NTs Blog Monique Wolak: Lente!

Met de Keukenhof in full swing en de maand april een flink stuk op weg, hebben we vooral behoefte aan voorjaarsbloem en lentegeur. Die geur kan ik niet overbrengen nu, maar de lentebloei des te meer.

Dat begint al vroeg in het seizoen met het gereedmaken van potten en ‘throughs’, een veel leuker woord dan ‘trog’. Meteen als je binnenkomt bij de grote poort zijn deze langs de muur in de Top Courtyard te vinden. Het pad loopt er direct langs en zo kan iedereen van dichtbij genieten van de schoonheid van bijzondere bloemetjes in detail. Hierom ook heeft Vita deze bakken verzameld en ze op bakstenen of natuurstenen poten laten zetten, zodat ze op ooghoogte de pracht van dit alles kon genieten. Nu nog steeds planten we deze ieder jaar eind van de winter in met de eerste kleine voorjaarsbloeiers. Dit jaar heb ik een onconventionele nieuwe Troy combinatie mogen planten, wat wij gardeners én de bezoekers gelukkig ook een groot succes vonden.

Alle foto’s © Monique Wolak

Een nieuwe geslaagde combinatie

Behalve deze verhoogde plantenbakken zijn er natuurlijk ook de beroemde potten. Een deel hiervan heeft Vita van haar moeder gekregen, die deze weer geërfd had van haar goede vriend die liefkozend Seery werd genoemd door Vita en bezittingen in Parijs had, waaronder een huis in de Rue Lafitte en Bagetelle in het Bois de Boulogne. Bagatelle was gebouwd voor Marie Antoinette door de Comte d’Artois, zodat zij een rustplek zou hebben tussen Parijs en Versailles. Toen het na drie maanden al klaar was en zij hem bedankte, antwoordde hij ‘Madame, ce nést qu’une bagatelle’, wat zoiets betekent als ‘och, het was maar een kleinigheidje’. In de tuin van dit zomerverblijf bracht Vita vele fijne weken in haar jeugd door. Ze hield van de tuin, de bloemen en de vogels. Hier stonden ook de tuinvazen, de Bagetelle-urnen, die nu de ingang en trappen van Sissinghurst sieren. Nou ja, ik geloof dat er inmiddels allemaal replica’s staan, vanwege hun zeldzaamheid en dat er helaas sinds de jaren 1960 regelmatig potten of beelden gestolen zijn. Maar goed, deze en alle aardewerken potten worden gevuld met allerlei lente-achtigs, en als iets uitgebloeid is, wordt dat vervangen met weer nieuwe seizoens-bloeiers.

Eén van de Bagatelle urnen bij de ingang

En een op de trap van de toren

Gelukkig hield Vita veel van bloeiende bomen en heesters, waarbij de magnolia toch wel een van haar favorieten was. Daarom zijn wij nu gezegend met veel verschillende variëteiten, die net niet allemaal tegelijk beginnen met bloeien en met hun kleurnuances voor een waar spektakel in de lucht zorgen.

Uiteraard doen ook de fruitbomen in de boomgaard, en trouwens ook nu de kersen in de rozentuin mee. Op de grond hebben we hét Sissinghurst voorjaars spektakel in Harold’s Lindelaan en in Delos met anemoontjes, scilla’s, nog wat helleborissen, kievietsbloemen, narcissen, blauwe druifjes en nog veel meer. Dit jaar was wel heel uitzonderlijk: alles bloeide tegelijk. Ik denk door de relatief koude winter in Kent en toen ineens knallend en aanhoudend warm lenteweer. Ik hoop dat dit een voorbode is van alles waar we nog van mogen gaan genieten dit jaar. En hopelijk voelt u zich door deze foto’s een beetje bij ons.

De boomgaard

En de nieuwe winterbloeiende kersenlaan in de rozentuin

Harold’s sprookjesachtige lente-lindelaan

En een knallend Delos feest

Tot slot nog heel even…

Een zeer bijzondere ribes … ik vond ribessen maar heel gewoon, nou …. eindelijk heb ik hun schoonheid ontdekt

En deze Japanse kwee en ik hebben toch wel een of andere band. Vanaf de eerste keer dat ik hem zag, vond ik hem toch wel de allermooiste die ik ooit gezien had. Hij staat op een prachtig plekje, krijgt geweldige vruchten, en dan heb ik hem ook nog mogen snoeien de laatste jaren.

Een selectie van ‘speciale bloemen’ op een plank onder de toegangspoort. Deze worden gedurende het hele bezoekersseizoen iedere week vernieuwd.

En dan echt tot slot: vorige keer liet ik een foto zien van het redden van de aubrieta’s terwijl er opnieuw gevoegd moest worden. Misschien kunt u het zich nog herinneren (of even terugkijken naar de blog van maart) en is het u ook opgevallen dat het voegwerk wel erg onzorgvuldig ’ingepast’ was … Welnu, mij ook. Dan is het zo fijn dat ik deze bezorgdheid kon uiten naar onze Charles, die me gelukkig gelijk gaf, en ziehier …. een dag later is het al opnieuw gedaan. En dit ziet er echt een stuk beter uit, nietwaar?

Een hartelijke Sissinghurst groet van

Monique

meer afleveringen van het blog van Monique over Sissinghurst vindt je hier

Monique Wolak is tuin-en landschapsarchitect en groen erfgoed onderzoeker en als zodanig werkzaam bij de National Trust op Sissinghurst Castle Garden. Dit combineert ze met haar eigen bureau in Nederland, waar ze onder andere werkt aan onderzoeksopdrachten, tuinadvies geeft en lezingen houdt. U kunt contact met haar opnemen via monique.wolak@nationaltrust.org.uk, mail@moniquewolak.org, haar website www.moniquewolak.org of 06 19880998.