Nieuws
Gepubliceerd: 9 februari 2024

De Open Tuinengids en Open Moestuinengids 2024 zijn uit!

Op naar een nieuw en kleurrijk tuinjaar met de Open Tuinengids en Open Moestuinengids 2024! 

Zojuist zijn weer de jaarlijkse Open Tuinengids en de tweede editie van de Open Moestuingids van de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) verschenen. Zoals altijd bevat de Open Tuinengids een kleurrijk overzicht van prachtige tuinen en kwekerijen  (meer dan 400) die met veel plezier hun deuren openen voor publiek. De Open Moestuingids is dit jaar  een nog dikkere uitgave, met een overzicht van 100 te bezoeken moestuinen. De Open Tuinengids en Open Moestuingids worden samengesteld door een commissie van enthousiaste en deskundige vrijwilligers, verspreid over het hele land.

De Open Tuinengids geeft sinds 1991 per provincie een overzicht van de mooiste en meest interessante tuinen die voor iedereen te bezoeken zijn.

Elke tuin vertelt een eigen verhaal over de plek, de ligging, de maatschappelijke ontwikkelingen en de visie van de eigenaar.

Dit varieert van historische landgoederen met eeuwenoud groen erfgoed tot moderne privétuinen of een stads/daktuin.

Een nieuwe Open Tuin is dit jaar bijvoorbeeld Vlindertuin de Zindering in Tiel, een openbare tuin vol vaste planten en siergrassen, geïnspireerd door het werk van Piet Oudolf. Een ‘gouwe ouwe’ sinds 2009 is Op de Haar. In deze tuin midden in het Hoevelakense bos staan ruim 4.000 verschillende gewassen waaronder collecties schaduw- en exotische planten, bomen en heesters.

Open Moestuingids met 100 te bezoeken moestuinen

Tegelijk met de Open Tuinengids 2024 verschijnt voor de tweede keer de Open Moestuinengids. De gids brengt een honderdtal moestuinen verspreid over Nederland in kaart en biedt praktische informatie over bezoektijden en voorzieningen. Allemaal plekken om van te genieten en je te laten inspireren.

Naast historische moestuinen bij kastelen en op landgoederen vind je in de gids nieuwe, inspirerende moestuinen die vaak zijn opgestart vanuit een sociaal-maatschappelijk ideaal. Zo’n nieuwe tuin is bijvoorbeeld tuinen van Brasa dat deel uitmaakt van het Brasapark in Amsterdam-Zuidoost en is aangelegd op het dak van de Gaasperdammertunnel. Bijzonder zijn ook de moestuininitiatieven van Groningen tot Zeeland om mensen met een smalle beurs van gezond voedsel te voorzien, zoals City Seeds Middelburg.

Ook wordt in de Open Moestuingids aandacht besteedt aan voedselbossen die ongekend populair zijn. In een artikel wordt verteld waar die populariteit vandaan komt en hoe voedselbossen kunnen inspireren tot meer eetbaar groen in je eigen (sier)tuin.

Moestuinen leveren groenten, fruit en bloemen op. Maar dat is niet het enige en soms zelfs niet het belangrijkste. Het zijn ook plekken die mensen bijeen brengen en met elkaar verbinden over grenzen van taal en cultuur heen.
Plekken waar buurtbewoners elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ontspanning vinden.

Word vriend en ontvang als welkomstgeschenk zowel de Open Tuinengids als de Open Moestuinengids 

De NTs ontvangt geen geld van de overheid en komt sinds 1980 op voor historisch en hedendaags groen erfgoed. Hiernaast bevordert zij de aanleg en ontwikkeling van nieuwe tuinen en parken: het groen erfgoed van de toekomst. Dit werk kunnen wij niet doen zonder de steun van onze vrienden.

Steun ons en word vriend voor slechts  € 49,50 per jaar (meer mag ook).  

Als je vriend wordt, draag je niet alleen bij aan onze doelstellingen, maar ontvang je ook de bovengenoemde unieke gidsen als welkomstgeschenk. Daarnaast ontvang je drie keer per jaar ons magazine het Tuinjournaal, met tal van mooie artikelen, de Tuinpas waarmee je gratis de opengestelde tuinen kunt bezoeken, een cadeaubon, krijg je kortingen op lezingen en excursies en kun je inloggen op het afgeschermde gedeelte van de NTs-website, waar je toegang krijgt tot onze overzichtskaart van de tuinen, de agenda en routes langs open tuinen.

Nog geen vriend? Ga dan naar  https://www.tuinenstichting.nl/over-ons/vriend-worden/

Naast de jaarlijkse bijdragen zijn er ook nog andere mogelijkheden, zoals een periodieke schenking met belastingvoordeel https://www.tuinenstichting.nl/over-ons/schenken-en-nalaten/
of als bedrijfsponsor. https://www.tuinenstichting.nl/over-ons/sponsor-worden/

De gidsen zijn ook apart te bestellen via onze website en enkele verkooppunten, zie hiervoor https://www.tuinenstichting.nl/publicaties/open-tuinengids/

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


deel tuin