login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Overzicht open tuinen en parken met sneeuwklokjes in 2017

Februari en maart 2017: open tuinen en parken met sneeuwklokjes

In februari en maart zijn in het hele land tuinen en parken speciaal opengesteld om het publiek te laten genieten van de eerste lentebode. De openstelling is een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting.

De open tuinen en parken variëren van klein tot groot. In sommige ziet het onder de bomen wit van de sneeuwklokjes, in andere zijn veel bijzondere soorten te zien. Bij hevige sneeuwval of langdurige vorst blijven de tuinen wellicht gesloten. Kijkt u vooral op de website voor actuele informatie voordat u op pad gaat.

Heeft u een tuin met sneeuwklokjes en wilt u uw tuin of park op ons overzicht vermelden? Laat het ons weten: info@tuinenstichting.nl

Een mooie en interessante documentaire over Sneeuwklokjes, gemaakt door Harry Pierik, van de Verborgen Stadstuin kunt u hier bekijken

img_0528

 

Provincie Groningen

Oostwold

Tuinfleur
Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold
0597 551 383, tuinfleur@planet.nl
(tuin nr. 13, Open Tuinen Gids 2016)
Open: zondag  26 februari en zondag 5 maart 2017 van 11-17 uur. Entree € 3,-  incl. koffie en iets lekkers. Groepen zijn ook op andere dagen welkom, op afspraak.
6.000 m2. diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in 10 tuinkamers, grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars).
Deze tuin organiseert samen met nog drie andere de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen. zie: www.tuinfleur.nl


Stadskanaal

The Stonefarm
Zijdstukkerweg 7
9501 LB Stadskanaal
0599 612 203, e-mail: tinus.anna@hetnet.nl, www.westerwoldsetuinen.nl
Beschrijving:
Open: zondag 26 februari en zondag 5 maart 2017 van 11.00 – 17.00 uur. Voor groepen op andere dagen na afspraak. Entree: vrije gift.
20.000 m2. Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1.400 m2) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzenplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.
Deze tuin organiseert samen met nog drie andere de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen. zie: www.stonefarm.nl


Stadskanaal

City Channel Garden
H.J. Kniggestraat 101
9501 NJ Stadskanaal
0599 613 089, lourens.be@gmail.com
Open: zondag 26 februari en zondag 5 maart 2017 van 11-17 uur. Voor groepen op andere dagen na afspraak. Entree: € 3.- (incl. koffie en iets erbij).
2.500 m2. Tuin met in het vroege voorjaar bloeiende Camelia’s, sneeuwklokjes in alle soorten en maten, gevolgd door botanische krokussen. Verrassende combinaties van exclusieve bollen zoals Scilla, Fritillaria, Muscari en Puschkinia.
Deze tuin organiseert samen met nog drie andere de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen. zie: www.kijktuin-city-channel.nl


Warffum

Oude Pastorietuin
Pastorieweg 24, 9989 BM Warffum
Beschrijving:
Open: zaterdag 4 en zondag 5 maart 2017 van 12-17 uur. Gratis entree.
Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, Scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.

dsc06454


Winschoten

WubsBos
St. Vitusholt 86
9673 AK Winschoten
0597 420 896, e-mail: info@wubsbos.nl   www.wubsbos.nl
(Tuin nr. 29, Open Tuinen Gids 2016)
Open: zondag 26 februari en zondag 5 maart 2017, sneeuwklokjeszondagen van 11-17 uur. Entree vrije gift. Voor groepen op andere dagen na telefonische afspraak.
1.700 m2. bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzenplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin.
Deze tuin neemt samen met nog drie andere deel aan de Oost-Groninger bloembollenroute en sneeuwklokjeszondagen zie: www.wubsbos.nl

 

Provincie Friesland

Cornjum

Martenastate                                                                                                                                                                     De Wier, 9056 PM Cornjum
Open: Vrij toegankelijk van 08.00-18.00 uur. Voor informatie: www.martenastate.nl


Jelsum

Dekema State
Dekemawei 5, 9057 LC Jelsum, www.dekemastate.nl
(Tuin nr. 36, Open Tuinen Gids 2016)
Open: De tuin van Dekemastate is in deze tijd niet officieel open. Maar dinsdag t/m vrijdag is het hek bij de oprijlaan meestal open. Wie speciaal voor de stinzenplanten komt kan vooraf het best even bellen met tuinbaas Wim Hoogendam (058 257 00 20). Gehele maand januari gesloten, vanaf 1 februari weer bereikbaar.
Voor en naast het koetshuis een aardig veld sneeuwklokjes en op diverse plekken ook wat polletjes en gevuldbloemige sneeuwklokjes. Als eerste van de vele stinzenplanten bloeien onder meer boerenkrokus en Corydalis.


Kollum

Philipppusfenne

Voorstraat 87
9291 CE Kollum
Open: in maart na telefonische afspraak : 0511 451 461 www.philippusfenne.nl


img_0516


Oostereind

De Oude Pastorietuin
Tjerkebuorren 1
8734 GX Oostereind
Open: zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017 van 11-17 uur en in maart: 4-5 en 11-12. Groepen minimaal 8 personen op afspraak. Entree € 4, op zaterdagen gratis voor NTS-donateurs. Data kunnen wijzigen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Check actuele data via: www.facebook.com/pastorietuineasterein.


Rauwerd

Jongemastate
Open: Het park is vrij toegankelijk. Voor informatie: www.itfryskegea.nl


Stiens

Kerkhof Grote of Sint Vituskerk
Open: het kerkhof is vrij toegankelijk.


Stiens

Stinze Stiens (Doktershuis)
Smelbrege 6
9051 BH Stiens
Open: Open: Dit jaar voor het eerst op afspraak via stinze.stiens@icloud.com: groepen (vanaf 8 personen), ontvangst met koffie/thee en iets erbij in het Pakhûs SOLO voor een lezing gevolgd door een stinzenstruin door de tuin.       Kosten: € 5,- per persoon. Open tuindagen (gratis toegang);                                                                                               zie kalender op de Stinzenfloramonitor: www.stinze- stiens.nl/stinzenflora-monitor


Veenklooster

Fogelsangh State
Kleasterwei 1, 9297 WR Veenklooster
Open: Het park is met een jaarkaart toegankelijk of door € 1,- te betalen bij tuinmanswoning of museum. Meer informatie: www.fogelsangh-state.nl
Het dubbele sneeuwklokje, maar ook andere typische stinzenplanten bloeien in februari in het park. Bij de hoofdingang van de State aan het begin van het park staan de meeste al eeuwenoude exemplaren.

dsc06435


Veenwouden

Schierstins
Hoofdstraat 1
9269 Veenwouden
Open: Voor openingstijden en activiteiten zie website: www.schierstins.nl

Voor overige terreinen in Friesland met stinzenflora zie: www.stinzenflorafryslan.nl

 

Provincie Drenthe

Assen

Overcingel
Oostersingel 27, 9401 JZ Assen
Open: Van zaterdag 25 februari tot maandag 11 maart 2017 is de tuin rond het huis interessant vanwege de sneeuwklokjes en later de krokussen. Tijdens de bloei is de toegang tot het privégedeelte gratis.
Het park is het hele jaar geopend op vertoon van wandelkaarten, die voor € 1,- verkrijgbaar zijn aan de voordeur van de buitenplaats Overcingel. Eén wandelkaart is geldig voor een heel jaar voor een gezin plus eventuele introducés. Bovendien is tijdens de bloei van de sneeuwklokjes en de krokussen ook het privé-gedeelte van de tuin gratis toegankelijk.
De tuin is een oase van rust en natuurschoon in het centrum van Assen, aangelegd in ongeveer 1825 in landschapsstijl bij de buitenplaats Overcingel, met in het vroege voorjaar gewone sneeuwklokjes, Galanthus nivalis, in verwilderde vorm.


Koekange

De Tuin vol Woorden
Koekangerdwarsdijk 53,
7958 SR Koekange
(Tuin nr. 56, Open Tuinen Gids 2016)
Open: vrijdag 17 en/of 24 februari 2017 van 12.00-15.30 uur. Toegang is gratis.
In de loop van jaren heb ik bijzondere kleinoden verzameld. Boeiend en subtiel. Mijn bostuin is bij uitstek geschikt voor sneeuwklokjes. Galanthus nivalis is daarnaast overdadig aanwezig en zorgt voor witte ‘sneeuwvlakken’ op de bosbodem. Heel bijzonder. Ook staat menig winterbloeiende heester in bloei en draagt de Helleborus bij aan de feestelijke sfeer. Er zijn bijzondere soorten sneeuwklokjes te verkrijgen. De winter is vaak wispelturig; check voor u komt de website: www.bureautuinleven.nl

 

Provincie Overijssel

Denekamp

De Dinkeltuin
De Gervelink 30
7591 DT Denekamp
(tuin nr. 80, Open Tuinen Gids 2016)
Open: Donateursdag in het vroege voorjaar van 2017. Voor donateurs van de Nederlandse Tuinenstichting is de entree gratis; andere bezoekers betalen € 2,50 (de opbrengst is bestemd voor een goed doel), inclusief koffie of thee en iets lekkers. 
Omdat planning van een open dag erg moeilijk is in verband met de te verwachten winter, verwijzen wij bezoekers voor meer informatie naar de website: www.dedinkeltuin.nl. Hierop zal te zijner tijd ook de datum bekend worden gemaakt.
Als de winter een beetje meewerkt zijn er meer dan 125 soorten en variëteiten sneeuwklokjes. Daarnaast zijn er 100 soorten en variëteiten Helleborus te zien en voorjaarsbloeiende bollen en heesters (o.a. Hamamelis). Er zijn ook sneeuwklokjes te koop.


Hengelo

De Stadstuin
Mevrouw A. Pohlmann
Hengelo
074 243 85 89
Open: Gezien de grootte van de tuin zijn bezoekers welkom na telefonische afspraak vanaf 1 februari, afhankelijk wat de natuur ons brengt. Als u belt krijgt u ook het adres van de tuin. Gratis entree. 
Kleine tuin met verwilderde soorten en variëteiten.


Hof van Twente

Landgoed Weldam
Weldam 1
7475 MN Markelo
Route en parkeren: zie www.weldam.nl
Open: De tuin van Weldam is het gehele jaar geopend op werkdagen (maandag t/m vrijdag) 9-16 uur. Ook in de maand februari. Entree € 2,50 per persoon.
De kasteeltuin is een voorbeeld van neobarok, een in de negentiende eeuw aangelegde zeventiende-eeuwse tuin. Eduard André ontwierp in 1885 deze tuin, met o.a. een 145 m lange berceau van beuk, parterres de broderie en doolhof. Maar ook planten zoals rozen, rododendrons en perkplanten. De houten uitkijktoren midden in de doolhof biedt een fraai uitzicht over de prachtige, historische tuin. Het kasteel is niet te bezichtigen.
Sneeuwklokjes en overige bolgewassen (stinzenplanten) komen vooral voor in het park rondom de kasteeltuin.

 

Provincie Gelderland

Vorden

De Wildenborch
Wildenborchseweg 20, 7251 KG Vorden
(tuin nr. 163, Open Tuinen Gids 2016)
Open: Sneeuwklokjesdagen op zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017, van 11.00-16.00 uur. Op onze site staat of de data eventueel worden verschoven i.v.m. het weer: www.wildenborch.nl  Toegang € 2,50; kinderen tot 12 jaar gratis. Er is koffie/thee met koek verkrijgbaar in onze theeschenkerij en er worden planten uit eigen tuin verkocht, meest sneeuwklokjes en winterakonieten. Honden zijn niet toegestaan, ook niet als zij aan de lijn lopen.
Grote velden witte klokjes strekken zich uit door de tuin en door het bos. Langs de paden, langs het water en tussen de klimop onder de hoge lindebomen. Sneeuwklokjes in vele soorten en maten, enkel en dubbel, groot en klein. De gele gezichtjes van de winterakonieten prikken hier en daar door het wit heen, maar nemen ook uitbundig hun eigen plaats in. In de tuin is een route uitgezet om niets van al dit moois te missen.


img_0473


Warnsveld

De Overtuin
Stichting Warnsveldse Monumenten
Molenstraat 6, 7231 KN Warnsveld
www.deovertuin.nl
(tuin nr. 164, Open Tuinen Gids 2016)
Open: zondag 26 februari 2017 van 11-17 uur. Entree: € 3,-; donateurs Nederlandse Tuinenstichting: € 1,50. Kinderen t/m 16 jaar onder begeleiding vrij toegang. Tevens Entdag in samenwerking met de Noordelijke Pomologische Vereniging.In deze oude historische tuin, aangelegd in landschapsstijl bloeien duizenden sneeuwklokjes als voorbode van de lente. Afhankelijk van het winterweer zullen ook de toverhazelaar en de gele kornoeljes hun tere geel laten zien. Kom dwalen langs de gebogen paadjes en genieten van verrassende doorkijkjes en monumentale oude bomen. Tot ver in mei bloeien verschillende stinzenplanten in de Overtuin.


Wolfheze

De Boschhoeve
Boshoeve 3
6874 NB Wolfheze
tel. 026 482 12 31
  www.boschhoeve.nl
Sneeuwklokjesfeest: donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 februari 2017 van 10-17 uur. Entree: €4,- per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis).
Een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. Gespecialiseerde collega-kwekers worden uitgenodigd met uitgebreide collecties sneeuwklokjes en andere bijzondere bolgewassen.

 

Provincie Noord-Brabant

Oudenbosch

Arboretum Oudenbosch                                                                                                                                          

“Achter ’t Postkantoor 1” (voorheen Markt 46) in Oudenbosch, schuin tegenover de Basiliek en recht tegenover de apotheek. Arboretum Oudenbosch

Vanwege de sneeuwklokjes en alle andere vroege voorjaarsbloeiers gaat het Arboretum Oudenbosch extra open. Om de voorjaarsbloei in de tuin te kunnen bewonderen, is besloten om de tuin op de zondagen 5 en 12 maart tussen 13.00 en 16.00 uur extra open te stellen.De entreeprijs is € 2,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben onder begeleiding gratis toegang.                                                                                                                                                                        

Provincie Utrecht

De Bilt

Landgoed Oostbroek

Bunnikseweg 39
3732 HV De Bilt
Open: Landgoed Oostbroek, eigendom van het Utrechts Landschap, is het hele jaar geopend; toegang tot het park is gratis. Het landgoed heeft gemarkeerde wandelroutes.
Het Essen-Iepenbos van Oostbroek staat bekend om haar sneeuwklokjes. In het vroege voorjaar kleuren grote delen van het landgoedbos wit. Het gaat voornamelijk om het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het dubbele (of gevulde) sneeuwklokje (G. nivalis ‘Flore Pleno’). Daarnaast zijn Galanthus nivalis ‘Viridapice’ en Galanthus nivalis ‘Scharlockii’ aanwezig; beide met een groene punt op de buitenste bloemdekbladeren, maar met verschillende schutbladen en bloemsteellengtes.


Bosch en Duin

Dennenweg 25
3735 MP Bosch en Duin
030 229 25 75 of via e-mail: dennenweg@casema.nl
(tuin nr. 172, Open Tuinen Gids 2016)
Open: in februari en maart 2017 alleen na telefonische afspraak. Entree: € 3,- t.b.v. de Nederlandse Tuinenstichting; gratis entree voor NTs-donateurs. Koffie en thee horen erbij.
 Bostuin met veel verschillende, elkaar opvolgende voorjaarsbloeiers. Start met winterakonieten, Cyclamen coum, krokussen en sneeuwklokjes. Het aantal verschillende sneeuwklokjes is de laatste jaren gegroeid tot ruim 250, soms al vergezeld van andere bolgewassen en een enkele vroegbloeiende Corydalis.


img_0504


Haarzuilens

Kasteel de Haar
Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens
Open: park en tuin zijn dagelijks open van 09-17 uur (behalve tijdens evenementen). Entree: € 5,- per persoon; kinderen van 4 t/m 12 jaar € 3,50,- per persoon. Kinderen jonger dan 4 jaar gratis.
De vastenavondzotjes zijn weer met duizenden tegelijk te bewonderen in het park. Wat zijn dat dan, vraagt u zich af! Verdwaalde carnavalsgangers uit het zuiden des lands? Nee hoor; het zijn die hele frisse witte sneeuwklokjes die als één van de eerste stinzenplanten de lente voor ons aankondigen. Op De Haar staat de gewone enkele. Maar de echte kenner gaat natuurlijk op zoek naar het dubbele sneeuwklokje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAfoto: Paul Smeets


Veenendaal

De Palmentuin
Parelgras 19a, 3902 AP Veenendaal
0318 520 241
e-mail: depalmentuin@hotmail.com
(tuin nr. 1899, Open Tuinen Gids 2016)
Open: zaterdag 25 en zondag 26 februari, zaterdag 4 en zondag 5 maart 2017 van 10-17 (zaterdag) en 11-17 (zondag) uur. Voor groepen ook op andere dagen open, na overleg. Voor actuele informatie en route: www.depalmentuin.nl.nu
Proef het voorjaar: deze tuin heeft 150 soorten sneeuwklokjes, 60 soorten Helleborus en andere winterbloeiers.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAfoto: Paul Smeets

Provincie Noord-Holland

Heemstede

Huis te Manpad                                                                                                                                                  

Herenweg 7-11, 2105 MB Heemstede

Open: bezichtiging met gids vanaf 1 februari 2017: iedere zaterdag 10.00 uur en iedere dinsdag 14.00 uur verzamelen bij het toegangshek. U hoeft zich niet aan te melden. Gratis entree.
Groepen van minimaal tien personen: graag contact opnemen met Iris de Graaff: 023 547 5040;                                     e-mail: iris_de_graaff@live.nl (zonder kosten, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de tuin wordt op prijs gesteld. Groepen kunnen bepalen welke dag ze willen komen).
In de bosborders in het park bloeien grote groepen verwilderde sneeuwklokjes, waaronder het dubbele sneeuwklokje. Om de groei van stinzenplanten te stimuleren wordt actief hakhoutbeheer toegepast, wat de kale plekken in het bos verklaart.


Loosdrecht

Kasteel-Museum Sypesteyn                                                                                                                                        
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
, 1231 LC Loosdrecht
Open: Speciaal voor de sneeuwklokjes: iedere zaterdag en zondag vanaf 1 maart 2017 11-17 uur. Het kasteel is die periode nog gesloten. Entree tot de tuin bedraagt € 3,- per persoon. Informatie: www.sypesteyn.nl
Kasteel- museum Sypesteyn is in het voorjaar een feest van stinzenplanten. Samen met de crocussen vormen zij een kleurrijke lappendeken. Het 6 hectare grote park van Sypesteyn is begin 1900 aangelegd door jonkheer C.H.C.A. van Sypesteyn.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAfoto: Paul Smeets


Zuid-Scharwoude

Vierseizoenentuin
Ellen Helder
Koperwiek 11
1722 DA  Zuid-Scharwoude
tel. 0226 312 179
(Tuin nr. 223 Open Tuinen Gids 2016)
Open: vanaf eind februari en geheel maart 2017; graag na telefonische afspraak. Koffie/thee. Gratis entree.
Deze liefhebberstuin van 800m² is bezaaid met een weelde van geel en wit (winterakonieten, sneeuwklokjes, Leucojum vernum en de samen met de sneeuwklokjes bloeiende Chimonanthus praecox, Lonicera fragrantissima, Viburnum x Bodnantense ‘Dawn’, naakte jasmijn. Met andere woorden: een weelderig eerste seizoen.

 

Provincie Zuid-Holland

Den Haag

In de parken ‘Oostduin/Arendsdorp’ en het ‘Haagse Bos’ komen massaal sneeuwklokjes voor; in ‘Sorghvliet’ en het landgoed ‘Reigersbergen’ staan veel dubbele sneeuwklokjes. De parken zijn vrij toegankelijk.

Zondag 19 februari, 15.00 uur: Haagse Bos, verzamelen: Bezuidenhoutseweg, bruggetje naast Huis ten Bosch. Rondwandeling met IVN, thema: ‘Vroeg in het voorjaar’.

Dinsdag 28 februari, 14.00 uur: landgoed Clingendael, verzamelen: hoofdingang Wassenaarseweg. Wandeling met IVN, thema: ‘Voorjaarsplanten’.
Aanmelden voor beide wandelingen vooraf is niet nodig, deelname is gratis. Meer informatie: www.ivndenhaag.nl


Dordrecht

Annie Fallinger
Rijksstraatweg 100
3316 EH Dordrecht
(078 618 1181; geen e-mail)
Open: vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 februari 2017 van 10-17 uur. Entree: € 2 per persoon.
In deze liefhebberstuin zijn ruim vijfhonderd verschillende sneeuwklokjes gecombineerd met prachtig bloeiende kerstrozen. Annie is de houder van de Nationale Plantencollectie Galanthus. U kunt hier dan ook vele verschillende cultivars bekijken in forse pollen. Veel sneeuwklokjes zijn te koop; er is tevens een winkeltje.


Leidschendam

Park Rozenrust
Veursestraatweg 102 A
Woensdag 15 februari 2017, 14.00 uur. Wandeling met IVN; thema: ‘Vroege bloeiers’.
Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. Meer informatie: www.ivndenhaag.nl


dsc08805

 

Provincie Zeeland

Heinkenszand

Landgoed Landlust
Dorpsstraat 100a
4451 AC  Heinkenszand
Contactpersoon: Carolien van de Kreeke, Het Zeeuwse Landschap, e-mail: c.van.de.kreeke@hetzeeuwselandschap.nl
Open: Vrij toegankelijk voor wandelaars. Door het bos lopen enkele onverharde paden. Landlust wordt beheerd door de Stichting Het Zeeuwse Landschap: www.hetzeeuwselandschap.nl
Landgoed Landlust is gelegen in het dorp Heinkenszand. De geschiedenis van dit kleine park met vele bomen gaat terug tot in de 16e eeuw. Het gebouw dat er nog staat is het voormalig koetshuis en was tot 2007 het hoofdkantoor van Het Zeeuwse Landschap. Er zijn in het vroege voorjaar vele stinzenplanten te vinden, zoals daslook en gevlekte aronskelk. Ook de sneeuwklokjes ontbreken niet. Naast het gewone sneeuwklokje bloeit het groot sneeuwklokje, het lenteklokje en het zomerklokje.


Kloetinge

Buitenplaats Kloetinge
Marktveld 19, 4481 BH Kloetinge
(Tuin nr. 249 Open Tuinen Gids 2016)
Open: zondag 19 februari 2017 van 11-16.30 uur. Gratis entree. U krijgt warme chocolademelk. Een tapijt van verwilderde sneeuwklokjes op het grote gazon en bijzondere soorten elders in de tuin.


20150214_160334foto: Paul Smeets


 Kloosterzande

Park van Hof te Zande
Open: het park ligt achter het voormalige gemeentehuis, Hof te Zandeplein 11 en is het hele jaar vrij toegankelijk.
Het ‘park’ is onderdeel van de gemeentelijke groenvoorzieningen. In een ver verleden bevond zich hier een Uithof Te Zande gesticht door de monniken Cisterciënzers abdij Ter Duinen in België.


Redactie: Ambro. W. van Stratum en Marian Lenshoek