login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


Oude tuinen bij Huis Bergh worden in ere hersteld (2016)

Oude tuinen bij Huis Bergh

Na een intensief traject van onderzoek en herinrichting opent op 22 april 2016 de nieuwe kasteeltuin van Kasteel Huis Bergh. Het ontwerp van de tuin is geïnspireerd op een kaart uit 1727, toen het complex van Huis Bergh, inclusief tuin, werd vastgelegd door cartograaf Theodor Bucker. Met de nieuwe inrichting brengt Stichting Huis Bergh de nauwe relatie tussen de tuin en het kasteel weer onder de aandacht. De tuin wordt aan de collectie toegevoegd en daarmee voor de toekomst veilig gesteld. Om deze feestelijke gebeurtenis te vieren, wijdt Kasteel Huis Bergh in 2016 een tentoonstelling aan de rijke geschiedenis van haar kasteeltuin. Hierin is aandacht voor de vroeg achttiende-eeuwse tuin, die inspiratiebron was voor de herinrichting, en voor de keuzes die zijn gemaakt bij het maken van een nieuw ontwerp. Ook wordt de bezoeker terug in de tijd meegenomen langs gebeurtenissen in de tuinen van Huis Bergh.

Al in 1461 wordt melding gemaakt van een tuin bij Huis Bergh. Het is goed mogelijk dat de tuinen van het kasteel hiermee de oudst gedocumenteerde tuinen van Nederland zijn. Het unieke archief van Huis Bergh biedt een schat aan informatie over de tuinen. De vermeldingen gaan over de tuinmannen en hun gereedschappen, over fonteinen en tuinbeelden, over aankopen van zaden en bloempotten, en over de vele bouw- en onderhoudswerkzaamheden in de tuin. Aan de hand van flarden tekst uit de archiefstukken ontstaat een beeld van een tuin die een belangrijk onderdeel was van het kasteelcomplex. De functies van de tuin blijken door de eeuwen heen nauwelijks veranderd: de tuin moest een fijne plaats zijn om tijd door te brengen, vandaar de fonteinen, tuinbeelden en mooie bloemen. Maar de tuin moest vooral ook nuttig zijn en oogst leveren. In de tuin van de voorname graven Van den Bergh stonden dus niet alleen bijzondere bloemen, maar ook groenten en fruit, bijvoorbeeld: asperges, artisjok, meirapen en radijzen, en meloenen, appels, peren, perziken, abrikozen, en sinaasappels.

Huis_Bergh

Lange tijd is van al deze geschiedenis niets te zien geweest. In de 20e eeuw waren op het oude terrein van de tuin volkstuintjes ondergebracht, later lag het een tijd braak. In 2007 werden voor het eerst plannen gemaakt om de oude tuinen weer in ere te herstellen. Ontwerpen voor de nieuwe tuin werden gemaakt door de Stichting voor het behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen, later Stichting In Arcadië. Er werd gekozen voor elementen die terugverwijzen naar de tuin uit 1727: oude fruitrassen, een fontein, en speelse bakstenen paadjes. Bijzonder in het ontwerp zijn de twee laat zeventiende-eeuwse zuilen die oorspronkelijk bij de ingangspartij van het kasteel hoorden.

De tentoonstelling en de tuin openen op 22 april 2016. Vanaf dat moment is de tuin tijdens de openingstijden van Huis Bergh te bekijken en via een te downloaden app kan men de tuin beleven.

Website Huis Bergh