login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


OTC Limburg zet NTs op de kaart

Met veel elan is de vorig jaar opgezette Open Tuinencommissie in Limburg, te weten Jo Willems, Vera Kardaun en Dieneke Onderdelinden, van start gegaan. Zo hebben zij ervoor gezorgd dat er in de Open Tuinen Gids 2021 maar liefst 13 nieuwe tuinen en kwekerijen in Limburg zijn opgenomen, en ze werken hard om de naamsbekendheid van de Nederlandse Tuinenstichting te vergroten.

Een van hun initiatieven in dit kader is de overhandiging van een exemplaar van de Open Tuinen Gids 2021, de 30e gids die de NTs uitbrengt, aan directeur Brigitte Bloksma van Buitenplaats Kasteel Wijlre. En wel op het terras van de buitenplaats, met prachtig zicht op de landschappelijke tuin en de moderne kunstwerken, waar kunst en natuur elkaar zo mooi versterken. Dat gebeurde op zondag 30 mei j.l., de eerste mooie dag dat zoiets weer fysiek mogelijk was binnen de geldende coronamaatregelen. Voor deze locatie is niet voor niets gekozen. Niet alleen staat Buitenplaats Kasteel Wijlre bijna vanaf het begin in de gids, ze heeft bovendien één van de mooiste tuinen van Europa. Buitenplaats Kasteel Wijlre ontving in 2014 de ‘European Garden Award’.

In aanwezigheid van de burgemeester van Gulpen-Wittem, Nicole Ramaekers-Rutjens, Brigitte Bloksma en de pers hield Jo Willems een geestige speech, waarin hij verwees naar de liefde van de kasteeleigenaren, Jo en Marlies Eyck, voor hogere en lagere cultuur. Het plaatselijk gebruik ‘Poal Houen’ vormde het uitgangspunt voor de overhandiging: onder grote hilariteit knipte burgemeester Ramaekers met een takkenschaar het touw door waaraan de Gids was bevestigd en directeur Bloksma ving deze op. Een feestelijk begin van het nieuwe tuinseizoen in Limburg!

Hopelijk staat dit kleinschalige evenement voor de start van een nieuwe traditie, maar dan in aanwezigheid van onder meer de regionale Open Tuineigenaren.

Lokale media-aandacht

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210528_94050287
https://www.chapeaumagazine.com/living/open-tuinen-gids-gelanceerd-op-kasteel-wijlre/
https://l1.nl/natuur-en-zo-radio-29-mei-2021-164667/