Nieuws
7 maart 2021

Gids ‘Een weelde van groen’ over Brabantse kloostertuinen

Achter de muren van menig klooster bevindt zich een weelde aan groen. Zo zijn de kruidentuin in Uden, de Hof van Lof in Megen, de stiltetuin in Velp bij Grave en de historische landschapstuin in St. Agatha stuk voor stuk verborgen parels die ieder voor zich een ander aspect van de kloostertuin vertegenwoordigen.

Op vrijdag 5 maart verscheen een handzaam boekje dat de reiziger door de geschiedenis van deze kloosters en de aanleg van de tuinen gidst. Van iedere tuin is een overzichtelijke kaart gemaakt met daarin verwerkt de planten en kruiden, waarvan de werkzaamheid en symboliek worden toegelicht. De tuinen worden met elkaar verbonden door diverse fietsroutes. Samen met andere praktische informatie maken deze van het boek een niet te missen gids voor ieder liefhebber van kruiden- en kloostertuinen.

In de periode mei – juli 2021, als de tuinen op z’n mooist zijn, worden er kloostertuinexcursies (rondleidingen in combinatie met lezingen) georganiseerd, zodat je op eigen wijze kennis kunt maken met al die verborgen parels op hun unieke, historische locaties. Meer informatie volgt op.

De gids ‘Een weelde aan groen’ verschijnt in het kader van het Brabants Kloosterjaar, dat op 10 februari officieel werd geopend door Koning Willem Alexander, met de officiële plaatsing van het Mauritsraam (glas in lood, uit Rijksmuseum) in de kapel van het Klooster van St Agatha. De opening is hier terug te kijken.

De directe aanleiding voor dit feestelijke kloosterjaar zijn de vier jubilerende kloostergemeenschappen die in 2021 hun eeuwenlange bestaan in Brabant vieren. De norbertijnen van de Abdij van Berne, vieren dat hun orde 900 jaar geleden werd opgericht. Maar ook de norbertinessen in Oosterhout, de clarissen in Megen en de kruisheren in Sint-Agatha vieren hun jubileum.

Meer informatie 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin