login | contact | nieuwsbrief

Volg ons op         

    

U kunt zich inschrijven voor de excursies van 2020.


Zaterdag 31 mei 2014 “Parels in de IJsselvallei”

Zaterdag 31 mei 2014

 “Parels in de IJsselvallei”

Verslag van deze excursie door Francien Vuyk.

Na de altijd gezellige onderlinge begroetingen, registratie, koffie en taart togen de excursiedeelnemers op pad met in hun hand het uitgereikte prachtig vormgegeven programma met toelichting “Parels in de Ijsselvallei”. Zij zouden gaan ondervinden, dat die benaming niet overdreven is.

Brummense Overtuin

Te beginnen met de Brummense Overtuin. Dit was ooit de overtuin van het nu niet meer bestaande Huis Cromhout, gelegen aan de Arnhemsestraat in het hart van Brummen. De eigenaar van de tuin wees erop dat vrijwel alle, in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwde, huizen aan de straat een veranda aan de voorzijde hebben, om gezellig naar de passanten te kunnen kijken. Zijn eigen huis is zestig jaar geleden in dezelfde negentiende-eeuwse stijl in de overtuin opgericht. Aan de voorkant bevindt zich een formele tuin met buxusvakken die deels met een fijngemalen steensoort zijn gevuld en die overschaduwd worden door een magnifieke Liriodendron Tulipiferum Grandiflora. Na dit formele gedeelte was de achtertuin een soort paradijselijke verrassing. Een groot grasveld met in de lengte een grote rechthoekige vijver en aan de zijkanten grote mooi beplante borders met pergola’s. Dat de eigenaar hoge eisen aan goede verhoudingen in zijn tuin stelt, blijkt uit het feit dat hij gaten in de stenen omranding van de vijver heeft laten zagen om daarin, i.p.v. in (hogere) potten, buxusbollen te zetten. Achter de vijver is als het ware een tweede (achter)tuin met een bosvijver, een enigszins verhoogd gedeelte met bosplanten en een tempeltje middenin de zichtas vanuit het huis. De N.T.S.-donateurs gaven de eigenaar groot gelijk, dat hij de veranda aan de achterkant van zijn woonhuis heeft!

Rhienderenseveld

Vervolgens een ontvangst in Het Rhienderenseveld door de eigenaresse, die plateelschilder is en die staande voor haar atelier over de geschiedenis van de tuin vertelde. Ze begon met een weiland met paardenstallen en legde vervolgens uit een behoefte aan kleur, te zien door het raam van haar atelier, een smalle border aan. Ze kreeg de smaak te pakken en legde meer borders aan, in gebogen vormen. Ze omheinde de borders met hagen, die de rondingen van de borders volgen. De hagen zien er prima uit; ze worden wel vier à vijf keer per jaar gesnoeid. Het effect van de hagen is alsof ze de borderplanten een beetje streng op hun plaats houden. Daarnaast was er vroeger een groentetuin, maar die is vanwege de konijnen weer opgegeven. Nu is, avontuurlijker, een gedeelte van de tuin ingezaaid met wilde bloemen en een ander gedeelte mag begroeid worden door aangewaaide en zelfs door woekerende planten, een tuin voor vlinders. Drie kwartier bleek eigenlijk te kort te zijn om deze fraaie tuin te bekijken!

Huis Voorstonden

Voor het bezoek aan de laatste tuin, de havezate Huis Voorstonden, bleek wel drie uur te zijn uitgetrokken. Maar dat was dan ook een soort totaalbelevenis; die begon met een ontvangst aan het deftige ingangshek door de in landelijke stijl geklede gastvrouw. Zij leidde de deelnemers naar het koetshuis, waar een zalig lunchbuffet klaarstond, met veel producten van eigen kweek, een groot genoegen voor de smaakpapillen èn het oog. Nadat iedereen zijn/ haar laatste glaasje vlierbessensap had opgedronken, volgde een leuke lezing over de bouwgeschiedenis van het huis, gegeven door de in een keurig pakje gestoken enthousiaste gastvrouw. Iedereen genoot. Toen volgde het pièce de resistance van het bezoek, een wandeling over het terrein: door de verschillende tuinen, door het bospark en langs het vele aanwezige water. Onder aanvoering van de gastvrouw en met een mooi getekende plattegrond in de hand. Zo werden onder meer bezocht een pinetum, een moestuin, een gedeelte met wilde bloemen, twee formele tuinen en een watervalletje. Her en der mooie zichten en indrukwekkende oude bomen. In het parkbos maakte het resultaat van het grondige onderhoud indruk. Het was een heerlijk bezoek, niet alleen door wat er allemaal aan schoons te zien was, maar ook door de gastvrouw, de dochter des huizes, die van het ontvangen van haar gasten echt een belevenis maakte!

 

 

foto tuinen ronde oost veluwe MVL_20110711_0232

 

 

P6170047 P8060214Aanmelden