Jong NTs – Blog 10: De tuin op tv!
Als je afgelopen dinsdag 17 september hebt gekeken naar Binnenste Buiten en je dacht ‘hee, dit komt mij wel heel bekend voor…!’, dan klopt dat. Het tv-programma was te gast bij Het Vinkenhof van Tim en Madelief en maakte daar een mooie reportage over. In haar nieuwe blog vertelt Madelief over hun tv-debuut en over de nieuwe fase die ze met Het Vinkenhof willen binnenstappen.
‘We voelen ons natuurlijk heel vereerd dat de tuin zo’n groeispurt heeft genomen dat hij ‘mooi genoeg’ is om te worden uitgezonden. Stiekem zaten we ook heel erg trots naar de aflevering te kijken, wat is het hard gegaan! Anderhalf jaar geleden nog met kaplaarzen door de kleiblubber lopen en nu is de tuin vereeuwigd op tv! We vinden dat hij er prachtig op staat en dat de programmamakers de sfeer goed te pakken hebben gekregen. Het is wel erg vreemd om jezelf op tv te zien en te horen spreken. Je denkt dan ‘klink ik echt zo?!’
Een van de dingen die we in de aflevering benoemen maar die we ook hier weer willen benadrukken, is dat we hopen dat er meer van dit soort projecten komen. Ondanks dat ‘onze’ generatie (lees: twintigers en dertigers) nieuwsgierig is naar het ontwikkelen van groene vingers, gebeurt dat naar onze mening nog veel te weinig. De liefde voor en vooral kennis van tuinieren, of dat nou via een moestuin of bloementuin is, lijkt te zijn gestagneerd. Zo ervaren wij dat in elk geval, vooral in de stad! Veel jonge mensen hebben geen idee hoe of waar ze zouden moeten beginnen als ze een courgette willen planten of een zinnia moeten zaaien.
Dat is echter niet het enige. Uit onze gesprekken met vrienden en kennissen bleek dat velen van hen wel geïnteresseerd zijn maar collectief tegen hetzelfde probleem aan lopen: gebrek aan ruimte om te tuinieren. Als je in de stad woont en net je eerste huisje of appartement hebt gekocht, is de kans dat daar een tuin(tje) bij zit simpelweg minimaal. De wachtlijsten voor moestuintjes zijn vaak vreselijk lang, soms meer dan acht jaar, en deze tuintjes liggen vaak aan de rand of zelfs buiten de stad wat het praktisch bijna onhaalbaar maakt. Kortom; de motivatie is er vaak wel maar de plek niet.
Dit is voor ons natuurlijk maar al te herkenbaar en ditzelfde argument vormde de basis voor de start van Het Vinkenhof. Nu onze tuin begint te stabiliseren, willen we dan ook verder gaan kijken. Hoe, waar of met wie kunnen we in gesprek gaan om iets soortgelijks van de grond te krijgen voor andere (jonge) mensen? Wij vinden dat laagwaardig gemeentelijk groen, zoals vergeten grasveldjes of monotone heestervakken, beschikbaar moeten worden gesteld voor groenliefhebbers.
Om dit plan van de grond te krijgen gaan we twee dingen doen. Ten eerste gaan we binnenkort in gesprek met de gemeente over hoe we onze plannen zouden kunnen realiseren. We hopen dat er positief gereageerd gaat worden!
Daarnaast willen we een oproep doen. Ben of ken jij iemand die een soortgelijk initiatief zou willen ondernemen, laat het ons dan weten! Je hoeft geen groots uitgewerkt plan te hebben, zolang je maar gemotiveerd bent om van de stad een mooiere plek te maken. Dan kunnen wij mee denken/praten/helpen om een klein groen netwerk te creëren in de Nederlandse steden. Je kunt een mailtje sturen naar de Nederlandse Tuinenstichting of ons benaderen via ons Instagramaccount het_vinkenhof. We kijken uit naar de reacties!
De volgende keer schrijft Tim weer de blog, tot dan!’
De reportage van Binnenste Buiten over Het Vinkenhof kun je hier terugkijken.
(c) Foto’s Roos Eijmers voor Binnenste Buiten