login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

Als donateur steunt u de doelstellingen van de Nederlandse Tuinenstichting; het beschermen van waardevol tuinhistorisch erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting heeft uw steun hard nodig om een groene toekomst te kunnen waarborgen.


NTs levert bijdrage aan ontmoetingstuin De Rietmeen, Harderwijk

Een initiatief van buurtbewoners uit de wijken Stadsweiden en Drielanden om de voormalige gemeentewerf te ontwikkelen tot een plek waar het leuk toeven is voor jong en oud, waar duurzaamheid en talentontwikkeling hoog in het vaandel staan, waar mensen met diverse achtergronden elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Uiteraard is het ‘groen’ een belangrijk aspect op het terrein. Zo zijn er moestuintjes aangelegd, een kruidentuin, vlindertuin, pluktuin en een heuse boomgaard met allerlei fruitbomen en -struiken.”

Het begon in 2012, toen de gemeente Harderwijk besloot de gemeentewerf op te heffen. Aan de bewoners van de omliggende wijken werd gevraagd naar ideeën voor het vrijkomende terrein. Na vele brainstormsessies dienden zij uiteindelijk een gezamenlijk plan in. Het zou een ontmoetingsplek worden voor mensen van alle leeftijden en met diverse achtergronden. De pijlers voor de plannen waren Groen, Duurzaamheid, Burgerschap en Talentontwikkeling. Op 2 maart 2016 ontvingen zij de sleutel van een 1,4 ha groot en leeg terrein, met daarop alleen een oude opslagloods. Frieda Molenaar maakte een ontwerp voor de tuin (zie foto masterplan) en een kleine groep vrijwilligers, die al stond te popelen om te beginnen, ging aan de slag.

Nu, zoveel jaar later, ziet het terrein er totaal anders uit. Er is veel groen, een moestuin, vlindertuin, kruidentuin en een pluktuin. In de boomgaard staan diverse hoogstambomen.

In 2018 is de Rietmeen winnaar van ‘Stadsidee’, een prijs uitgereikt door de gemeente Harderwijk die is bedoeld om inwoners de mogelijkheid te geven actief bij te dragen aan de inrichting van hun leefomgeving. Met dat geld kunnen er weer een aantal nieuwe projecten worden uitgevoerd: een verkeersplein voor kinderen, een kerstbomenhotel, een labyrint, nog meer moestuintjes, een kas, een bijenstal en de speeltuin krijgt een wilgentenen hut en een waterpomp.
Veel ouders, opa’s en oma’s met hun (klein)kinderen kennen inmiddels de weg naar de Rietmeen en komen regelmatig genieten van deze gastvrije tuin. Bij slecht weer dient de loods als ontmoetingsplaats, compleet met koffie/thee bar, speelhoek voor de kinderen en weggeefboekenkast.

Het gehele project is bedacht, opgezet en uitgevoerd door vrijwilligers. Zij klussen en tuinieren er regelmatig. Een groep beheerders, ook op vrijwillige basis, zorgt bij toerbeurt voor het reilen en zeilen op het park.
In de tuin worden kleinere of grotere evenementen georganiseerd: een burendag, kerstmarkt, modderdag, lentefeest, kinderactiviteiten … regelmatig is er dus wel iets te doen. Maar buurtbewoners kunnen er ook terecht om hun ‘Abraham’ te vieren of een kinderfeestje te geven.
In 2017 ontmoet Beline Geertsema, dan nog voorzitster van de Nts, één van de bestuursleden van de Rietmeen. Na een bezoek aan de tuin raakt zij enthousiast over het vele werk dat is verzet: een heel bedrijfsterrein getransformeerd in een groene oase!

Bij haar bezoek wordt gesproken over een volgend project: de vrijwilligers willen graag een groene afscheiding tussen de tuin en de grote geasfalteerde vlakte die nu nog de entree vormt. Ze denkt mee en ter plekke wordt een oplossing bedacht, een aantal grote plantenbakken. Het klussenteam gaat aan de slag en maakt van oude pallets een serie plantenbakken. Met behulp van een gift uit het ‘Gisolf potje’* van de NTs worden deze bakken gevuld met verschillende heesters. Inmiddels zijn de heesters volgroeid en staan de enorme plantenbakken alweer een paar jaar als een rij vriendelijke ‘wachters’ bij de ingang van de tuin.

De Rietmeen is een prachtig voorbeeld van wat een groep buurtbewoners en een grote groep vrijwilligers tot stand kunnen brengen.

*Het ‘Gisolf potje’ is tot stand gekomen door een jaarlijkse schenking van een donateur van de Nts voor een periode van 5 jaar. Het geld is geoormerkt voor activiteiten die bijdragen aan een grotere naamsbekendheid van de NTs.

De Rietmeen
Ouverturebaan 1-3
Harderwijk
www.rietmeen.nl

Foto’s van Johan Peppelman, Willie Janmaat en gemeente Harderwijk