“Parktuin Oosterhouw”

Hoofdstraat 35, 9965 PA Leens

www.oosterhouw.nl

(tuin nr. 8, Open Tuinen Gids 2014)

Beschrijving:

Open: zaterdag 8 en zondag 9 maart 2014 van 10-17 uur. Gratis entree.

“De afgelopen twintig jaar hebben we jaarlijks sneeuwklokken vermeerderd. Drie soorten: dubbele, de vroege Turkse en de gewone. Hierdoor hebben we een spreiding in bloeitijd en kan op deze dagen zeker van veel van bloeiende sneeuwklokken worden genoten. Twintig jaar geleden nog niks; nu een miljoen en ziet alles wit.”

Op zaterdag 8 en zondag 9 maart 2014 zijn ook de Helleborusdagen op De Kleine Plantage te Eenrum te bezoeken.

Oostwold

Hilda Mensinga-Bruins

Goldhoorn 14, 9682 XN Oostwold

0597 551 395, mensingabruins@planet.nl

(tuin nr. 15, Open Tuinen Gids 2014)

Open: in verband met het weer uitsluitend na afspraak per telefoon of e-mail. Gratis entree; u kunt opwarmen en krijgt iets te drinken aangeboden.

“Wij hebben een aantal royale groepen galanthus nivalis en groenpunten. Van mijn sneeuwklokjesreizen naar Engeland heb ik verder een zeventigtal soorten meegenomen.”

Oostwold

“Tuinfleur”

Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold

0597 551 383

(tuin nr. 13, Open Tuinen Gids 2014)

Open: zondag 23 februari en zondag 2 maart 2014 van 11-17 uur. Entree € 3,- incl. koffie en iets lekkers. Andere dagen na telefonische afspraak.

“Onze tuin heeft vele verwilderde sneeuwklokjes en meer dan 150 verschillende variëteiten. Tevens hebben we een verzameling borden, ansichtkaarten en glas of ander materiaal waar sneeuwklokjes op staan. Ik ben een echte Galanthofiel en raak ieder jaar weer ontroerd door dat sterke bloemetje; dan weet ik dat het weer gauw lente is.”

Wij organiseren samen met nog drie andere tuinen de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.tuinfleur.nl).

Pieterburen

“Domies Toen”

Hoofdstraat 76, 9968 AG Pieterburen

(tuin nr. 16, Open Tuinen Gids 2014)

Open: De tuin is dagelijks geopend. In maart en april organiseren we op diverse zondagen om 14 uur een stinzenplantenrondleiding onder leiding van een deskundige gids. Kijk voor de exacte data op www.domiestoen.nl/agenda.php

Normale entree is € 3,-; entree + rondleiding op zondag = € 5,50 per persoon.

“In Domies Toen staan naast het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis), het dubbelbloemige sneeuwklokje (G. nivalis ‘Flore Pleno’) en grote sneeuwklokjes (G. elwesii) ruim 90 soorten stinzenplanten, waaronder bijzondere soorten zoals het Haarlemsklokkenspel (mei), Japans hoefblad (feb/mrt) de Kievitsbloem (april) en de Bostulp (april/mei). Het hoogtepunt van de bloei is rond begin april (voor zover je dat kunt voorspellen).

De theeschenkerij is in maart op zondagmiddag geopend, in april van dinsdag t/m zondag van 10.30- 17.00 uur. In de theeschenkerij is het boekje over stinzenplanten te verkrijgen met daarin bovendien een route langs stinzentuinen in Noord-Groningen.”

Stadskanaal

“The Stonefarm”

Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal

0599 612 203

Open: zondag 23 februari en zondag 2 maart 2014 van 11.00 – 17.00 uur. Op andere dagen na telefonische afspraak. Entree: vrije gift.

“De tuin dankt zijn naam ‘Stonefarm’ aan de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin van twee hectare. Opvallend grote boomgaard met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzenplanten en voorjaarsbollen, waaronder een grote verzameling sneeuwklokjes.”

Wij organiseren samen met nog drie andere tuinen de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.stonefarm.nl).

Stadskanaal

“City Channel Garden”

H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal

Open: zondag 23 februari en zondag 2 maart 2014 van 11-17 uur.

“Om de tuin het gehele jaar rond te laten bloeien hebben we heel intensief gezocht naar winter- en voorjaarbloeiers. In ruim dertig jaar tuinieren hadden we massaal Galanthus nivalis, elwesii en woronowii door de gehele tuin aangeplant middels scheuren. De laatste jaren hebben we onze collectie Galanthus uitgebreid met vele species, subspecies en hybriden (momenteel zo’n honderd verschillende),in allerlei vormen en maten, en natuurlijk ook de kleur geel. Bovendien hebben we de sneeuwklokjes gecombineerd met winterakoniet. Een heel bevredigend kleureffect zo vroeg in het voorjaar. Samen met de dan bloeiende Helleborus en Camellia maakt de tuin tot een lusthof, waarna je verlangend uitziet na de donkere winterdagen.”

Samen met nog drie andere tuinen neem ik deel aan de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.kijktuin-city-channel.nl).

Warffum

“Oude Pastorietuin”

Pastorieweg 24, 9989 BM Warffum

Open: zaterdag 8 en zondag 9 maart 2014 van 12-17 uur. Gratis entree.

“Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.”

Dezelfde dagen vinden de Helleborusdagen plaats op De Kleine Plantage in Eenrum en is Parktuin Oosterhouw in Leens geopend.

Winschoten

“WubsBos”

St. Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten

0597 420 896; www.wubsbos.nl

(Tuin nr. 26, Open Tuinen Gids 2014)

Open: zondag 23 februari en zondag 2 maart 2014, sneeuwklokjeszondagen van 11-17 uur. Entree vrije gift. Andere dagen in sneeuwklokjestijd na telefonische

afspraak.

“Bostuin van 1.700 m² met een hoogteverschil van ongeveer vijf meter in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes (vooral de gewone en dubbele G. nivalis en een enkele bijzondere) en later voornamelijk verwilderingsbollen en narcissen, verspreid door de tuin.”

Samen met nog drie andere tuinen neem ik deel aan de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen (zie: www.wubsbos.nl).

Friesland

Jelsum

Dekema State

Dekemawei 5, 9057 LC Jelsum

www.dekemastate.nl

Contactpersoon: tuinbaas Wim Hoogendam: 058 257 00 20

(Tuin nr. 28, Open Tuinen Gids 2014)

Open: De tuin van Dekemastate is in deze tijd niet officieel open. Maar dinsdag t/m vrijdag is het hek bij de oprijlaan meestal open. Wie speciaal voor de stinzenplanten komt kan vooraf het best even bellen met tuinbaas Wim Hoogendam (058 257 00 20). Heel januari zijn wij gesloten, vanaf 4 februari zijn we weer bereikbaar.

“Voor en naast het koetshuis een aardig veld sneeuwklokjes en op diverse plekken ook wat polletjes en gevuldbloemige sneeuwklokjes. Als eerste van de vele stinzenplanten bloeien onder meer boerenkrokus en Corydalis. In het Tuinjournaal van maart 2012 staat een artikel over de lentebloei op de State.”

 

Stiens

Doktershûs 1838-2012, tuinontwerp Gerrit Vlaskamp 1863-1868-1869

Smelbrêge 6 9051BH Stiens

Open: 8 en 29 maart 2014, van 10-12 u. en 14-15.30 u. Vrij entree.

 www.stinze-stiens.nl

Een stralende stinzenpracht in het centrum van Stiens. De tuin heeft nog de oude structuur en het reliëf van de negentiende-eeuwse slingertuin. Een deel van de vele soorten stinzenplanten komen zeker al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw voor in de tuin. In het vroege voorjaar bloeien  Sneeuwklokjes, Crocussen (Crocus vernus), Winterakonieten rijk en daartussen staan Lenteklokken. Later bloeien, wat minder massaal, Holwortel en Boshyacinth, Kievitsbloem, Gevlekte en Italiaanse Aronskelk. In juli de Piramidevogelmelk en in de herfst de Herfsttijloos en Herfstcrocus. Ook rond de kerk van Stiens bloeien veel Sneeuwklokjes en Winterakonieten en is er later een fraaie mengeling van witte en roze Holwortel. Informatie over de geschiedenis van ‘hûs en tún’ en over het beheer in verband met de stinzenflora staat op: www.stinze-stiens.nl

 

Veenklooster

Fogelsangh State

Kleasterwei 1, 9297 WR Veenklooster

Open: Het park is met een jaarkaart toegankelijk of door € 1,- te betalen bij tuinmanswoning of museum. Van 15 maart tot 15 juni is het park gesloten vanwege het broedseizoen. Meer informatie: www.fogelsangh-state.nl

“Het dubbele sneeuwklokje bloeit in februari aan het begin van het park.”

Drenthe

Assen

Overcingel

Oostersingel 27, 9401 JZ Assen

Open: Van zaterdag 22 februari tot maandag 10 maart 2014 is de tuin rond het huis interessant vanwege de sneeuwklokjes en later de krokussen. Tijdens de bloei is de toegang tot het privégedeelte gratis.

Het park is het hele jaar geopend op vertoon van wandelkaarten, die voor € 1,- verkrijgbaar zijn aan de voordeur van de buitenplaats Overcingel. Eén wandelkaart is geldig voor een heel jaar voor een gezin plus eventuele introducés. Bovendien is tijdens de bloei van de sneeuwklokjes en de krokussen het privé-gedeelte van de tuin gratis toegankelijk.

“De tuin is een oase van rust en natuurschoon in het centrum van Assen, aangelegd in ongeveer 1825 in landschapsstijl bij de buitenplaats Overcingel, met in het vroege voorjaar gewone sneeuwklokjes, Galanthus nivalis, in verwilderde vorm.”

Koekange

“Tuin vol woorden”

Koekangerdwarsdijk 53, 7958 SK Koekange

(tuin nr. 47, Open Tuinen Gids 2014)

Open: dinsdag 4 maart 2014 van 13-16 uur (check voor uw bezoek altijd www.bureautuinleven.nl Dit in verband met het weer). Gratis entree; verkoop van sneeuwklokjes.

“Ze zijn klein, maar zenden die ultieme voorjaarsboodschap uit. Als de tuin in februari langzaam tot leven komt ontluikt mijn hart. In bos en heesterborders staan duizenden exemplaren van het ‘gewone’ sneeuwklokje, maar er zijn ook exclusieve soorten te bewonderen. Daarbij Helleborus en winterbloeiende heesters.”

Overijssel

Denekamp

Cor en Maria van Bakel

De Gervelink 30

7591 DT Denekamp

(tuin nr. 66, Open Tuinen Gids 2014)

dag op zaterdag 1 maart 2013 van 10-17 uur. Voor donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting is de entree gratis; andere bezoekers betalen € 2,00 (de opbrengst is bestemd voor een goed doel), inclusief koffie of thee en iets lekkers.

“Als de winter een beetje meewerkt zijn er meer dan 125 soorten en variëteiten sneeuwklokjes. Daarnaast zijn er 100 soorten en variëteiten Helleborus te zien en voorjaarsbloeiende bollen en heesters (o.a. Hamamelis). Er zijn ook sneeuwklokjes te koop.”

Hengelo

“De Stadstuin”

Mevrouw A. Pohlmann

Hengelo

074 243 85 89

Open: Gezien de grootte van de tuin zijn bezoekers welkom na telefonische afspraak vanaf vrijdag 14 februari 2014. Als u belt krijgt u ook het adres van de tuin. Gratis entree.

“Kleine tuin met verwilderde soorten en verschillende variëteiten.”

(Aangepast)

Markelo

“Hof van Twente”

Landgoed Weldam

Weldam 1, 7475 MN Markelo

Route en parkeren: zie www.weldam.nl

Open: De tuin van Weldam is het gehele jaar geopend op werkdagen (maandag t/m vrijdag) 9-16 uur. Ook in de maand februari. Entree € 2,50 per persoon.

“De kasteeltuin is een voorbeeld van neobarok, een in de negentiende eeuw aangelegde zeventiende-eeuwse tuin. Eduard André ontwierp in 1885 deze tuin, met o.a. een 145 m lange berceau van beuk, parterres de broderie en doolhof. Maar ook planten zoals rozen, rododendrons en perkplanten. De houten uitkijktoren midden in de doolhof biedt een fraai uitzicht over de prachtige, historische tuin. Het kasteel is niet te bezichtigen.

Sneeuwklokjes en overige bolgewassen (stinzenplanten) komen vooral voor in het park rondom de kasteeltuin.”

Gelderland

Veenendaal

“De Palmentuin”

Parelgras 19a, 3902 AP Veenendaal

0318 520 241; e-mail: depalmentuin@hotmail.com

(tuin nr. 172, Open Tuinen Gids 2014)

Open: zaterdag 22 februari van 10-13 uur en zondag 23 februari van 11-17 uur; zaterdag 1 en zondag 2 maart van 11-17 uur. Voor groepen zijn we ook op andere dagen open, na overleg. Voor actuele informatie en route: www.depalmentuin.nl.nu

“Ik bied u graag de mogelijkheid om vroeg in het seizoen in mijn tuin te komen ruim 100 soorten sneeuwklokjes te bekijken die ik heb verzameld en 60 soorten kerstrozen. Met de bloeiende sneeuwklokjes verwelkomen we de aanstaande lente.”

Vorden

“De Wildenborch”

Wildenborchseweg 20, 7251 KG Vorden

www.wildenborch.nl

(tuin nr. 139, Open Tuinen Gids 2014)

Open: Sneeuwklokjesdagen op zondag 23 februari en/of zondag 2 maart 2014, van 10.30-15 uur. Ruim op tijd kan men op onze site www.wildenborch.nl zien voor welke dag of dagen gekozen is. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van onze arbeidsintensieve tuin wordt zeer op prijs gesteld. Er is koffie/thee met koek verkrijgbaar in het koetshuis en er worden planten uit eigen tuin verkocht, meest sneeuwklokjes en winterakonieten. Honden zijn niet toegestaan, ook niet als zij aan de lijn lopen.

“Een explosie van witte bloempjes klein en groot, enkel en dubbel, hoog en laag. Witte velden strekken zich uit langs het water, in het bos, tussen de klimop onder de hoge lindebomen, in combinatie met mooie gele winterakonieten. In de tuin is een route uitgezet.”

Warnsveld

“De Overtuin”

Molenstraat 6, 7231 KN Warnsveld

www.deovertuin.nl

(tuin nr. 141, Open Tuinen Gids 2014)

Open: zondag 23 februari 2014 van 11-17 uur. Entree: € 3,-; donateurs Nederlandse Tuinenstichting: € 1,50. Kinderen t/m 16 jaar onder begeleiding vrij toegang. Tevens Entdag in samenwerking met de Noordelijke Pomologische Vereniging.

“Duizenden sneeuwklokjes tooien als voorbodes van de lente de stinzenveldjes in de Overtuin. Afhankelijk van het winterweer zullen ook de toverhazelaar en de gele kornoeljes hun tere geel laten zien. Kom dwalen langs de gebogen paadjes en genieten van verrassende doorkijkjes en monumentale oude bomen.

Wolfheze

“De Boschhoeve”

Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

www.boschhoeve.nl

Sneeuwklokjesfeest: donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 februari 2014 van 10-17 uur. Entree: €4,- per persoon.

“Dit vroege lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen. Allereerst hebben we diverse gespecialiseerde kwekers uitgenodigd, waardoor het aanbod sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaars-bloeiende planten zeer aantrekkelijk is. Daarnaast is er in de schuur veel plaats ingeruimd voor kramen met ‘galanthofilia’.

Lezing: GertJan van der Kolk houdt de lezing ‘Het vermeerderen van sneeuwklokjes’ om 11.30 en 13.30 uur.

Tegelijkertijd met het Sneeuwklokjesfeest houdt kwekerij De Hessenhof in Ede (20 min. rijden) de jaarlijkse Helleborusdagen.

Utrecht

De Bilt

“Landgoed Oostbroek”

Bunnikseweg 39, 3732 HV De Bilt

Route: http://www.utrechtslandschap.nl/p3.php?RubriekID=2018

Open: Landgoed Oostbroek, eigendom van het Utrechts Landschap, is het hele jaar geopend; toegang tot het park is gratis. Het landgoed heeft gemarkeerde wandelroutes.

“Het Essen-Iepenbos van Oostbroek staat bekend om haar sneeuwklokjes. In het vroege voorjaar kleuren grote delen van het landgoedbos wit. Het gaat voornamelijk om het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het dubbele (of gevulde) sneeuwklokje (G. nivalis ‘Flore Pleno’). Daarnaast zijn Galanthus nivalis ‘Viridapice’ en Galanthus nivalis ‘Scharlockii’ aanwezig; beide met een groene punt op de buitenste bloemdekbladeren, maar met verschillende schutbladen en bloemsteellengtes.”

Bosch en Duin

Frida Waasdorp

Dennenweg 25, 3735 MP Bosch en Duin

030 229 25 75

(tuin nr. 148, Open Tuinen Gids 2014)

Open: in februari en maart 2014 alleen na telefonische afspraak, daarna ook open in kader NTs open tuinen. Entree: € 2,50 t.b.v. de Nederlandse Tuinenstichting; gratis entree voor NTs-donateurs. Koffie en thee horen erbij.

“Bostuin met veel verschillende, elkaar opvolgende voorjaarsbloeiers. Start met winterakonieten, Cyclamen coum, krokussen en sneeuwklokjes. Het aantal verschillende sneeuwklokjes is de laatste jaren gegroeid tot ruim 170, soms al vergezeld van andere bolgewassen en een enkele vroegbloeiende Corydalis.”

Haarzuilens

“Kasteel de Haar”

Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens

Open: park en tuin zijn dagelijks open van 09-17 uur (behalve tijdens evenementen). Entree: € 4,- per persoon; kinderen van 4 t/m 12 jaar € 3,- per persoon. Kinderen jonger dan 4 jaar gratis.

“De vastenavondzotjes zijn weer met duizenden tegelijk te bewonderen in ons park. Wat zijn dat dan, vraagt u zich af. Verdwaalde carnavalsgangers uit het zuiden des lands? Nee hoor; het zijn die hele frisse witte sneeuwklokjes die als één van de eerste stinzenplanten de lente voor ons aankondigen. We hebben de gewone enkele. Maar de echte kenner gaat natuurlijk op zoek naar het dubbele sneeuwklokje.”

Noord-Holland

Amsterdam

Museum Geelvinck Hinlopen Huis

Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam

(tuin nr. 177, Open Tuinen Gids 2014)

Open: Elke dag van 11-17 uur, dinsdags gesloten. Toegang alleen tot de tuin is gratis. Entree museum: voor volwassenen € 9 per persoon, inclusief rondleiding. NTs-donateurs en leden van Nederlandse en buitenlandse nationale tuinen- en plantenorganisaties krijgen 25% korting op de entree voor het museum en met een Museumjaarkaart krijgt u gratis entree. Meer informatie: www.geelvinck.nl

“Het Geelvinck Hinlopen Huis bestaat uit een hoofdhuis aan de Herengracht en een bijbehorend koetshuis aan de Keizersgracht, beide voltooid in 1687 in opdracht van de puissant rijke regent Albert Geelvinck en zijn jonge echtgenote Sara Hinlopen. Tussen hoofdhuis en (voormalig) koetshuis strekt zich een voor stadse begrippen grote en weelderige tuin uit. De huidige keurtuin – met de grootste klassieke vijver binnen de grachtengordel – is in 1990 ontworpen door de tuinarchitect Robert Broekema en bestaat uit drie ‘kamers’ die ieder refereren aan een van de historische stijlperioden. Ook het beplantingsplan bestaat uit een combinatie van hedendaagse en historische variëteiten. Inmiddels heeft de tuin 6.000 bolletjes, die zijn geplant door het vrijwilligersteam, de Tuinvincken. De sneeuwklokjes, Galanthus nivalis, Galanthus elwesii en Galanthus ‘Flore Pleno’, staan al vroeg in bloei, gevolgd door onder andere de tulpen en vervolgens de rozen.”

Castricum/Bakkum-Noord

Tineke van der Velden-Jonker

Duinweg 2, 1901 ML Castricum/Bakkum-Noord

072-505 18 01

Open: in januari en februari 2014, na telefonische afspraak, vanaf tien personen. Toegang € 5,- per persoon, inclusief koffie en thee en een rondleiding.

Op 16 februari 2014 organiseert Tineke van der Velden-Jonker voor de eerste keer haar evenement “Sneeuwklokjes in het Duin”. In de 2,5 hectare natuurtuin “De Doornduyn” bloeien dan, ijs en weder dienende, duizenden (verschillende) sneeuwklokjes. Ruim veertig Galanthus soorten en variëteiten zoals bijvoorbeeld G. elwesii ‘Sibbertoft Magnet’, G. nivalis “Maximus”, G. nivalis “Primrose Warburg” zijn te zien en verkrijgbaar. Bezoekers kunnen bovendien een wandeling maken door de bijzondere duintuin en/of zich opwarmen in het tuinhuis. Hier is koffie/thee en appeltaart verkrijgbaar.

“ ‘De Doornduyn’ van Tineke van der Velden is een kleurige, geurige oase in een vlakte van weilanden. In de winter bloeien hier veel verschillende soorten sneeuwklokjes. De hobby in sneeuwklokjes is ontstaan doordat Tineke’s schoonvader vroeger op oude percelen en boerderijen sneeuwklokjes inkocht voor de handel. Die hobby wilde ze graag voortzetten. En dat heeft er toe geleid dat de hele tuin nu volstaat met sneeuwklokjes. Tineke’s lievelingssoort zijn de groenpunters.”

Heemstede

“Huis te Manpad”

Herenweg 7-11, 2105 MB Heemstede

Open: bezichtiging met gids vanaf 1 februari: iedere zaterdag 10.00 uur en iedere dinsdag 14.00 uur verzamelen bij het toegangshek. U hoeft zich niet aan te melden. Gratis entree.

Groepen van minimaal tien personen: graag contact opnemen met Mieke Wilmink, tel. 023 528 75 28 (zonder kosten, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de tuin wordt op prijs gesteld. Groepen kunnen bepalen welke dag ze willen komen).

“In de bosborders in het park bloeien grote groepen verwilderde sneeuwklokjes, waaronder het dubbele sneeuwklokje. Om de groei van onze stinzenplanten te stimuleren passen we actief hakhoutbeheer toe, wat de kale plekken in het bos verklaart.”

Schellinkhout

“Ilnacullin”

Joke en Marinus Kooij

Dorpsweg 21, 1697 KA Schellinkhout

0229 501 698

Open: in verband met het weer uitsluitend na telefonische afspraak. Entree: € 5,- per persoon.

“Een tuin met veel voorjaarsbloeiers. De sneeuwklokjes bloeien tussen de helleborussen en bloeiende heesters in de borders.”

Oterleek

Josephine Dekker

072 503 92 76

Open: Bezoekers zijn in het sneeuwklokjesseizoen 2013 welkom na telefonische afspraak of via e-mail: narcissen@live.nl. Alleen voor groepen van minimaal 6 en maximaal 15 personen. Ook kan een groep in overleg worden samengesteld. Entree: € 5 per persoon, inclusief koffie of thee en rondleiding.

“Mijn sneeuwklokjesbos is ruim een halve hectare groot bestaande uit twee hoogstamboomgaarden en een elzenbos en is gelegen rondom onze Noord-Hollandse stolpboerderij in de Schermer vlakbij Alkmaar. Het bos is voornamelijk beplant met Galanthus nivalis, flore pleno en viridiapice. Er bestaat gelegenheid tot kopen.”

Zuid-Scharwoude

“Vierseizoenentuin”

Ellen Helder

Koperwiek 11, 1722 DA Zuid-Scharwoude

tel. 0226 312 179

E-mail: pmehelder@quicknet.nl

(Tuin nr.193 Open Tuinen Gids 2014)

Open: de laatste week van februari en geheel maart 2014; graag na telefonische afspraak. Koffie/thee + entree gratis voor donateurs Nederlandse Tuinenstichting; indien geen donateur: € 3,50 per persoon

“Mijn liefhebberstuin van 800m² is bezaaid met een weelde van geel en wit (winterakonieten, sneeuwklokjes, Leucojum vernum en de samen met de sneeuwklokjes bloeiende Chimonanthus praecox, Lonicera fragrantissima, Viburnum x Bodnantense down, naakte jasmijn. Met andere woorden: een weelderig eerste seizoen.”

Zuid-Holland

Den Haag

In de parken Oostduin/Arendsdorp en het Haagse Bos komen massaal sneeuwklokjes voor; in Sorghvliet en het landgoed Reigersbergen staan veel dubbele sneeuwklokjes. De parken zijn vrij toegankelijk.

Clingendael

Zondag 26 januari 2014, 10.30 uur. IVN-wandeling naar de sneeuwklokjes. Start: bruggetje Van Alkemadelaan t.o. Van Montfoortlaan. Bus 23, halte ANWB. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl

Den Haag

“Sorghvliet”

Zaterdag 18 januari en zaterdag 15 februari 2014, 10 uur: geschiedenis, eetbare, geneeskrachtige natuur in de Geheime Tuin. Zaterdag 22 februari 2014: wandeling met IVN langs de eerste lentebloeiers, met aandacht voor bijzondere gebeurtenissen in het park.

Scheveningseweg 24, Den Haag. Tram 1,9. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

Dordrecht

Annie Fallinger

Rijksstraatweg 100, 3316 EH Dordrecht

Open: vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 februari 2014 van 10-17 uur. Entree: € 2 per persoon.

“In deze liefhebberstuin zijn bijna zeshonderd verschillende sneeuwklokjes gecombineerd met prachtig bloeiende kerstrozen. Annie is de houder van de Nationale Plantencollectie Galanthus. U kunt hier dan ook vele verschillende cultivars bekijken in forse pollen. Veel sneeuwklokjes zijn te koop; er is tevens een winkeltje.”

Leidschendam

“Rozenrust”

Woensdag 12 februari 2014, 14.00 uur. Valentijnwandeling met IVN. Start Veursestraatweg 102a. Bus 45. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

Rijswijk

“Te Werve”

Zaterdag 9 februari 2014, 10 uur. Winterwandeling met IVN. Start ingang Van Vredenburchweg 101-105, Rijswijk. Bus 23 en tram 17. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

Wassenaar

“De Horsten”

Zondag 16 februari 2014, 10.30 uur. Doorstapwandeling met IVN. Ingang Papeweg, entree € 1. Bus 90 halte Lange Kerkdam, 10 min lopen. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. (meer informatie: www.ivndenhaag.nl)

Zeeland

Heinkenszand

Landgoed Landlust, Dorpsstraat 100a

4451 AC Heinkenszand

Open: Vrij toegankelijk voor wandelaars. Door het bos lopen enkele onverharde paden. Landlust wordt beheerd door de Stichting Het Zeeuwse Landschap: www.hetzeeuwselandschap.nl

“Landgoed Landlust is gelegen in het dorp Heinkenszand. De geschiedenis van dit kleine park met vele bomen gaat terug tot in de 16e eeuw. Het gebouw dat er nog staat is het voormalig koetshuis en was tot 2007 het hoofdkantoor van Het Zeeuwse Landschap. Er zijn in het vroege voorjaar vele stinzenplanten te vinden, zoals daslook en gevlekte aronskelk. Ook de sneeuwklokjes ontbreken niet. Naast het gewone sneeuwklokje bloeit het groot sneeuwklokje, het lenteklokje en het zomerklokje.”

Kloetinge

buitenplaats Kloetinge

Familie Lenshoek

Marktveld 19, 4481 BH Kloetinge

(Tuin nr. 224 Open Tuinen Gids 2014)

Open: zondag 16 februari 2014 van 11-16.30 uur. Gratis entree. U krijgt warme chocolademelk.

“Een tapijt van verwilderde sneeuwklokjes op het grote gazon en bijzondere soorten elders in de tuin.”

Kloosterzande

Park van Hof te Zande

Open: het park ligt achter het voormalige gemeentehuis, Hof te Zandeplein 11 en is

het hele jaar vrij toegankelijk.

“Het ‘park’ is onderdeel van de gemeentelijke groenvoorzieningen. In een ver verleden bevond zich hier een Uithof Te Zande gesticht door de monniken Cisterciënzers abdij Ter Duinen in België.”