login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

U kunt zich vanaf maandag 4 maart voor de excursies van 2019 inschrijven.


Claudy Jongstra. Bloemen, verven, textiel (deze excursie is helaas vol)

The AkzoNobel Honeysuckle Blue(s) Garden , Chelsea Flower show 2016, Foto: Maayke de Ridder & Modeste Herwig


Zaterdag 23 juni (eigen vervoer)

De internationaal beroemde textielkunstenaar Claudy Jongstra (haar werkt hangt in musea in New York en in Londen) ontvangt ons in haar tuin op ‘De Kreake’ in Huns. Tot voor kort was De Kreake een verlaten boerderij maar sinds 2 jaar kweekt ze hier de planten waarvan ze de pigmenten gebruikt in haar kunstwerken. Jongstra zal vertellen over haar werk en we worden rondgeleid door de tuin. ’s Middags bezoeken we de ververij en het atelier in Spannum. Deelnemers kunnen aansluitend (op eigen gelegenheid) een bezoek brengen aan de ’Honeysuckle Blue(s) garden’ in Leeuwarden. Deze tuin is een tijdelijke reconstructie van de tuin die Jongstra samen met tuinarchitect Stefan Jaspers ontwierp voor de Chelsea Flower Show 2016. Ze wonnen er zilver mee!


Start 10.00 in Huns (Fr.), einde excursie in Spannum rond 14.00 uur.
Donateurs €42, -, niet-donateurs €47, -. Inclusief lunch op de Kreake.
Organisatie: Lisette van Zandvoort en Ysk Vondeling


 

Deze excursie is helaas al volgeboekt!

De belangstelling voor deze  excursie was zo overweldigend groot dat we zeer veel mensen moesten teleurstellen. Toen we zagen dat we ook nog eens een hele lange wachtlijst kregen, hebben we onze uiterste best hebben gedaan om nog een tweede NTs excursie rond te krijgen. Dit is helaas niet gelukt. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen andere mogelijkheden zijn om dit jaar de tuin van Claudy Jongstra in Húns te bezoeken. Via de website van ‘Farm of the World’, of ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad’ kunt u zich opgeven voor een rondleiding of een workshop in de tuin in Húns . Voor deze  rondleidingen moet U wel snel zijn, want het loopt storm. De Chelsea flower show in Leeuwarden is publiek toegankelijk. Dus daar kunt u altijd naar toe.
Mocht u toch naar Friesland gaan: er zijn nog  plaatsen  voor  de  excursie ‘op zoek naar sporen van Vlaskamp’ . Deze excursie start in Mantgum, ook wel het mooiste dorp van Friesland genoemd. Húns ligt op slechts 6,5 km afstand.
Deze excursie voert u dus eveneens door het landschap dat niet alleen Claudy Jongstra heeft geïnspireerd maar vele Friese kunstenaars
http://farmoftheworld.nl/nl/
https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad

Claudy Jongstra ( 1963)

Zaterdag 23 juni 2018, excursie met eigen vervoer


Claudy Jongstra houdt zich sinds zo’n 20 jaar bezig met het ontwerpen en vervaardigen van textiele werken voor openbare gebouwen in de zorg, bibliotheken, musea en particuliere opdrachtgevers. Haar werk wordt gekenmerkt door de toepassing van natuurlijke materialen, plantaardige kleuren en oude vergeten ambachten. Jongstra werkt samen met nationaal en internationaal vermaarde kunstenaars, modeontwerpers en architecten. Haar werk is opgenomen in internationale museumcollecties zoals het MOMA, New York, San Francisco Museum of Modern Art, het Victoria & Albert Museum, Londen, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Fries museum in Leeuwarden. In de hal van het Fries Museum is één van haar grootste werken permanent te zien: een monumentale en beeldbepalende mural die zij speciaal in 2013 voor het nieuwe pand heeft gemaakt. Jongstra ontving in 2008 de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst.


Het programma

Verfplant Calendula
Fotografie: studio Claudy Jongstra

Claudy Jongstra ontvangt ons in haar tuin op ‘De Kreake’ in Huns. Tot voor kort was De Kreake een
verlaten boerderij op het Friese platteland, maar sinds 3 jaar kweekt ze hier de planten waarvan ze de pigmenten gebruikt in haar kunstwerken. Na ontvangst volgt een lezing door Jongstra over haar werk en worden we rondgeleid door Claudia Busson, tuinvrouw. Na de lunch bezoeken we de ververij en het atelier in Spannum. Zo kunt u deze dag alle stadia van creatie en productie ervaren. Deelnemers kunnen aansluitend, op eigen gelegenheid, een bezoek brengen aan de ’Honeysuckle Blue(s) garden’ in Leeuwarden. Deze tuin is een tijdelijke reconstructie van de tuin die Jongstra samen met tuinarchitect Stefan Jaspers ontwierp voor de Chelsea Flower Show 2016. Ze wonnen er zilver mee! De verfplanten tuin is te zien in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Het Blokhuisplein ligt op 30 min. rijden vanaf Spannum.


Meer over Claudy Jongstra’s werk en streven naar duurzaamheid

Haar doel is niet alleen kunst te maken, maar met haar duurzame en ambachtelijke productieproces wil ze bijdragen aan een duurzamer wereld. In haar atelier in Spannum experimenteert zij met traditionele ambachten als kaarden, spinnen en weven. Alle stappen in het productieproces zijn in eigen beheer. Van de kudde schapen waarvan zij de wol verwerkt tot het vervaardigen van het vilt. In haar ververij gebruikt ze plantaardige kleurstoffen afkomstig van planten als calendula, kamille en dahlia’s uit haar eigen biologisch-dynamische tuin in Huns. Een duurzaam productieproces staat voorop, waarbij ze streeft naar een zo klein mogelijke footprint: met respect voor de natuur en op basis van lokale producten en traditionele ambachten.


De Kreake

Van een kleine, verlaten boerderij tot een levendig nieuw centrum, een plek van groenteteelt, verantwoorde voedselproductie en prachtige natuurboeketten. De Kreake in Húns heeft de afgelopen drie jaar een ware metamorfose ondergaan. Kunstenaars, tuinders en ambachtslieden werken in De Kreake onder het inspirerend oog van kunstenares Claudy Jongstra en haar partner Claudia Busson. Met lokale grondstoffen en creëren ze prachtige voorwerpen en laten ze kunst, voedselproductie en design samenkomen.

Op De Kreake
Fotografie: studio Claudy Jongstra

Farm of the world

In een nieuw initiatief van Claudy Jongstra voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad ‘Farm of the World’, ligt de focus op het ontwikkelen van een nieuwe toekomst voor het platteland langs ecologisch verantwoorde wegen. Op De Kreake, wordt naast het kweken van planten voor hun natuurlijke verfstoffen, op kleine schaal biodynamische landbouw uitgeoefend in combinatie met een scala van hieraan verwante kunsten en ambachten. Zo ontstaat in samenwerking met verschillende disciplines en op basis van ingrediënten van eigen grond en omgeving, een nieuw centrum. ‘Farm of the World’ wil hiermee de diversiteit en rijkdom laten zien van wat zelfs een klein stuk grond kan produceren: van biologisch-dynamische boeketten, keramiek, en voedsel tot verfgewassen. Tevens biedt het een opleidingsplek voor jongeren met een achterstand. Ze werken een jaar op De Kreake, waarbij ze de groente- en bloementuin leren onderhouden. Ze werken daar samen met internationale kunst- en designstudenten van Studio Claudy Jongstra, met tuinexperts en vrijwilligers. Het biedt de jongeren de gelegenheid om alle seizoenen te ervaren, hun talenten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen in een inspirerende omgeving. Disciplines die aan bod komen zijn: kunst, biologisch-dynamische landbouw, keramiek en voeding. Het doel is om toe te werken naar een langdurig en haalbaar perspectief voor hun toekomst

De Kreake Foto: Studio Claudy Jongstra


The Honeysuckle Blue (s) garden

Verfplantentuin ‘Honeysuckle Blue garden’, Chelsea Flower Show 2016
Fotografie: Maayke de Ridder & Modeste Herwig

In 2016 won haar verfplantentuin, Akzo Nobel ’Honeysuckle Blue (s) garden’, ontworpen samen met tuinarchitect Stefan Jaspers ( tevens adviseur Groen Erfgoed NTs) , de Silver-Gilt Medal tijdens de prestigieuze Britse RHS Chelsea Flower Show. Deze verfgewassentuin, een radicaal ander soort tuin dan er normaliter op de show te zien is, nodigt bezoekers uit om vergeten kennis over natuurlijke verfstoffen en hun kwaliteiten te ervaren. Met deze tuin verbeeldt zij haar werkpraktijk als kunstenaar. Door een andere kant van ‘heel normale’ planten te laten zien, wil ze een gevoel van verwondering op roepen voor deze onbekende bronnen die ons omringen.
De verfgewassentuin wil niet alleen de schoonheid van planten tonen, maar ook de kracht van de kleuren die zij produceren wanneer ze in verfstoffen zijn getransformeerd. Helaas is de kennis over deze eeuwenoude methoden snel aan het verdwijnen. Natuurlijke verfstoffen creëren kleuren die essentieel anders zijn. Ze hebben diepte, schakeringen, nuance en zijn elke keer iets anders; ze resoneren met wat we in de natuur zien. Het hart van de Honeysuckle Blue(s) tuin ligt in de kracht van transformatie: planten leveren levendige en duurzame kleuren die op hun beurt verschillende materialen transformeren (van stof of wol tot klei), wat weer wordt omgezet in kunst. Dit onderstreept de kracht en onvervangbare waarde van een natuurlijke diversiteit.
Dit idee van transformatie is ook terug te zien in de tuin. Het hart van de tuin heeft de vorm van een spiraal: het universele symbool voor ontwikkeling en sublimatie. De spiraal staat ook voor geloof in circulariteit en duurzaamheid: het verfproces en het eindproduct, natuurlijk gekleurde wol en keramiek, zijn 100% duurzaam. Deze verfplantentuin is, ten tijde van de excursie, opnieuw te zien in Leeuwarden, locatie Blokhuispoort, in het kader Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

www.claudyjongstra.com
www.farmoftheworld.nl

Deze excursie is helaas al volgeboekt!


Aanmelden